Usikker tid for "Unna Junna"

Samisk barne-TV i Finland går en usikker fremtid i møte etter at svenske SVT trakk seg fra samarbeidet om programserien "Unna Junna" i slutten av 2010.

Filmverksted for barn under Skabmagovat 2011

Filmverksted for barn under Skabmagovat 2011.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ritva Torikka

Journalist og produsent Ritva Torikka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette har ført til at nå mangler vi 15 programmer for i år, og dette må vi prøve å løse. Vi begynte selvsagt å finne en løsning rett etter at vi fikk beskjed fra SVT at de ikke vil fortsette samarbeidet. Nå er det opp til sjefene i Yle å bestemme hva som skjer. De har lovt oss et klart svar i løpet av de neste to ukene, opplyser journalist og produsent for Unna Junna, Ritva Torikka.

Finske Yle og svenske SVT har siden 2007 samarbeidet om den felles samiske barne-TV-serien "Unna Junna". Samarbeidet har ført til tretti 15-minutters programmer i året.

SVT trakk seg fra samarbeidet fordi de heller vil produsere egen samisk barne-TV.

– Viktig for samiske barn

På finsk side har "Unna Junna" blitt produsert i samarbeid med Samisk undervisningssenter, Samisk filmsenter og Skabmagovat filmfestival.

Også forskjellige barne- og ungdomsskoler har vært aktivt med i produksjonen av blant annet animasjoner og kortfilmer.

– Det at barna selv er aktivt med på å lage innslag til programmet er med på å gi barna et eierforhold til programmet. Samtidig er dette en fin måte å gi dem et innblikk i filmproduksjon, forklarer Torikka.

Under årets Skabmagovat filmfestival i Enare er de to første dagene (onsdag og torsdag) satt av til visninger av samiske barnefilmer. Det holdes også et filmverksted for barn i forskjellige aldre.

– Ville jobbet med dette hver dag

Ole Mahtte Heatta og Katarina Saijets

Ole Mahtte Heatta (12) og Katarina Saijets (12) jobber denne uka med film.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ole Mahtte Heatta (12) fra Enare er en av de mange flittige barna som denne uka jobber med film. Han har til og med skrevet manus til en animasjonsfilm.

– Den handler om en mann som kjøper en bil. Det er en heller stygg bil og alt går ikke helt som det skal, forklarer en entusiastisk Ole Mahtte Heatta.

– Er biler viktig for deg?

– Nei, ikke veldig, men det passer inn i historien, svarer Ole Mahtte.

– Hva synes du om å jobbe med animasjon?

– Utrolig morsomt. Dette er så morsomt at jeg mer enn gjerne skulle ha jobbet med dette hver dag resten av livet, sier Ole Mahtte og smiler bredt.

– Da kan det vel hende at du blir en filmskaper når du blir voksen?

– Det skal du ikke se bort i fra. Vi får håpe det, svarer en fornøyd og optismistisk Ole Mahtte Heatta.