Hopp til innhold

Usikker tid for "Unna Junna"

Samisk barne-TV i Finland går en usikker fremtid i møte etter at svenske SVT trakk seg fra samarbeidet om programserien "Unna Junna" i slutten av 2010.

Filmverksted for barn under Skabmagovat 2011

Filmverksted for barn under Skabmagovat 2011.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ritva Torikka

Journalist og produsent Ritva Torikka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette har ført til at nå mangler vi 15 programmer for i år, og dette må vi prøve å løse. Vi begynte selvsagt å finne en løsning rett etter at vi fikk beskjed fra SVT at de ikke vil fortsette samarbeidet. Nå er det opp til sjefene i Yle å bestemme hva som skjer. De har lovt oss et klart svar i løpet av de neste to ukene, opplyser journalist og produsent for Unna Junna, Ritva Torikka.

Finske Yle og svenske SVT har siden 2007 samarbeidet om den felles samiske barne-TV-serien "Unna Junna". Samarbeidet har ført til tretti 15-minutters programmer i året.

SVT trakk seg fra samarbeidet fordi de heller vil produsere egen samisk barne-TV.

– Viktig for samiske barn

På finsk side har "Unna Junna" blitt produsert i samarbeid med Samisk undervisningssenter, Samisk filmsenter og Skabmagovat filmfestival.

Også forskjellige barne- og ungdomsskoler har vært aktivt med i produksjonen av blant annet animasjoner og kortfilmer.

– Det at barna selv er aktivt med på å lage innslag til programmet er med på å gi barna et eierforhold til programmet. Samtidig er dette en fin måte å gi dem et innblikk i filmproduksjon, forklarer Torikka.

Under årets Skabmagovat filmfestival i Enare er de to første dagene (onsdag og torsdag) satt av til visninger av samiske barnefilmer. Det holdes også et filmverksted for barn i forskjellige aldre.

– Ville jobbet med dette hver dag

Ole Mahtte Heatta og Katarina Saijets

Ole Mahtte Heatta (12) og Katarina Saijets (12) jobber denne uka med film.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ole Mahtte Heatta (12) fra Enare er en av de mange flittige barna som denne uka jobber med film. Han har til og med skrevet manus til en animasjonsfilm.

– Den handler om en mann som kjøper en bil. Det er en heller stygg bil og alt går ikke helt som det skal, forklarer en entusiastisk Ole Mahtte Heatta.

– Er biler viktig for deg?

– Nei, ikke veldig, men det passer inn i historien, svarer Ole Mahtte.

– Hva synes du om å jobbe med animasjon?

– Utrolig morsomt. Dette er så morsomt at jeg mer enn gjerne skulle ha jobbet med dette hver dag resten av livet, sier Ole Mahtte og smiler bredt.

– Da kan det vel hende at du blir en filmskaper når du blir voksen?

– Det skal du ikke se bort i fra. Vi får håpe det, svarer en fornøyd og optismistisk Ole Mahtte Heatta.

Korte nyheter

 • Ollusat váldet oktavuođa Rukses Ruossain

  Vaikke pandemiija lea nohkan, de váldet ollu mánát ja nuorat oktavuođa Rukses Ruossain. Dán rádjai dán jagi leat masá 20.000:a váldán oktavuođa sin ságastallanfálaldagain mánáide ja nuoraide, Kors på halsen. Nu čállá Rukses Ruossa preassadieđáhusas.

  – Eanaš fáttát maid loktejit minguin lea iešsorbmen, ballu ja borranváttut. Min eaktodáhtolaččat vásihit olu dáid ságastallamiin leat losit go ovdal ledje, čállá Rukses Ruossa.

  Kors på halsen chat
  Foto: Scanpix
 • Boaldámušhattiid vulos ovdal elrávdnjedoarjaga

  Boaittobeale guovlluin beroštit eambbo hálbbidit boaldámušhattiid go elrávdnjedoarjagis. Nu čájeha NAF iskkadeapmi.

  – Olu guovllusuohkaniin, erenomážit Davvi- ja Gaska-Norggas gos elrávdnjehaddi lea leamaš hálbbibut, dovdojit boaldámušhattit ruhtadillái eambbo go dan maid elrávdnji lea dáhkan dán rádjai. Nu čilge NAF preassahoavda, Ingunn Handagard.

  Ingunn Lauritzen Handagard i NAF
  Foto: NAF
 • UNN vuollebáza stuorru

  Farga lea Davvi-Norgga Universitehtabuohcciviesus 300 miljovnna ruvnnu vuollebáza. Vuollebáza lea sturron 50 miljovnnain dan rájes go stivrračoahkkin lei muhtin vahkkuid dás ovdal. Ekonomiijadirektevra Lars Øverås dadjá hástaleaddji dilli, ja olles organisašuvdna lea bargame áššiin. UNN-stivrras lea čoahkkin gaskavahkku, ja ekonomiija lea fáddán.

  UNN Tromsø
  Foto: UNN