Filmgiganter saksøker piratnettsteder

Rettighetsalliansen går sammen med både norsk og internasjonal filmbransje i et omfattende søksmål mot internettleverandører og piratnettsteder, skriver Dagens Næringsliv.

Pirate Bay-nettsiden

MOT PIRATE BAY: En rekke filmgiganter går til søksmål mot sider som Pirate Bay, Extratorrent, Viooz og andre piratnettsteder.

Foto: Marc Femenia / Ap/ntb scanpix

11 norske og internasjonale aktører innen film- og musikkbransjen går til sak mot åtte ulike internettleverandører, blant annet Telenor, NextGen Tel, Get og Altibox. Det har Dagens Næringsliv fått bekreftet fra Oslo tingrett.

Internasjonale selskaper som Warner Bros, Sony Pictures og Disney har alliert seg med norske aktører som SF Norge og Nordisk Film Distribusjon. Ifølge DN sendte selskapene i april en begjæring til ulike norske nettleverandører hvor de krevde at piratsider som Pirate Bay ble stengt.

Saken er blitt behandlet av Oslo tingrett denne sommeren, men bak lukkede dører ettersom tingretten har behandlet saken skriftlig. Trolig tar retten en avgjørelse i løpet av halvannen uke.

Telenor forstår kampen for rettighetene

– Vi har forståelse for rettighetshavernes kamp for sine rettigheter. For oss er det viktig at domstolen må ta disse beslutningene, og at vi ikke inntar en sensurrolle, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef for bredbånd i Telenor Norge AS, i en kommentar til Dagens Næringsliv.

Strømmetjenesten Popcorn Time, som er ulovlig å bruke i Norge, er ikke blant nettstedene som saksøkerne ønsker å blokkere. Grunnen til det, er at Popcorn Time ikke var et stort problem for filmbransjen da de begynte å jobbe med søksmålet mot nettleverandørene, skriver Dagens Næringsliv.

Popcorn Time

TREKKES IKKE FOR RETTEN: Popcorn Time er blitt svært populær blant nordmenn, til tross for at det er ulovlig å bruke tjenesten. Men Popcorn Time er ikke blant nettstedene som blir saksøkt av norske og internasjonale filmselskap.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Har gått til sak tidligere

I 2009 krevde Universal, Sony og Fox at Telenor stengte nettsiden The Pirate Bay for sine internettkunder, men saksøkerne tapte både i tingretten og i lagmannsretten.

– Vi mener det er en farlig vei å gå hvis Telenor skal begynne å definere hva brukerne våre bruker internettoppkoblingen sin til, sa Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til NRK for seks år siden.

Siden den gang har det kommet en ny bestemmelse inn i åndsverksloven, med en lovhjemmel som kan pålegge internettleverandører å blokkere nettsteder «der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett»

Bestemmelsen kom i 2013 og har ikke blitt prøvd for norsk rett tidligere.

Les også:

Kulturstrøm

 • Tyskland forbereder feiring

  Det bevilges 6 millioner Euro, alts 58 millioner norske kroner, til 250-årsmarkeringen av komponisten Beethovens fødeår i 2020. Det bekjentgjorde kulturministeren i Tyskland, Monika Grütters, skriver WDR. Over hele Tyskland skal det feires at det er 250 år siden Ludwig van Beethoven ble født. Han ble gravlagt i Bonn i 1770.

  Ludvig van Beethoven
 • Droppar superheltserie med Jesus

  DC Comics droppar ein teikneserie om Jesus som kjem tilbake til Jorda for å samarbeide med superheltar. Grunnen til at serien blir droppa, er ein underskriftskampanje frå folk som meinte serien var blasfemisk.

 • Rekordpågang hos Datatilsynet

  Datatilsynet fikk inn nesten 930 flere avviksmeldinger i 2018 enn året før. Mange av dem kom etter at EUs nye personvernsreglene trådte i kraft i fjor sommer. Kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet sier til E24 at sakene blant annet handler om feilsending av e-post, passord på avveie, datainnbrudd, feilaktig publisering av personopplysninger og tekniske feil. (NTB)