Femåring selger kunst for millioner

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En fem år gammel jente fra Australia viser stor modenhet som kunstner. Aelita Andre har solgt malerier for en million kroner, og gjør seg nå klar til en stor utstilling i New York.

Den ambisiøse femåringen begynte å male ni måneder gammel, to måneder før hun kunne gå. Da hun var 22 måneder gammel, hadde hun sin første utstilling i hjembyen Melbourne. Deretter har det gått slag i slag for kunsttalentet, som i dag selger bilder for store summer.

Moren så tidlig datterens talent, og forstod raskt at hun hadde fostret et vidunderbarn.

– Komposisjonen, bruken av farger og tålmodigheten hun viste, gjorde at jeg så stor forskjell fra de andre barna i barnehagen, forklarer den russiskfødte moren til Sky News.

Den nye Picasso

Til tross for sin unge alder, har femåringen alt skaffet seg et signaturgrep som kunstner, og fester gjerne leker, fjær, bark og kvister til bildene. Toneangivende medier som BBC, New York Times, Washington Post og Time har alle vært positive til maleriene.

– Vanligvis maler barn i bare et par-tre minutter før de går lei, men Aelita kunne holde på i opp til en og en halv time da hun var yngre, sier Nikka Kalashnikova.

Foreldrene oppfordrer alle til å vurdere bildene ut fra kvaliteten, snarere enn kunstnerens alder. Vidunderbarnet sammenlignes allerede med flere av surrealismens mestere, som Jackson Pollock og Pablo Picasso.

Prisene på maleriene begynner også å nærme seg et mesterlig nivå. De billigste maleriene selges for 30 000 kroner, mens rekorden er et bilde av den russiske romstasjonen Mir, som gikk under hammeren for 240 000 kroner i Hong Kong.

Aelita Andre

At som treåring hadde Aelita Andre god erfaring med utstillinger.

Foto: NTB Scanpix

Tviler på talentet

Aelitas surrealistiske stil har fått kunstkritikerne til å heve på øyenbrynet, og alt i fjor hadde hun sin første separatutstilling i New York. Men ikke alle har latt seg overbevise om kunsttalentet.

Enkelte mener foreldrene har en pensel med i spillet på hvordan femåringens bilder blir formet, men faren avviser alle spekulasjoner om at datteren får hjelp.

– Hun velger alle farger selv og er veldig tydelig på hva hun vil ha. Prøver man å komme med råd eller innspill, blir hun sinna, mener Michael Andre, som har fått datteren filmet for å stilne kritikerne.

Aelita Andre jobber nå med sin andre separatutstilling som skal vises i New York fra 12. juni.

Kulturstrøm