Hopp til innhold

Forfatter fryktet lynsjing

Norsk-pakistanske Mahmona Khan har fra tid til annen følt at forakten for muslimer har vært så sterk, at hun har fryktet for lynsjing.

Mahmona Khan

Forfatter Mahmona Khan tror ikke muslimfrykten har blitt mindre etter 22. juli.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den motvillige fundamentalist av forfatteren Mohsin Hamid

Den motvillige fundamentalist av Mohsin Hamid.

Foto: Cappelen Damm
– Etter 22. juli ble det tydelig at tanken på at muslimer utgjør en trussel, er veldig farlig, sier den norsk-pakistanske forfatteren Mahmona Khan (38) til NRK.no.

Selv om det er godt kjent at 22. juli-terroristen er norsk og oppvokst på Skøyen i Oslo, har ikke fremmedfrykt og fordommer mot muslimer forsvunnet.

– Jeg vil anta at ordskiftet mange steder har blitt bedre, i den forstand at man kanskje veier ordene mer nå i omtale av muslimer, men jeg tror dessverre ikke muslimfrykten har blitt betydelig mindre, sier Khan.

LES OGSÅ: Diskuter «Den motvillige fundamentalist» her!

Ville følt utrygghet selv

– Mye har skjedd de siste årene: terrorangrepene, karikaturstriden, hijabdebatten. Bybildet har også forandret seg en del på grunn av innvandringen. Hvis jeg var en 80 år gammel nordmann, ville jeg også vært litt redd nå, kanskje, medgir Khan.

Hun har forståelse for at endret befolkningssammensetning kan få enkelte til å føle seg utrygge.

– Men samtidig må nordmenn skjønne at frykten for det fremmede bunner i uvitenhet, i at man ikke snakker med hverandre. Vi er jo bare mennesker alle sammen. Ja, vi er litt forskjellige, men det er sånn det skal være.

Khan er tidligere journalist i LO-Aktuelt, har vært redaktør for nettmagasinet X-plosiv.no og utga i 2009 boken Tilbakeblikk – Da pakistanerne kom til Norge. I høst er hun aktuell med den skjønnlitterære ungdomsromanen Skitten snø, som handler om voldtekt i det norsk-pakistanske miljøet.

En hemmelig frykt

I boken Utilslørt. Muslimske råtekster som utkom tidligere i år, bidrar Mahmona Khan med teksten «Min hemmelige frykt».

Der beskriver hun redselen som tok bolig i henne etter terrorangrepene 11. september, i Madrid i 2004 og London i 2007, som alle ble utført av muslimske fundamentalister.

– Jeg følte stor frykt etter 11. september. Jeg ble rett og slett redd for hvilke utslag dette kunne gi for de jeg er glad i, hvordan dette kunne påvirke synet på muslimer, og i verste fall, om det ville føre til trakassering, forskjellsbehandling, ja, til og med lynsjing.

LES OGSÅ: - Viktig bok om en fundamentalist

LES OGSÅ: - Mindre muslimhets etter 22. juli

Følte seg trakassert

World Trade Center rasar saman 11/9-2001

11. september-angrepet endret muslimers hverdag over hele verden, også i Norge.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / REUTERS

Angrepene på tvillingtårnene 11. september 2001, og debattklimaet som oppsto i kjølvannet, forandret mange muslimers hverdag verden rundt, også i Norge, forteller hun.

– Mye forandret seg etter 11. september, jeg føler at mange muslimer ble mer opptatt av religion. Jeg tolker det som en reaksjon på det negative fokuset på islam. Mange som ikke tenkte så mye på religion før, forsøkte plutselig å finne ut hva religion betydde for dem.

Det er ikke vanskelig å legge merke til forandringene. Stadig flere muslimer velger å praktisere sin tro på en måte som er mer synlig enn før. Blant unge muslimer er søken etter identitet sterkere enn noen gang. Jeg har selv kjent meg trukket i mer enn en retning. Før ble man dratt i to – mellom det pakistanske og det norske, nå blir man i tillegg dratt i en tredje retning. Den som handler om å være rettroende muslim. Jeg hører unge muslimer betegne seg først og fremst som muslimer. Ikke som norsk eller pakistansk, men altså muslim. De har funnet en sterkere tilhørighet og et større trosfellesskap som går på tvers av landegrenser.

Mahmona Khan i «Min hemmelige frykt»

– Jeg tror at mange følte at de ble trakassert og ekskludert i tiden etter 11. september, og prøvde å finne en identitet i det religiøse, en muslimsk identitet på tvers av etnisiteter, i et større fellesskap.

– Mitt inntrykk er at religion gjennomsyrer livet til flere muslimer nå enn på 80- og 90-tallet. Mange vil sikkert være uenige med meg og si at vi har en ny generasjon muslimer, for eksempel, men jeg mener at dette henger sammen med 11. september og terrorangrepene i Madrid, London, og nå i Oslo.

LES OGSÅ: NRK anmelder Den motvillige fundamentalist

Politisk ukorrekthet

Mehtab Afsar blomster

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, la ned blomster sammen med sin familie utenfor Oslo Domkirke etter det brutale terrorangrepet 22. juli.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Mahmona Khan føler seg stort sett trygg i Norge, men føler likevel på frykten for at muslimhatet, som ble spesielt synlig 22. juli, skal gi flere eksplosive utslag.

– Muslimer har det generelt bra i Norge, vi har ikke de store konfliktene. Men jeg mener fortsatt at vi må inkludere flere i den offentlige debatten om for eksempel religion og ekstremisme, til og med de som har meninger som de fleste ikke anser som politisk korrekte.

Frykten for at Norge, og samfunnet, slik nordmenn kjenner det, skal forandres, stikker dypt. Vi vil verne om de norske verdier, vår særegenhet, vår identitet – en naturlig reaksjon når man opplever at endringene blir for store. Jeg forstår det. Jeg kjenner til de trange kårene som fikk nordmenn til å utvandre til USA, og den vanskelige etterkrigstiden. Jeg forstår hvilken kamp som måtte kjempes for å komme dit vi er i dag. Jeg ser betydningen og verdien av denne kampen [...]

Mahmona Khan i «Utilslørt. Muslimske råtekster»

LES OGSÅ: Bli med i landets største lesesirkel!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.