Normal

Folk flokket til kino for å se James Bond

Over 177.000 personer besøkte kinoer over hele landet denne helgen for å se James Bond-filmen «Spectre». Det er den beste åpningshelgen i Norge på ni år.

SPECTRE

KINOSUKSESS: Den nye James Bond-filmen «Spectre» ble sett av over 177.000 personer på kino i helgen. Det er den beste åpningshelgen i hele 2015.

Foto: Susie Allnutt

På fredag hadde filmen «Spectre» premiere på norske kinoer. Den 24. filmen i rekken om den britiske superspionen James Bond.

I forkant av premieren hadde filmen fått gode kritikker av en rekke utenlandske medier, og det var ingen tvil om at nordmenn også lengtet etter å se Daniel Craig i rollen som agent 007 på nytt.

177.011 personer dro på kino og så filmen i løpet av helgen. Det er den beste åpningshelgen for norske kinoer så langt i år, og sender «Fifty Shades of Grey» ned på andreplass.

Vi må helt tilbake til 2006 for å finne en bedre åpningshelg i Norge. Da dro 190.835 personer på kino for å se «Istid 2».

Den norske filmen «Bølgen» åpnet med 136.232 besøkende da den hadde premiere 28. august i år, og er så langt den mest besøkte filmen på norske kinoer totalt i år med 799.930.

Rekord i Storbritannia

I Storbritannia satt den siste James Bond-filmen rekorder. På søndag annonserte EON Productions, MGM og Sony at «Spectre» omsatte for rundt 540 millioner kroner i løpet av de første sju dagene. Det skriver Screen Daily.

Dermed passerte den Harry Potter og Fangen fra Azkaban, som omsatte for 311 millioner kroner i 2004.

«Spectre» ryktes å være den dyreste Bond-filmen så langt, med et budsjett på 200 millioner pund, som tilsvarer rundt 2,5 milliarder norske kroner.

Dette er fjerde gang Craig spiller den populære superspionen, og han skal etter planen spille i minst én til. Grunnen til det er at han skrev under en kontrakt på fem filmer, da han ble valgt ut som James Bond.

Skurker

Fienden til James Bond i den siste filmen er organisasjonen Spectre. Før helgen fikk vi tre James Bond-eksperter til å lage en liste over de mest uforglemmelige skurkene opp til nå.

Se listen her

– En film er aldri bedre enn skurken i den, sa blant annet John Berge, ansvarlig redaktør for jamesbond.no.

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen