Først med hijab i en Marvel-film

Traileren til den nye filmen om «Spider-Man» vekker oppsikt. På grunn av ei jente i hijab.

Første hijabi i en Marvel film

FØRSTE HIJABI: Zoha Rahman i «Spider-Man».

Foto: Via Metro

Filmen «Far From Home» har norsk premiere 3. juli. Traileren har allerede skapt buzz på sosiale medier. Og det er ikke på grunn av edderkopper.

Laster Twitter-innhold

– Å se Zoha Rahman spille den første hijabi-karakteren i en stor Marvel Cinematic Universe (MCU) produksjon, er et steg i riktig retning, sier Birger Vestmo i NRKs Filmpolitiet.

– Det sender et signal om at muslimske tenåringsjenter er en naturlig del av samfunnet, sier han.

Zoha Rahman forteller i et intervju med Mashion at hun ikke kan si så mye om selve rollen, men hun håper at publikum vil klare å se forbi hennes muslimske identitet og hudfarge.

– Karakteren min er ikke «den muslimske jenta» eller «den brune jenta»- men ei jente som er på klassetur i Europa, sier Rahman.

Uvant

Det er svært få figurer i vestlig film som bruker drakten, i hvert fall når det gjelder bærende roller.

– For den store majoriteten er dette fremdeles noe fremmed og uvant, men det kan ha en avvæpnende og naturliggjørende effekt å se hijabi-figurer som vanlige mennesker med de samme egenskaper, behov og funksjoner som alle andre, sier Filmpolitiets Birger Vestmo.

Han legger til at det at en gigantisk aktør som Marvel velger å inkludere en hijabi-figur i en av sine filmer er banebrytende, men sier man skal være litt avventende med å konkludere hvor viktig dette er.

Zoha Rahman er bare kreditert som «klassevenninne» på rollelista, så selv om figuren dukker opp i filmens trailer, er det ikke sikkert at rollen er særlig stor og omfattende. Det er likevel verdt å bite seg merke i at hun opptrer i en Hollywood-film, i en tid der enkelte i det offisielle USA kan se ut til å ha en fiendtlig innstilling til muslimer generelt.

Zoha Rahman sammen med sine medskuespillere

PÅ KLASSETUR: Zoha Rahman sammen med sine medskuespillere.

Foto: Via Mashion

Sana tidlig ute

Mangfold i film og serier har endret seg de siste årene. «Always Be My Maybe» og «Crazy Rich Asians» er gode eksempler på hvordan karakterene har gått fra å være sidekick humoristiske innslag til å være i sentrum.

I Norge ble Sana Bakkoush fra «SKAM» et viktig forbilde for muslimske jenter. Hun var en sterk karakter som hadde sin tro, samtidig som hun var opptatt av venner, gutter og fester.

Skam

FORBILDE: Sana i SKAM.

Foto: Daniel McStay

– Det har ikke akkurat kommet et ras av figurer som bærer hijab i etterkant. Det er viktig at film speiler alle sider ved samfunnet. Minoriteter går også på kino, og har selvsagt et behov for å se seg selv representert på samme måte som alle andre, sier Birger Vestmo.

Kulturstrøm

 • Fjerner jødiske bøker frå pensum

  Ungarn fjerner jødiske forfattarar frå litteraturlister i skulen, skriv SVT, mellom anna nobelprisvinnaren Imre Kertész. Styresmaktene meiner det ikkje ligg antisemetetisme bak avgjersla som har hausta mykje kritikk.

 • Fosse nominert til Man Booker-pris

  Jon Fosse er nominert til Den internasjonale Man Booker-prisen for første band i Septologien som kom ut i fjor haust, melder Samlaget. Roy Jacobsen er den einaste andre norske forfattaren som tidlegare har vore nominert til denne prisen.

  Bokomslag "Det andre namnet" og portrett av Jon Fosse
  Foto: NINJA BENNECHE / Aschehoug/NRK
 • Forfattaren Annie Riis er død

  Den norske forfattaren Annie Riis er død. Ho vart 92 år gammal. Riis vant Brageprisen i 2001 for diktsamlinga "Himmel av stål".

  Forfattar Annie Riis
  Foto: Arash Nejad / NTB scanpix