Filmåret 2006

Eventyr, mangfold og engasjement oppsummerer filmåret 2006.

Istid 2
Foto: 20th Century Fox

Filmåret 2006 har hatt mye av alt: publikum, sjangere, nasjonaliteter og ansikter på lerretet. Med en særs filmbegeistret kulturminister som øverste beskytter kan også norske filmskapere se tilbake med stolthet på noen virkelige publikumsvinnere.

Det er seks norske filmer blant de 20 best besøkte hittil i år. "Lang Flate Ballær" og Fritt Vilt ligger som henholdsvis nr 9 og 10 på listen over de mest sette filmene i inneværende år.

Med rundt 250 000 solgte billetter både til "Lange flate ballær", "Fritt vilt" og "Olsenbanden Junior", kryper besøkstallene for norsk film nå opp mot svimlende 2 millioner på tampen av året.

Ane Dahl Torp var på alle plakater og forsider og nærmere 200.000 mennesker så filmatiseringen av Dag Solstads historie om Gymnaslærer Pedersen. Like mange så den første norske animasjonsfilmen "Slipp Jimmy fri".

Hollywood i endring

Det er likevel langt igjen før norsk film når målet om å ha en fjerdedel av markedet. Hundretusener av nordmenn forlot godstolen og DVD-en i året som gikk for å se utenlandske storselgere som "Da Vinci koden", "Istid 2" og "Walk the Line".

Også en film om håpløs kjærlighet mellom to amerikanske menn som passet sauer, "Brokeback mountain", vakte stor publikumsinteresse og ble dessuten belønnet med tre Oscar-statuetter.

Om strømmen fra den amerikanske filmindustrien er stri, er det i alle fall i ferd med å skje noe i Hollywood, mener redaktør i filmbladet Rushprint, Kjetil Lismoen, som blant annet har merket seg at flere av de største stjernene i ferd med å prise seg ut av markedet. Det vil føre til at vi etter hvert vil få litt andre typer filmer, fordi man vil satse på folk som ikke er så store stjerner.

- Det er også en tendens til at filmskaperne henvender seg direkte til Wall Street for å få finansiering, og ikke går via studioene, som alltid har laget veldig kostbare filmer, sier Lismoen. 

Samfunnsengasjement

P2s filmmedarbeider Anne Hoff har sett flere nye tendenser i filmene som har blitt vist i 2006, men hovedtendensen er at filmskaperne nå på alvor har blitt samfunnsengasjerte, mener hun.

- Vi har sett veldig mange eksempler på politiske filmer, amerikanske filmskapere har grepet fatt i amerikansk politikk, vi har fått filmer om Irak-krigen og filmer om klimaendringene. Vi ser også at dokumentaren stadig vinner terreng. Både her hjemme og internasjonalt blir dokumentarfilmen brukt til å skape debatt og kommentere den verden vi lever i.

Lange Flate Ballær
Foto: SF Norge AS

Eksperimentering

I 2006 ble det produsert 21 norske filmer i et mangfold av sjangere og uttrykk, fra skrekkfilm, action og animasjon, til menneskelige dramaer og mer eksperimentelle filmer. Anne Hoffs ønsker seg enda mer av 2007, for det er fremdeles mange temaer i den norske hverdagen og virkeligheten vi kan lage gode filmer av.

- Jeg håper vi får mer eksperimentering, jeg håper vi kan våge å lage sterke menneskelige dramaer og at vi får flere gode kvinneroller. Jeg håper også vi får flere samfunnsengasjerte filmer, filmer som tar opp Norge slik det ser ut i dag, filmer som handler om flerkulturelle miljøer, som handler om vårt forhold til penger og velstand, og så kunne vi kanskje trenge en politisk thriller.

Kulturnytt, NRK P2, 27. desember 2006

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.