Hopp til innhold

Vil gjøre bøker billigere

Konkurransetilsynet går i mot avtalen om fastpris på bøker, og mener frislipp av prisene vil gjøre bøker billigere.

Prisen på bøker

Konkurransetilsynet vil fjerne fast pris på bøker.

Foto: Reidar Mosland / NRK

De første månedene en ny bok er i butikkene, er prisen fast og avtalt mellom forlag og bokhandel. Nå går konkurransetilsynet ut mot ordningen og anbefaler at den blir opphevet fra 2011.

Seksjonleder Henrik Lande, Konkurransetilsynet

Henrik Lande, seksjonsleder i Konkurransetilsynet. 2009

Foto: Konkurransetilsynet

- Det vil føre til reduserte priser på bøker. Forhåpentligvis vil det føre til større utvalg og salg av flere titler. Vi tror ikke det er hensiktsmessig å videreføre det unntaket som gir bokbransjen anledning til å ha fastpris på bøker i dag , sier seksjonsleder Henrik Magnus Lande.

Bokbransjen, som særlig tjener godt på populære nye bøker takket være fastprisordningen, er uenig og kjemper for å beholde fastprisordningen.

Senest i juni sendte bokbransjen på sin side en henvendelse til Trond Giske om å utvide fastprisordningen. Forlagene ønsket at den også skulle omfatte e-bøker og lydbøker, og i første omgang vare fram til 2014.

Vil helst beholde fastpris

Bokhandler Fillip Jahnsson i Kristiansand er uenig med Konkurransetilsynet i at frislipp vil gjøre nye bøker billigere:

Fillip Jahnsson, bokhandler, Birting Libris i Kristiansand

Fillip Jahnsson, bokhandler, Birting Libris i Kristiansand.

Foto: Reidar Mosland / NRK

- For oss som bokhandel er vi litt usikre på hvor viktig det er, for vi har ikke inntrykk av at kundene synes bøkene er dyre.

- Vi er mer redd for at frislipp kan føre til at bøkene blir dyrere. Man vil kanskje få bestselgere som pushes fram, mens den litt smalere litteraturen blir skjøvet helt ut, sier Jahnsson.

Forfatterforeningen, som også er skeptiske til å oppheve ordningen med fastpris, er redd bokhandlene vil forsvinne hvis dagligvare- og nettbutikkene får anledning til å dumpe prisene på bestselgerne.

Nå er det Kulturminister Anniken Hvitfelt som må ta stilling til dette. Den nåværende fastprisavtalen varer ut neste år, og Kulturdepartementet og Fornyings-og administrasjonsdepartementet vurderer om ordningen skal få fortsette.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.