Hopp til innhold

Fortsatt fastpris på bøker

Regjeringen viderefører ordningen med fastpris på skjønnlitteratur og prosa i ytterligere fire år. Spørsmålet om moms på e-bok er fortsatt til departemental vurdering.

Anniken Huitfeldt, Geir Berdahl og Randi Øgrey

Kulturminister Anniken Huitfeldt på pressekonferanse sammen med styreleder i Den norske Forleggerforening, Geir Berdahl og direktør i Bokhandlerforeningen, Randi Øgrey.

Foto: Ketil Frøland / SCANPIX

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyste dette på en pressekonferanse i går ettermidddag. Det er gjort både konkurransepolitiske og litteraturpolitiske avveininger i saken om fortsatt fastpris etter at dagens forskrift løper ut 31. desember, sier hun.

– Vi mener at fastprisen på skjønnlitteratur og sakprosa fremmer litterær bredde, og at fastprisordningens skade på konkurransen er begrenset.

Fastprisordningen er et viktig kulturpolitisk virkemiddel for utvikling av norsk kultur og styrking av norsk språk i det globale mangfoldet, sier kulturstatsråden.
Bokavtalen og fastprisen er kulturpolitiske virkemidler som gir grunnlag for å fastsette forfatterhonorar og normalkontrakter og Kulturrådets innkjøpsordning.

Det andre hovedelement i Bokavtalen er abonnementsordningene for bokhandlene som gjør bøker tilgjengelige over hele landet.

E-bokmoms

På spørsmål om det er noen løsning i momsspørsmålet for e-bøker er svaret kort og greit: Det er løpende kontakt med partene i bransjen. Både Kulturdepartementet og Finansdepartementet er involvert.

Departementet har heller ikke foretatt endringer når det gjelder fagbøker for høyere utdanning.

– Vi ønsker ikke å videreføre unntaket (med fastpris) på dette området. Dermed får vi en likestilling for pensumbøker innenfor høyere utdanning og lærebøker innenfor videregående skole, sier Huitfeldt.

Her er departementet og bransjen uenig. Bransjen vil at fastpris på fagbøkene skal videreføres, og akter å jobbe for dette fremover. I dag er rundt 50 akademiske bokhandlere i Norge, ifølge Bokhandlerforeningens direktør Randi Øgrey.

Fornøyd

Men ellers er bokbransjen svært fornøyd med kulturstatsrådens budskap, revisjon av forskrift om unntak fra konkurranseloven som nå formelt blir sendt ut på høring. Både Randi Øgrey og Den norske forleggerforeningens styreleder, Oktober-sjef Geir Berdahl, var invitert av statsråden til pressekonferansen.

– Rammevilkårene våre gjør at vi har et system som fungerer veldig bra, rakk Berdahl å fremføre, før han ble avbrutt av mobiltelefon fra ingen ringere enn Karl Ove Knausgård. Uten å røpe hva suksessforfatteren ønsket, fortsatte forlagssjefen:

– Så vi er lettet over dette her. At systemet med fastpris videreføres som det er, er veldig bra. Jeg tror at alle endringer som måtte komme bare vil virke til å kommersialisere bransjen ytterligere. Så dette er bra.

Og Øgrey tar over og fortsetter:

– Vi har jo en enorm tilgang på bøker her i landet. Vi har 640 medlemmer over hele landet og de gir jo leseren enorm tilgang på bøker. Og det er det som er viktig med bokavtalen, nemlig at den skal sikre at vi skal innfri vår del av samfunnskontrakten ved å tilby leserne kvalitet, bredde og tydelighet. Og det må kulturministeren få lov til å måle oss på jevnlig. Hvis vi ikke leverer, så fortjener vi det ikke heller. Ikke sant, Geir?

– Jo.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP