Hopp til innhold

Flere velger strømmetjenester fremfor lineær-TV

I koronaåret så nordmenn mer på strømmetjenester enn tidligere. 51 prosent sier at de ser på film, serier eller video en gjennomsnittsdag.

KLAR TIL KAMP: Kampen om norske TV-tittere har aldri vært større enn i 2020 - nå har Disney også kastet seg inn i strømmekrigen. FOTO: Amazon Prime, HBO, Viaplay, Disney +, Netflix, TV 2.
Foto: Amazon Prime, HBO, Viaplay, Disney +, Netflix, TV 2.

Seerandelen til lineær-TV har de siste årene sunket, men det siste året ser man ingen endring. Det sier nye tall fra SSB sitt mediebarometer for 2020.

Nordmenn velger i større grad å se film og serier på strømmetjenester.

De med høyere utdannelse bruker mest på tid på videomedier som strømmetjenester, mens de med lavere utdannelse bruker mest tid på lineær-TV.

Færre leser også tradisjonelle aviser. Papiravisen har en nedgang på 3 prosent.

– Hovedfunnene viser at vi ser mer på nyheter på tvers av plattformer. Det er også økt lesing av nettaviser og den totale avislesingen har økt. Flere har fulgt med på nyheter på TV og radio.

Det sier Emma Castillo Schiro, ansvarlig for undersøkelsen som viser til nordmenns medievaner.

– Folk bruker mer tid å strømmetjenester, musikk og podkaster. De som allerede lyttet til podkast har brukt enda mer tid på dette.

– Boklesingen har holdt seg stabil. Men i gruppen unge kvinner mellom 16-24 år har leserne halvert seg.

Unge kvinner bruker derimot mer tid på å se nyheter på TV og leser mer nettaviser.

– De har fulgt med på nyheter fremfor å lese bøker.

Radiolyttingen holder seg stabil. Flere velger å lytte til nyheter, musikk og underholdning. Man ser også at flere lytter til radio om vinteren enn om sommeren.

Alder og kjønn preger mediebruken

Det er fortsatt de eldste i befolkningen som ser mest på lineær-TV. I alderen 65- 79 år ser 77 prosent på lineær-TV mens i aldersgruppen 16-24 år er det bare 26 prosent.

Unge og eldre ser nesten dobbelt så mye på strømmetjenester i løpet av en dag sammenliknet med året før.

Gaming: Helt hekta

GAMING: Gutter bruker i gjennomsnitt mer tid på digitale spill enn jenter.

Foto: Blå Kors / Blå Kors

Av de 35 prosentene i landet som oppgir at de spiller digitale spill er det en størst økning på spill på mobil.

85 prosent av de mellom 9-15 år spiller digitale spill en gjennomsnittsdag.

– Det er spesielt guttene man ser en økning hos når det kommer til spill. De bruker i gjennomsnitt 10 minutter mer på spill og godt over to timer hver dag. Jenter bruker ett minutt mindre og bruker rundt en time på spill i gjennomsnitt hver dag, sier Schiro.

Kulturstrøm

 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.