NRK Meny
Normal

Filmgiganter saksøker piratnettsteder

Rettighetsalliansen går sammen med både norsk og internasjonal filmbransje i et omfattende søksmål mot internettleverandører og piratnettsteder, skriver Dagens Næringsliv.

Pirate Bay-nettsiden

MOT PIRATE BAY: En rekke filmgiganter går til søksmål mot sider som Pirate Bay, Extratorrent, Viooz og andre piratnettsteder.

Foto: Marc Femenia / Ap/ntb scanpix

11 norske og internasjonale aktører innen film- og musikkbransjen går til sak mot åtte ulike internettleverandører, blant annet Telenor, NextGen Tel, Get og Altibox. Det har Dagens Næringsliv fått bekreftet fra Oslo tingrett.

Internasjonale selskaper som Warner Bros, Sony Pictures og Disney har alliert seg med norske aktører som SF Norge og Nordisk Film Distribusjon. Ifølge DN sendte selskapene i april en begjæring til ulike norske nettleverandører hvor de krevde at piratsider som Pirate Bay ble stengt.

Saken er blitt behandlet av Oslo tingrett denne sommeren, men bak lukkede dører ettersom tingretten har behandlet saken skriftlig. Trolig tar retten en avgjørelse i løpet av halvannen uke.

Telenor forstår kampen for rettighetene

– Vi har forståelse for rettighetshavernes kamp for sine rettigheter. For oss er det viktig at domstolen må ta disse beslutningene, og at vi ikke inntar en sensurrolle, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef for bredbånd i Telenor Norge AS, i en kommentar til Dagens Næringsliv.

Strømmetjenesten Popcorn Time, som er ulovlig å bruke i Norge, er ikke blant nettstedene som saksøkerne ønsker å blokkere. Grunnen til det, er at Popcorn Time ikke var et stort problem for filmbransjen da de begynte å jobbe med søksmålet mot nettleverandørene, skriver Dagens Næringsliv.

Popcorn Time

TREKKES IKKE FOR RETTEN: Popcorn Time er blitt svært populær blant nordmenn, til tross for at det er ulovlig å bruke tjenesten. Men Popcorn Time er ikke blant nettstedene som blir saksøkt av norske og internasjonale filmselskap.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Har gått til sak tidligere

I 2009 krevde Universal, Sony og Fox at Telenor stengte nettsiden The Pirate Bay for sine internettkunder, men saksøkerne tapte både i tingretten og i lagmannsretten.

– Vi mener det er en farlig vei å gå hvis Telenor skal begynne å definere hva brukerne våre bruker internettoppkoblingen sin til, sa Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til NRK for seks år siden.

Siden den gang har det kommet en ny bestemmelse inn i åndsverksloven, med en lovhjemmel som kan pålegge internettleverandører å blokkere nettsteder «der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett»

Bestemmelsen kom i 2013 og har ikke blitt prøvd for norsk rett tidligere.

Les også:

Kulturstrøm

 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix
 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ei bok. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.