Flere velger strømmetjenester fremfor lineær-TV

I koronaåret så nordmenn mer på strømmetjenester enn tidligere. 51 prosent sier at de ser på film, serier eller video en gjennomsnittsdag.

KLAR TIL KAMP: Kampen om norske TV-tittere har aldri vært større enn i 2020 - nå har Disney også kastet seg inn i strømmekrigen. FOTO: Amazon Prime, HBO, Viaplay, Disney +, Netflix, TV 2.
Foto: Amazon Prime, HBO, Viaplay, Disney +, Netflix, TV 2.

Seerandelen til lineær-TV har de siste årene sunket, men det siste året ser man ingen endring. Det sier nye tall fra SSB sitt mediebarometer for 2020.

Nordmenn velger i større grad å se film og serier på strømmetjenester.

De med høyere utdannelse bruker mest på tid på videomedier som strømmetjenester, mens de med lavere utdannelse bruker mest tid på lineær-TV.

Færre leser også tradisjonelle aviser. Papiravisen har en nedgang på 3 prosent.

– Hovedfunnene viser at vi ser mer på nyheter på tvers av plattformer. Det er også økt lesing av nettaviser og den totale avislesingen har økt. Flere har fulgt med på nyheter på TV og radio.

Det sier Emma Castillo Schiro, ansvarlig for undersøkelsen som viser til nordmenns medievaner.

– Folk bruker mer tid å strømmetjenester, musikk og podkaster. De som allerede lyttet til podkast har brukt enda mer tid på dette.

– Boklesingen har holdt seg stabil. Men i gruppen unge kvinner mellom 16-24 år har leserne halvert seg.

Unge kvinner bruker derimot mer tid på å se nyheter på TV og leser mer nettaviser.

– De har fulgt med på nyheter fremfor å lese bøker.

Radiolyttingen holder seg stabil. Flere velger å lytte til nyheter, musikk og underholdning. Man ser også at flere lytter til radio om vinteren enn om sommeren.

Alder og kjønn preger mediebruken

Det er fortsatt de eldste i befolkningen som ser mest på lineær-TV. I alderen 65- 79 år ser 77 prosent på lineær-TV mens i aldersgruppen 16-24 år er det bare 26 prosent.

Unge og eldre ser nesten dobbelt så mye på strømmetjenester i løpet av en dag sammenliknet med året før.

Gaming: Helt hekta

GAMING: Gutter bruker i gjennomsnitt mer tid på digitale spill enn jenter.

Foto: Blå Kors / Blå Kors

Av de 35 prosentene i landet som oppgir at de spiller digitale spill er det en størst økning på spill på mobil.

85 prosent av de mellom 9-15 år spiller digitale spill en gjennomsnittsdag.

– Det er spesielt guttene man ser en økning hos når det kommer til spill. De bruker i gjennomsnitt 10 minutter mer på spill og godt over to timer hver dag. Jenter bruker ett minutt mindre og bruker rundt en time på spill i gjennomsnitt hver dag, sier Schiro.

Kulturstrøm

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • – Får støtte etter pilkastmetoden

  Torsdag kom Kulturrådet med den nye listen over hvem som har fått stimuleringsstøtte av Kulturdepartementet. Artistene Åge Sten Nilsen og Bjarne Brøndbo mener støtten til konserter ser ut til å bli delt ut helt tilfeldig. Kulturrådet avviser dette.