Hopp til innhold

Film for alle på nett

For første gang kan du nå kan du se filmene i Norsk filmarkiv på Internett, uansett hvilket operativsystem du bruker.

Tørt og kjølig

Kortfilmen ”Tørt og kjølig” er en av filmene som nå blir tilgjengelig på Internett.

Foto: promo

Med åpne digitale standarder bryter Norsk filminstitutt nå Microsofts monopol på nett-visning av over 500 nye og gamle norske filmer.

Positiv regidebutant

Kristoffer joner

Regidebutant Kristoffer Joner

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Kristoffer Joners rykende ferske kortfilm ”Tørt og kjølig” er en av over 500 filmer som nå blir tilgjengelig for alle via nettstedet Filmarkivet.no .

- Jeg håper dette vil gjøre filmene mer tilgjengelig. Dette er positivt for folk som får noe ut av å se film uansett hvor de ser den eller hvilket format de ser den på, sier Joner.

Fra 1911 til nå

I Norsk filminstitutts arkiver finnes filmer fra 1911 fram til 2008. Med en ny teknisk løsning basert på såkalte åpne standarder, gjør filminstituttet tjenesten uavhengig av datagiganten Microsoft.

Erlend Jonassen

Erlend Jonassen, Norsk filminstitutt

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Nettsiden Filmarkivet.no har eksistert i flere år, men har fått kritikk for å ekskludere alle som ikke bruker Windows’ operativsystem. Erlend Jonassen, ansvarlig for prosjektet ved Norsk filminstitutt, forstår kritikken.

- Dette er en offentlig tjeneste og skal derfor være tilgjengelig for alle, uavhengig av om du bruker Microsofts produkter, sier Jonassen.

Samarbeid mellom teknologi- og filmmiljøene i Kristiansand, Østfold og Norsk Filminstitutt har ledet til gjennombruddet.

Betalingstjeneste

Mange skoler, ungdomsklubber, kommuner og privatpersoner bruker Linux og Mac. Nå kan altså de også se norske filmer, men det er ikke gratis. Det koster fra 10 kroner for en kortfilm til 45 kroner for en spillefilm.

- Dette er en betalingstjeneste som bygger på avtaler med de som eier rettighetene, sier Erlend Jonassen.

Åpne standarder

Filmarkivet legger ut filmene i to forskjellige kvaliteter. Brukerne velger kvalitet i forhold til bredbåndskapasiteten de har til sin maskin.

For mange er dette kjent som streaming, eller videostrøm, og de åpne standardene norsk filmarkiv bruker er blant annet filformatet Mpeg 4. Det er noe større fare for piratkopiering enn med krypteringsformatene Microsoft bruker. Men Filminstituttet sier de har lagt inn sikkerhetsmekanismer, og at folk må være klar over at piratkopiering er ulovlig.

Kulturstrøm