Hopp til innhold

Fansen finansierer moroa

Vanlige folk er med på å oppfylle kreative drømmer. Ved hjelp av crowdfunding ble nesten 2 milliarder kroner samlet inn i fjor.

Bilde fra dataspillet Drømmefall

Fansen betalte for et nytt Drømmefall-spill. Via nettsider kan kreative mennesker be om penger til prosjektene sine.

I fjor rullet 1,7 milliarder kroner inn til over 18.000 prosjekter i 177 land ved hjelp av crowdfunding.

Det nye finansieringsfenomenet, også kalt folkefinansiering har for alvor nådd Norge. Metoden innebærer at vanlige folk er med på å finansiere kreative prosjekter, løfte dem ut av drømmestadiet og inn i virkeligheten.

I løpet av siste helg samlet tidligere Funcom-ansatte inn over 2,7 millioner kroner til et nytt Drømmefall-spill. Pengene kom fra entusiastiske fans.

Kronerulling til film

Tyske Heidemarie Scwermer har levd de siste 14 årene uten å bruke penger. Den norske regissøren Line Halvorsen lagde dokumentarfilm om henne ved hjelp av kronerulling på nettstedet Kickstarter.com.

– Jeg synes det var spennende å se hvordan man kan leve uten penger i vårt samfunn, sa regissøren, og penger til å brenne filmen på DVD-er strømmet inn.

Begrepet crowdfounding forklarer en økonomisk modell, hvor publikum ikke bare betaler for det ferdige produktet, de betaler for å finansiere utviklingen og produksjonen.

Wikipedia

Kickstarter, som ble grunnlagt i 2009, oppsummerer fjoråret slik:

I 2012 bidro 2,2 millioner mennesker med 1,7 milliarder kroner og finansierte over 18.000 prosjekter.

Mobil te-bar

Teentusiast Emilie Holmes i sin mobile tebar. Bilen ble kjøpt etter kronerulling på Kickstarter.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Mange høydepunkter

For ett år siden ble den andre filmen i Kickstarter-historien nominert til Oscar. Det var dokumentarfilmen «Incident in New Bagdad».

I mars ble Kickstarter-finansiering en del av pensum ved det anerkjente Stanford-universitetet i USA.

Perry Chen CEO Kickstarter

Perry Chen startet Kickstarter i 2009 sammen med Yancey Strickler og Charles Adler. Her er han på World Economic Forum i Davos i januar i år.

Foto: PASCAL LAUENER / Reuters

Også den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei har hatt glede av folkefinansiering. I desember ble en dokumentarfilm om hans liv og kunst «Never Sorry» vist på kino.

Filmen var en av 63 dokumentarfilmer som havnet på lerretet ved hjelp av folkefinansiering.

Kulturstrøm