NRK Meny
Normal

Fire nye valgt til Rockheims hederspris

Mari Boine, Ole Paus, Inger Lise Rypdal og Jan Garbarek er de fire nye innslagene i rockemuseet Rockheims «Hall of Fame».

Ole Paus, Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek, Mari Boine

BLIR HEDRET AV ROCKEMUSEUM: Ole Paus, Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek og Mari Boine er de nyeste innslagene i Rockheims såkalte «Hall of Fame».

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Carina Johansen/Vidar Ruud / NTB scanpix

Artistene ble presentert under en pressekonferanse i Oslo i formiddag.

– Til sammen representerer disse fire kremen av det vi kan tilby nasjonalt og ikke minst internasjonalt, sier Rockheims prosjektleder Terje Nilsen.

Stemt fram blant ni artister

Boine, Paus, Rypdal og Garbarek ble valgt blant ni nominerte artister.

– Det er klart jeg er stolt og takknemlig. Dette er det nærmeste norske artister kan komme evigheten, sier Ole Paus.

– Dette er en stor, stor ære. Vi har vært på Rockheim og sett hvor gøy det er å vandre rundt. Vi trenger et sånt sted, sier Inger Lise Rypdal.

– Det er veldig, veldig stas for meg å komme hit sammen med Ole, Inger Lise og Jan. Det betyr også veldig mye for meg at en samisk artist er på Rockheim, sier Mari Boine.

Saken fortsetter under videoen.

Inger Lise Rypdal, Ole Paus, Jan Garbarek og Mari Boine er årets kandidater til rockemuseet Rockheims æresutnevnelse "Hall of fame".

HEDRES: Ole Paus, Inger Lise Rypdal og Mari Boine under presentasjonen av de nye kandidatene på Hotel Continental i Oslo i dag. Jan Garbarek var ikke til stede.

To artister fikk likt antall stemmer

De som ikke nådde opp i år var Jens Book-Jenssen, Turboneger, Morten Abel, Kari Bremnes og The Monn Keys.

– Vanligvis skal vi innlemme tre nye. Men i år fikk to artister likt antall stemmer, så det blir faktisk fire, sier Terje Nilsen.

Terje Nilsen

FORNØYD MED JURYENS VALG: Rockheims prosjektleder Terje Nilsen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Nominasjonskomiteen har bestått av leder Jan Eggum, Bertine Zetlitz, Lars Vaular, Larry Bringsjord (FONO), Ingrid Kindem (NOPA), Sissel Guttormsen og Arvid Skanche-Knutsen.

Innlemmes 13. august

Terje Nilsen er fornøyd med bredden årets utvalgte artister representerer.

– Den strekker seg fra såkalt world music til populær underholdningsmusikk, sier prosjektlederen og utdyper:

–​ Mari Boine og Jan Garbarek representerer crossoverlinjene og Inger Lise Rypdal er folkekjær på cd, revy og teater. Også har du Ole Paus, som nærmest har blitt landsfader nummer to etter Åge.

De fire utvalgte artistene blir innlemmet i rockemuseet under et arrangement på Clarion hotel i Trondheim 13. august.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix