Hopp til innhold

Feil stjerner i Titanic

Regissør James Cameron måtte lage nye scener til utgivelsen av Titanic 3D. Årsak? Feil stjernebilde.

Film-Titanic 3D First Look Kate Winslet, Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio og Kate Winslet er fortsatt de rette Hollywood-stjernene til kassasuksessen Titanic, men stjernebildet over dem måtte endres.

Foto: Pressebilde / NTB Scanpix

I en av filmens siste scener, hvor hovedrolleinnehaver Kate Winslet flyter rundt i det mørke havet på et stykke tre, er det feil stjernebilde på himmelen.

Den 15. april 1912 kl. 04.20 så nemlig stjernebildet annerledes ut enn hva Cameron har gjengitt på filmen. Umulig å vite for det utrente øyet, men nok til å få en vitenskapsmann til å se rødt.

Den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson sendte Cameron en noe krass e-post og gjorde han oppmerksom på feilen.

Regissøren på sin side, kjent for å være perfeksjonist til fingerspissene, svarte med å utfordre Tyson til å sende han det korrekte stjernebildet fra den tiden.

– Tyson sendte meg en noe skarpt formulert e-post og fortalte meg om feilen jeg har gjort. Og med mitt rykte som perfeksjonist burde jeg har visst bedre og gjort det riktig med en gang, sier Cameron, som nylig gjennomførte et dykk på 11 km i Marianergropen.

Tyson fant frem det korrekte stjernebildet, og Cameron lagde scenen på ny til 3D-versjonen. Dette er også den eneste store endringen som har blitt gjort på den 15 år gamle filmen.

Kassasuksessen «Titanic» vant 11 oscarstatuetter, og er den nest mest innbringende filmen i historien. Kun slått av «Avatar», også laget av James Cameron. 3D-versjonen kommer 100 år etter forliset, og har premiere på britiske kinoer førstkommende fredag. Norsk premiere er satt til fredag 13. april.

Den 14. april, dagen før 100-årsjubileet til forliset, sendes første episode i en miniserie om Titanic laget av skaperen av Downton Abbey, Julian Fellowes.
Serien har premiere på NRK1 kl. 21.55.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.