Hopp til innhold

Fjerde generasjons skraphandler

I 75 år har Brødrene London gjort andres skrap til sitt gull, i en bedrift med en litt annerledes rekrutteringsfilosofi.

Thomas London

Bli med til skraphandleren og møte Thomas London i radiodokumentaren 'Blod, svette og olje' på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Foto: NRK

Thomas London

Thomas London synes fremdeles det er like fascinerende å se biler bli knust i familiens bilopphuggeri.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg blir som et stort barn hver gang vi får en ny maskin. Da er jeg alltid den første som prøver den, sier Thomas London (37).

Han er daglig leder for Brødrene Londons bilopphuggeri i Oslo og fjerde generasjons skraphandler. Som generasjonene før seg rekrutterer Thomas mennesker som har slitt en del i livet. Mange av de ansatte har ikke fullført skolegang og har slitt med å komme seg ut i arbeidslivet.

– De er mennesker som har hatt en lang vei å gå til dit de har kommet i dag. Jeg tror dette er en av hovedgrunnene til at det fungerer så bra i bedriften, fordi alle har respekt for hverandres fortid og alle har hatt tunge perioder i livet. Det er en veldig fin medmenneskelig respekt der ute, sier han.

Startet i et skur

Bilvrak hos Brødrene London

Bilopphuggeriet demonterer og skroter 4000 bilvrak i året.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Brødrene Londons skraphandel startet i et ørlite skur på Carl Berners plass i Oslo i 1938, først under navnet Avfallcentralen. Thomas’ farfar Ben og hans brødre Nat og Charles samlet inn metall, flasker og papir, som de sorterte og solgte videre.

I dag, nesten syttifem år senere driver Bens sønn Jack og sønnesønn Thomas London, det samme firmaet som gjennom årene har hatt en enorm vekst. Jack drifter et trading-firma som selger og kjøper jernskrot over hele verden. Og Thomas har fått fullt ansvar for bilopphuggeriet som hvert år mottar, demonterer og skroter fire tusen bilvrak.

– Et varmt sted å være

Brødrene London

Bilopphoggeriet har ansatt mange asylsøkere, og ellers folk som på forskjellige måter har slitt en del i livet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Den jødiske familien London kom til Norge som flyktninger på begynnelsen av 1900-tallet, og bosatte seg i Markveien i Oslo sammen med mange av de andre jødiske innvandrerne. I 1942 måtte de flykte igjen, denne gangen til Sverige skjult i en lastebil. De har brukt familiens erfaringer til å hjelpe andre i samme situasjon.

– Allerede på 60-tallet begynte min bestefar å ta imot flyktninger som arbeidskraft. Jeg tror dette var noen av de første utlendingene som kom til Norge som asylsøkere. Det er kanskje litt rart med tanke på hva vi driver med, men jeg husker bedriften som et varmt sted å være som gutt, sier Thomas’ far Jack.

Denne rekrutteringsfilosofien blir fremdeles fulgt i dag.

Hør radiodokumentaren om Brødrene London, om flukten fra tyskerne under krigen og om hvordan familien London bygget opp familiebedriften til å bli en av Norges største skraphandlere i «Blod, svette og olje» på NRK P2, lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Dokumentaren er laget av Guri Skeie. Musikken er spesialskrevet for dokukumentaren av Eirik Myhr, med hjelp fra Brødrene Londons eget mannskor. Teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Hege Dahl.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters