Hopp til innhold

For mye nakenhet?

Er det lov å kjøre bil i bar overkropp? Og hva med å sitte på utekafé? Gjelder forskjellige regler her til lands og for nordmenn i Syden? Kan det rett og slett bli for mye nakenhet?

Bare overkropper
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Sommer er deilig! Boblejakkene, skjerfene og ullgenserne vi gjemte oss bak i vinter er pakket vekk, og overalt hvor jeg snur meg spankulerer solbrune mennesker i minimal innpakning. Herlig!

Men hvor fornøyd er jeg egentlig med at fyren bak meg i køen på Rema trykker den svette overkroppen sin mot meg for å nå frem til kassa før ølsalget stenger.

For ikke å snakke om han i speedo ved siden av meg på fortauskafeen der jeg forsøker å nyte en bedre middag.

Har skikk og bruk innen kles- og matveien gått oss hus forbi? Når er det passende, og viktigere, -når er det ikke passende å la klærne falle? Og hvor går egentlig grensen?

Fru Hagen på Grünerløkka
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Den internasjonale bestikkregelen

- Jeg syns det kommer litt an på omgivelsene. Hvis man spiser på en fin restaurant bør man ha på seg litt klær, men om man sitter på brygga, spiser reker med fingrene og drikker øl fra flaska kan man være naken for min del, sier Jan Vardøen, gründer og eier av en rekke drikke- og spisesteder på Grünerløkka i Oslo.

Vardøen introduserer ”Den internasjonale bestikkregelen”, som heretter bør inngå i enhver heimkunnskapsbok på barneskolen. (Slik at man har det innlært fra barnsben av.)

Regelen er som følger: Bruker du bestikk bør du ha noe på deg. Enkelt og greit. Så kan selvfølgelig dette ”noe” diskuteres ytterligere, men for enkelthets skyld, la ”noe” bety plagg som dekker både over- og underkroppen.

Utenlandsdilemmaet

Personlig mener jeg det kan gjøres unntak for strandkafeer i varmere strøk, (NB: strandkafeer, ikke fortauskafeer) der en rusler inn i bikinitopp og skjørt, og spiser en rask rett før man legger seg til rette i solen igjen.

Merk for øvrig at dette ikke betyr at nordmenn med tennissokker i sandalene og bar overkropp som raver rundt i sentrum i en eller annen kultivert hovedstat er greit. Det er det ikke!

Vespa og bikini
Foto: JOHN D MCHUGH / Scanpix/AFP

Ta hensyn!

For å sitere kardemommeloven:

Man skal ikke plage andre,

man skal være grei og snill,

og for øvrig kan man gjøre som man vil.

Altså: ta hensyn, la meg beholde appetitten gjennom hele måltidet, og ikke gni svetten din over på andre, da er det bedre å ha på en ekstra genser.

Hvilket motiv, fasong eller farger den har skal jeg ikke si noe på. I hvert fall ikke høyt. Der og da.

Bilkjøring i bar overkropp eller i bikinioverdel er helt greit for meg. Den krangelen får noen andre ta!

Hva mener du? Bør vi være fornøyde med varmen og droppe klagingen?  Vær med og diskuter i vårt debattforum!

Kulturstrøm

  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.