NRK Meny
Normal

Førdefestivalen blant topp 10 i britisk storavis

På listen over Europas beste småbyfestivaler har storavisen The Guardian plassert Førdefestivalen. – En fantastisk anerkjennelse, jubler festivaldirektøren.

Hafstadfjellet

Fra konsert i Hafstadfjellet

Foto: Alf Vidar Snæland / NRK

«I den fredfulle byen Førde, velsignet med dramatisk natur, har femdagersfestivalen konsentrert seg om folkemusikk, verdensmusikk og internasjonal deltakelse. Det er utstillinger, dans og eget barneprogram,» skriver The Guardian.

Hilde Bjørkum

Festivaldirektør Hilde Bjørkum

Foto: Bent Are Iversen

– Dette forteller at vi er på rett vei. Vi legger vekt på kvalitet i alle ledd, sier festivaldirektør Hilde Bjørkum til avisen Firda.

Jubilerer i år

Førdefestivalen, som i år arrangeres for 25. gang, går av stabelen fra 2. – 6. juli.

– Vi skal feire 25- årsjubileet med mye ekstra stas, og vi håper alle vil være med oss og feire. Vi slår litt ekstra på stortromma i år, sier Bjørkum.

300 artister fra hele verden har meldt sin ankomst, fra 30 land, blant dem Mali, Ghana, Kurdistan og India.

Gir staben æren

Hilde Bjørkum gir staben sin æren for at Førdefestivalen nå har klatret inn på The Guardians topp-10-liste. Tidligere har den vært med på en liste over de 25 beste.

– En slik kåring er veldig god reklame. Ikke bare for Førde og Sogn og Fjordane, men for hele Norge. halvparten av publikummet kommer fra andre steder i landet, sier hun.

Kulturstrøm

 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold