Hopp til innhold

Jusekspert om Popcorn Time-søksmål: – Flere skjær i sjøen

Rettighetsalliansen truer med søksmål mot norske Popcorn Time-brukere. Men veien til å få noen dømt, kan være lang og vanskelig, mener juseksperter som NRK har snakket med.

Popcorn Time

SØKSMÅL: Rettighetsalliansen har varslet at de har et register med 50.000-75.000 norske IP-adresser som har brukt den ulovlige tjenesten Popcorn Time. Juseksperter sier at veien til et eventuelt søksmål er lang og komplisert.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Over 250.000 nordmenn over 15 år bruker Popcorn Time ukentlig, ifølge nye tall fra TNS Interbuss. Organisasjonen Rettighetsalliansen sier de har samlet inn informasjon om 50.000–75.000 norske IP-adresser, og vurderer å gå til søksmål.

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

OPPRETTET REGISTER: Styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, sier at de sitter på data om ca. 50. til 75.000 brukere av Popcorn Time.

Foto: Privat

– Dette er et register vi helt legalt kan bruke, og det kan jo hende at noen får seg en liten overraskelse i posten i form av et brev. Utover høsten vil nok noe skje, sa styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, til NRK tidligere i dag.

Foreløpig er det kun de innledende undersøkelsene som er i gang. Eventuelle brev eller søksmål mot brukere ligger et godt stykke frem i tid.

– I utgangspunktet ønsker vi ikke gå mot sluttbrukerne, men er det vårt siste alternativ, så må vi det, Hovedmotivet vårt er å blokkere tjenesten, sier Johansen.

En utfordring

Velger Rettighetsalliansen å gå til søksmål, forteller jusprofessor Olav Torvund at det ligger en stor praktisk utfordring i det å sende prosessvarsel til 75.000 norske Popcorn Time-brukere.

– Helt juridisk opplagt er det ikke. Rettighetsalliansen må finne ut hvilke IP-adresser som er blitt brukt. De fleste norske brukere har såkalte dynamiske IP-adresser, som ikke nødvendigvis identifiserer brukeren.

Olav Torvund

PROFESSOR: Jusprofessor Olav Torvund sier det er mulig å få noen dømt for å ha sett og delt film via Popcorn Time, men at det er flere skjær i sjøen juridisk sett.

Foto: Hanne Marie Willoch/NRK

Prosessen med å få ut personopplysninger fra en IP-adresse må blant annet gjøres via en begjæring til tingretten.

– Deretter kommer spørsmålet om disse bevisene holder, noe som også er et interessant juridisk spørsmål. Kan man få noen dømt for å ha sett og delt film via Popcorn Time? Det er mulig, men ikke opplagt, forteller professoren.

I tillegg er lovverket fremdeles litt utydelig med noen juridiske komplikasjoner.

– Man må ha opptrådt forsettlig eller uaktsomt, altså ha visst eller forstått at man deler materiale med andre. Det er ikke nødvendigvis så lett å bevise. Det er med andre ord en lang vei til mål og flere skjær i sjøen, sier Torvund.

Vil ta tid

Magnus Ødegaard

ADVOKAT: Magnus Ødegaard er advokat i firmaet Bing Hodneland med fokus på opphavsrett, varemerkerett og IKT-rett.

Foto: Advokatfirma Bing Hodneland / Pressefoto

Advokat Magnus Ødegaard jobber med opphavsrett og sier en eventuell sanksjon mot brukerne vil variere.

– Krenkelser av opphavsrett kan medføre flere sanksjoner. Rettighetshaver vil mest sannsynlig bare kreve erstatning og sakskostnader fra brukerne av Popcorn Time ved et søksmål.

Dette erstatningskravet vil også avhenge av hva den enkelte bruker har gjort.

– Jo flere filmer brukeren har videreformidlet via sin bruk av Popcorn Time, desto høyere vil et slikt erstatningskrav kunne være.

Har brukerne grunn til å frykte søksmål?

– Trolig vil Rettighetsalliansen bare vurdere søksmål mot de brukerne hvor det kan dokumenteres stor bruk av Popcorn Time over en viss tid. De grovere krenkelsene vil typisk prioriteres av rettighetshaver, sier advokaten.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober