Hopp til innhold

Flyktninger i Middelhavet ble Årets bilde

Espen Rasmussen tok årets beste norske pressefoto i fjor. Men også bildet som endte på 2. plass i nyhetskategorien av en død terrorist på fortauet etter Charlie Hebdoe-terroren, vil gjøre et sterkt inntrykk på mange.

Årets bilde 2015
Foto: Espen Rasmussen

Se alle prisvinnerne i kåringen av Årets bilde i billedgalleriet over. Vi advarer mot sterke bilder.

VGs Espen Rasmussen er mannen bak det som er kåret til Årets bilde. Hans bilde av to båtflyktninger som forsøker å få tilbake varmen med å pakke seg inn i varmefolier på den greske ferieøya Lesvos imponerte juryen.

– Årets bilde har noe ikonisk over seg. Det er en stillferdig fortelling med voldsom kraft, og favner den viktigste og største begivenheten i Europa på lang tid, heter det i juryens begrunnelse.

De mener at bildet har både kvalitetene til et dramatisk nyhetsbilde og et estetisk maleri.

– Det er vakkert og vondt. Vi møter ingen ansikter, men to abstrakte skikkelser som kikker utover havet. De blir symboler i et bilde som først og fremst formidler en tilstand.

Vakkert og vondt

Rasmussen sier til NRK at han er enig i at bildet er litt vakkert også i en historie som er ganske vond.

– Jeg er opptatt av å finne noe som ikke bare er død og elendighet, men også finne de fine øyeblikkene i sånne historier. Uansett hvor man reiser i verden har mennesker en utrolig evne til å overleve og komme seg videre. Jeg håper at bildet er like mye et symbol på det som på selve flyktningkrisen, sier han.

– Er det vanskelig å ta bilde av folk som befinner seg i sitt livs vondeste situasjon?

– Nei, jeg føler det er viktig å gjøre. Hva hadde nordmenn visst om dette om det ikke hadde vært media til stede? Det er min oppgave å være til stede og beskrive hva som skjer og prøve å fortelle om følelsene til disse menneskene, sier Rasmussen.

VG-fotografen tok hjem ikke mindre enn fire priser, i tillegg til å bli utropt til Årets fotojournalist. Espen Rasmussen er en tungt dekorert fotograf, og også under fjorårets prisutdeling ble han kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

Flyktningkrisen preget

Vinnerbildet hans pekte seg ut blant et utvalg av 3.500 innsendte bidrag. Flere av de premierte bidragene tok for seg strømmen av flyktninger til Europa.

Helge Mikalsens bilde av den drepte terroristen Amedy Coulibaly i etterkant av Charlie Hebdoe-terroren i Paris vil også være sterk kost for mange.

Frilanser Anders Sømme Hammer tok hjem en andreplass i videokategorien for beste dokumentar/serie. Det gjorde han for reportasjen «Fra Veitvet til IS-fronten», som ble laget for NRK og sendt på «Brennpunkt».

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Brennpunkt fulgte den unge norsk-kurderen i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor