Hopp til innhold

Fansen finansierer moroa

Vanlige folk er med på å oppfylle kreative drømmer. Ved hjelp av crowdfunding ble nesten 2 milliarder kroner samlet inn i fjor.

Bilde fra dataspillet Drømmefall

Fansen betalte for et nytt Drømmefall-spill. Via nettsider kan kreative mennesker be om penger til prosjektene sine.

I fjor rullet 1,7 milliarder kroner inn til over 18.000 prosjekter i 177 land ved hjelp av crowdfunding.

Det nye finansieringsfenomenet, også kalt folkefinansiering har for alvor nådd Norge. Metoden innebærer at vanlige folk er med på å finansiere kreative prosjekter, løfte dem ut av drømmestadiet og inn i virkeligheten.

I løpet av siste helg samlet tidligere Funcom-ansatte inn over 2,7 millioner kroner til et nytt Drømmefall-spill. Pengene kom fra entusiastiske fans.

Kronerulling til film

Tyske Heidemarie Scwermer har levd de siste 14 årene uten å bruke penger. Den norske regissøren Line Halvorsen lagde dokumentarfilm om henne ved hjelp av kronerulling på nettstedet Kickstarter.com.

– Jeg synes det var spennende å se hvordan man kan leve uten penger i vårt samfunn, sa regissøren, og penger til å brenne filmen på DVD-er strømmet inn.

Begrepet crowdfounding forklarer en økonomisk modell, hvor publikum ikke bare betaler for det ferdige produktet, de betaler for å finansiere utviklingen og produksjonen.

Wikipedia

Kickstarter, som ble grunnlagt i 2009, oppsummerer fjoråret slik:

I 2012 bidro 2,2 millioner mennesker med 1,7 milliarder kroner og finansierte over 18.000 prosjekter.

Mobil te-bar

Teentusiast Emilie Holmes i sin mobile tebar. Bilen ble kjøpt etter kronerulling på Kickstarter.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Mange høydepunkter

For ett år siden ble den andre filmen i Kickstarter-historien nominert til Oscar. Det var dokumentarfilmen «Incident in New Bagdad».

I mars ble Kickstarter-finansiering en del av pensum ved det anerkjente Stanford-universitetet i USA.

Perry Chen CEO Kickstarter

Perry Chen startet Kickstarter i 2009 sammen med Yancey Strickler og Charles Adler. Her er han på World Economic Forum i Davos i januar i år.

Foto: PASCAL LAUENER / Reuters

Også den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei har hatt glede av folkefinansiering. I desember ble en dokumentarfilm om hans liv og kunst «Never Sorry» vist på kino.

Filmen var en av 63 dokumentarfilmer som havnet på lerretet ved hjelp av folkefinansiering.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.