Hopp til innhold

Filmkritikerpris til regidebutant

Eskil Vogts regidebut «Blind» ble kåret til fjorårets beste norske film av kritikerne.

Eskil Vogt

DEBUTANT: Eskil Vogt (til høyre) fikk prisen for «Blind». Vogt er best kjent som manusforfatter og filmen er hans første langfilm.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Filmkritikerprisen for beste norske langfilm i 2015 gikk til dramakomedien «Blind». Regissør Eskil Vogt har skrevet manuset til blant annet «Reprise» og «Oslo 31. august» og regissert flere kortfilmer, men dette er hans første langfilm.

– Jeg er veldig, veldig glad for at kritikerne valgte min film som den de satte mest pris på. Det var mange gode filmer som konkurrerte i år, sier Vogt.

«Blind» konkurrerte om prisen med «1001 gram» og «Mot naturen». Vogt sier han vanligvis har et ambivalent forhold til filmkritikere, noe som gjør at denne prisen smakte ekstra godt.

– Jeg tror ikke filmkritikere skjønner hvor hårsåre vi skapende kunstnere er. Men når jeg får høre de gode ordene fra kritikerne, så glemmer jeg det i dag. Samtidig føler jeg at kritikerne er våre allierte i få god film ut til publikum.

Filmen handler om Ingrid, spilt av Ellen Dorrit Petersen, som i voksen alder mister synet og som ikke lenger tør å bevege seg utenfor leiligheten sin.

I dag meldte filmnettstedet Indiewire at «Blind» får kinodistribusjon i USA. Filmen vises på britiske kinoer og skal etter planen ha premiere i Frankrike i slutten av april.

Ingen kinosuksess

«Blind» vant fire Amanda-priser i august og fem Kanonpriser under Kosmorama filmfestival i Trondheim tidligere i år.

På tross av priser og gode anmeldelser har filmen kun solgt rundt 13.000 kinobilletter. Til sammenligning solgte fjorårsvinner «Tusen ganger god natt» rundt 95.000 billetter.

Prisen har blitt stemt frem av rundt 100 medlemmer i Norsk filmkritikerlag. Andrea Bræin Hovig fikk prisen for beste fagfunksjon for hovedrollen i filmen «Det er meg du vil ha». Filmregissør Anja Breien fikk årets hederspris.

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.