Hopp til innhold

Filmgiganter saksøker piratnettsteder

Rettighetsalliansen går sammen med både norsk og internasjonal filmbransje i et omfattende søksmål mot internettleverandører og piratnettsteder, skriver Dagens Næringsliv.

Pirate Bay-nettsiden

MOT PIRATE BAY: En rekke filmgiganter går til søksmål mot sider som Pirate Bay, Extratorrent, Viooz og andre piratnettsteder.

Foto: Marc Femenia / Ap/ntb scanpix

11 norske og internasjonale aktører innen film- og musikkbransjen går til sak mot åtte ulike internettleverandører, blant annet Telenor, NextGen Tel, Get og Altibox. Det har Dagens Næringsliv fått bekreftet fra Oslo tingrett.

Internasjonale selskaper som Warner Bros, Sony Pictures og Disney har alliert seg med norske aktører som SF Norge og Nordisk Film Distribusjon. Ifølge DN sendte selskapene i april en begjæring til ulike norske nettleverandører hvor de krevde at piratsider som Pirate Bay ble stengt.

Saken er blitt behandlet av Oslo tingrett denne sommeren, men bak lukkede dører ettersom tingretten har behandlet saken skriftlig. Trolig tar retten en avgjørelse i løpet av halvannen uke.

Telenor forstår kampen for rettighetene

– Vi har forståelse for rettighetshavernes kamp for sine rettigheter. For oss er det viktig at domstolen må ta disse beslutningene, og at vi ikke inntar en sensurrolle, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef for bredbånd i Telenor Norge AS, i en kommentar til Dagens Næringsliv.

Strømmetjenesten Popcorn Time, som er ulovlig å bruke i Norge, er ikke blant nettstedene som saksøkerne ønsker å blokkere. Grunnen til det, er at Popcorn Time ikke var et stort problem for filmbransjen da de begynte å jobbe med søksmålet mot nettleverandørene, skriver Dagens Næringsliv.

Popcorn Time

TREKKES IKKE FOR RETTEN: Popcorn Time er blitt svært populær blant nordmenn, til tross for at det er ulovlig å bruke tjenesten. Men Popcorn Time er ikke blant nettstedene som blir saksøkt av norske og internasjonale filmselskap.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Har gått til sak tidligere

I 2009 krevde Universal, Sony og Fox at Telenor stengte nettsiden The Pirate Bay for sine internettkunder, men saksøkerne tapte både i tingretten og i lagmannsretten.

– Vi mener det er en farlig vei å gå hvis Telenor skal begynne å definere hva brukerne våre bruker internettoppkoblingen sin til, sa Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til NRK for seks år siden.

Siden den gang har det kommet en ny bestemmelse inn i åndsverksloven, med en lovhjemmel som kan pålegge internettleverandører å blokkere nettsteder «der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett»

Bestemmelsen kom i 2013 og har ikke blitt prøvd for norsk rett tidligere.

Les også:

Kulturstrøm

 • Samler inn penger til statue av Freya

  «Statue til minne om hvalrossen Freya» heter Spleisen som ble opprettet kort tid etter at hvalrossen ble avlivet søndag morgen.

  – Alle pengene som samles inn går til produksjonen av en statue av hvalrossen, står det i innsamlingen.

  I skrivende stund er det samlet inn i underkant av 10.000 kroner.

  Om prosjektet ikke skulle bli noe av, går pengene til WWF Norge.

  Hvalrossen Freya på brygge
  Foto: NRK
 • VG: TV 2 og Altibox i nye forhandlinger

  Det opplyser kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisa mandag.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier Veggeland videre.

  Helt siden 1. april har 530.000 Altibox-kunder og godt over en million TV-seere vært uten TV 2.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • Venteliste på «Sataniske vers»

  Interessen for boken «Sataniske vers» på bibliotekene i Oslo har blusset opp.

  Fredag ble forfatteren Salman Rushdie angrepet på en scene i New York.

  Før dette var det null venteliste på boken. Mandag formiddag hadde 145 personer stilt seg i kø for å lese «Sataniske vers».

  Ventelista gjelder for alle utgaver på alle språk. På flere språk er det fortsatt ledige eksemplarer enkelte steder.

  Biblioteket sier at de nå vurderer å kjøpe inn flere eksemplarer på grunn av etterspørselen.