Hopp til innhold

Fortsatt uskrevne historier fra andre verdenskrig

Selv om det snart er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt, er ikke nordmenn mettet på fortellinger om den. Og det er fortsatt mange uskrevne historier igjen.

Bøker om krig

Det gis ut mange bøker om andre verdenskrig hvert år. Disse tre er bare noen av flere hundre de siste årene.

Foto: NRK / Forlagene

Bøker som skildrer både sanne og oppdiktede historier fra andre verdenskrig har jevnt over vært veldig populært i flere tiår. Tøffe motstandshelter, grusomme holocaust-skildringer og fortellinger om familieforhold og kjærlighet er ofte tema i bøkene.

Rundt 100 bøker om andre verdenskrig gis ut hvert år i Norge, og det er ikke sjeldent at flere av de blir bestselgere.

– Krigen var ikke svart-hvit

Synne Corell

Synne Corell ønsker andre historier i den norske krigslitteraturen.

Foto: NRK

Historiker Synne Corell har forsket på norsk krigslitteratur, og sier hun ønsker seg enda mer varierte historier fra andre verdenskrig. Hun tror fortsatt det finnes historier der ute som ennå ikke er fortalt.

– Det er mye av krigshistoriene som er rene militærhistorier, og som handler om menn som står opp mot menn, motstandskampen og litt det gode mot det onde, sier hun til NRK.no.

For mange er historien rundt andre verdenskrig ganske svart-hvit, der de gode til slutt vant over de onde, og alle var enige om hva som var rett og galt når det var over.

– Det har aldri vært sånn at alle alltid er enige om noe, og det finnes nok mange historier der ute om hva som skjedde etterpå, og hvordan blant annet rettsoppgjøret var, sier hun.

Selv kunne Corell ønsket å lese mer om de nyansene, og historiene om hva som skjedde etterpå.

– Det sies også at det var kvinner som kjempet i krigen på lik linje som menn, og jeg kunne tenke meg å lese en biografi om disse kvinnene. Også finnes det nok historier der ute som vi ikke en gang har fantasi til å forestille oss, sier hun.

– Det finnes en skjult historie

Corell har studert tre forskjellige norske verk som omhandler andre verdenskrig, skrevet på henholdsvis 1940-, 1980, og 1990-tallet. Hun forteller at det er lite som har endret seg på de tiårene når det gjelder forståelsen av motstandskampen.

– Definisjonen og forståelesen av motstand har endret seg lite. Den militære motstanden kollapset veldig fort, og det var en motvilje for sabotasjer fram til slutten. Men en solid kjerne er holdningskampen, og at nordmenn flest hadde de riktige verdiene sier hun.

Derimot er det hele tiden en endring i definisjonen på hvem som er de virkelige heltene.

– Det er fortsatt bred enighet om at det er helter, men det er en kamp om pallplassene og hvem heltene er, sier Corell.

Hun har også inntrykk av at mange sitter med en følelse av at det finnes en skjult historie.

– Det kan også være grunnen til at interessen opprettholdes. Mange sitter med følelsen av den offisielle historien er dekket til og skjult, og det er en sterk trang og håp om at det er noe annet, sier hun.

En del av vår historie

Anne Fløtaker, forlagssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm

Forlagssjef Anne Fløtaker i Cappelen Damm.

Foto: Eirin Venås Sivertsen / NRK

Også forlagene merker at materiale om andre verdenskrig er populært. Forlagssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Anne Fløtaker, sier det har vært en jevn strøm av litteratur med temaet de siste årene.

– Det kommer like mye hele tiden, og har overhodet ikke avtatt noe de 20 årene jeg har vært i forlagsbransjen, sier hun til NRK.no.

De historiene som går igjen er helte- og overlevelseshistoriene, som kan fortelles forskjellig hver gang, og Fløtaker mener det er det som er kjernen.

– Det er ikke nødvendigvis andre verdenskrig vi vil lese om, men vi vil lese de spennende historiene. Med andre verdenskrig som bakgrunn gir det mange muligheter for å skrive de tragiske kjærlighetshistoriene, om tap, forhold mellom barn og foreldre og mye annet. Det er noe av det mest dramatiske som har skjedd oss, sier hun.

At det er en god stund siden det hendte gir også rom for å romantisere fortellingene mer enn i bøker om kriger som er mer nærliggende, som på Balkan og i Afghanistan.

– Det blir ikke like farlig siden vi ikke har opplevd det selv. Men likevel er det en del av vår felles historie, og den kommer alltid til å være der, sier Fløtaker.

Kulturstrøm

 • Ian McKellen på sykehus – falt fra teaterscene

  Den 85 år gamle skuespillerveteranen Ian McKellen ble mandag kjørt til sykehus i London etter at han falt fra scenen under en forestilling.

  Legene regner med at skuespilleren vil bli fullt restituert etter uhellet. En talsperson for teateret der han falt sier McKellen er «ved godt mot» etter uhellet.

  85-åringens karriere strekker over seks tiår og inkluderer en rekke klassikere av Shakespeare og Ibsen, mens han de siste årene også er kjent som Gandalf i Ringenes Herre-filmene og Magneto i «X-Men».(NTB)

   Ian McKellen
  Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB