Hopp til innhold

Fisken som skapte Norge

Norge hadde aldri blitt nasjonen Norge uten torsken, hevder forfatter og journalist Frank A. Jenssen i sin nye bok «Torsk. Fisken som skapte Norge».

Frank A. Jenssen

Bokprogrammet har møtt forfatter Frank A. Jenssen, som minner oss på hva torsken har betydd og betyr for Norge.

Foto: Bokprogrammet / NRK

– Jeg synes det er veldig merkelig at når man snakker om nasjonsbygging, er torsken nesten aldri nevnt, sier Frank A. Jenssen til Bokprogrammets reporter Marit Christina Lie.

– Har betydd enormt mye

Torsk, fisken som skapte Norge
Foto: Kagge forlag

Det er kanskje få av oss som tenker på torskens betydning for Norge når vi har fisken foran oss ved middagsbordet.

Men torsken var lenge Norges viktigste råvare og den har preget det norske samfunnet fra vikingtiden og frem til i dag.

Da er det kanskje ikke så rart at torsken nå har fått sin egen biografi.

– Jeg kommer selv fra et industristed, Kjøpsvik i Tysfjord, men jeg kom til Lofoten for å gå på skolen i 1970 og møtte denne kulturen med lofotfiske, fiskere, fangstfolk, selfangere og så videre. Det gjorde et uutslettelig inntrykk på meg, ikke minst mennesketypene, forteller Jenssen.

– Fiskere er noe helt for seg selv. De er veldig taleføre og fargerike, og de utøver et tøft yrke som krever store kunnskaper og styrke, fysisk styrke.

– Jeg oppdaget fort at torsken har betydd så enormt mye, ikke bare for Lofoten, men også Bergen, Ålesund, Kristiansund. Disse byene hadde ikke vært uten torsken – og heller ikke Norge slik som det er i dag.

Forfatteren, som bor i Svolvær og driver et galleri med kunst fra Lofoten, har skrevet flere bøker om Lofoten og lofotfisket, deriblant dokumentarboken Boka om Lofotfisket fra 1984 og praktboken Lofoten.

Han har også skrevet romanene Saltbingen (som han fikk Tarjei Vesaas-debutantprisen for i 1981), og Lengselens år fra 2004. I fjor kom Snøen er aldri hvit ut.

– Den største nasjonsbyggeren for Norge

Men nå er det altså torsken som opptar forfatteren, og i forbindelse med lanseringen av den nye boken, har Jenssen blitt invitert til å snakke om Norges viktigste fisk av både aviser og tv-programmer.

Sist helg var han gjest hos Anne Lindmo i NRK, hvor han blant annet ble spurt om hva Norge hadde vært uten torsk.

– Vi hadde vært veldig lite. Da jeg begynte å skrive oppdaget jeg fort at en bok om torsk er en bok om Norge. Gjennom gamle regnskapsbøker, protokoller og sagaer, går det frem at den største nasjonsbyggeren for Norge var torsken, i form av tørrfisk, forklarte forfatteren.

Sunt for tanken er det å fiske. Og godt for mennesket når det ikke bare napper, men kjennes som at selve havbunnen har satt seg på kroken.

Dra inn med myndige bevegelser og uten slakk i snøret. Holde nærkontakt og nekte den rom til å slå seg løs.

Den grønne skyggen kommer til syne under båten. Som kvitner lengre opp i vannet og legger seg på siden i vannskorpa og ber om slakk i snøret.

Femten kilo? Tjue?

Frank A. Jenssen / Torsk. Fisken som skapte Norge

– Helt avgjørende som handelsvare

Frank A. Jenssen

Journalist og forfatter Frank A. Jenssen har skrevet en biografi om torsken.

Foto: Kagge forlag

Til Bokprogrammet forteller Jenssen at rundt og etter 1000-tallet, kom 80 prosent av Norges eksportinntektene fra tørrfisk og etterhvert fra klippfisk.

– Uten disse inntektene hadde vi etter all sannsynlighet neppe hatt krefter og økonomi til å etablere en stat med embetsverk, konge, regjering – og ikke minst kirken, som var så viktig.

I boken skriver han også at uten torsk hadde det heller ikke vært noen vikinger: «Deres viktigste våpen var ikke sverd, spyd og bue, men skreien som menneskene langs kysten i mangel av salt hadde lært seg å tørke. Det var helt avgjørende som handelsvare, men også som skipsproviant».

Jenssen synes det er rart at torsken ikke får mer oppmerksomhet når man snakker om nasjonsbygging her til lands.

– Jeg synes det er veldig merkelig at når man snakker om nasjonsbygging, så snakker man først og fremst om nasjonsbygging etter 1814, og det nordnorske, torsken og fiskerne, blir nesten aldri nevnt.

– Vi blir fortalt at det var jordbruk på Østlandet, og etter hvert gruvedrift og skogsdrift, som la grunnlaget for nasjonen, men det var det ikke, det var skreien, tørrfisken som gjorde det. Derfor sier jeg at det var torsken som skapte Norge, sier Jenssen.

Hele intervjuet med Frank A. Jenssen kan du se i Bokprogrammet på NRK2 i kveld eller senere i Nett-tv.

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.