Hopp til innhold

Farlig Festspill i år igjen!

Radioteatret fortsetter samarbeidet med Festspillene i Bergen. I år skal vi ha 2 arrangementer: "Krim: Kunst eller tidtrøyte?" og "Hvorfor lage drama av romaner?".

"Den siste dansen" og "Varg Veum"
Foto: Fredrik Arff/Eirik Brekke

Vi har fått med oss forfatterne Knut Nærum og Jan Mehlum som skal diskutere hvorvidt Krim er kunst eller tidtrøyte. Gunnar Staalesen og Stig Amdam skal snakke om hvorfor vi lager drama av romaner. Våre lyttere ellers i landet som ikke får oppleve samtalene ”live” i Logen kan skru på P2 lørdag 28. Juni og lørdag 5. Juli kl 10.03.

Krim: Kunst eller tidtrøyte?

Lyd og tanker fra en institusjon som elskes for sine mord.

Tirsdag 27. mai klokken 14.00
Sted: Logen bar

Medvirkende:
Knut Nærum. Forfatter, tegneserieskaper, humorist m.m. Mest kjent som fast paneldeltaker i NRKs humoristiske TV-program «Nytt på nytt». Har skrevet krim for Radioteatret, med vekt på humor og ironi: Knut Gribb og Isdronningen og Døde menn går på ski.

Jan Mehlum. Rivertonprisvinner og forfatter av seks krimromaner om Sven Foyn. Radioteatret har dramatisert to av dem: En nødvendig død og Den siste dansen.

Eirik Vassenden. Postdoktor ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, UiB. Har blant annet skrevet Den store overflaten -Tekster om samtidslitteraturen.

Fra Radioteatret: Instruktør Else Barratt-Due, leder av krimflaten i P1. Produsent Camilla Liby Clausen.

NB! SENDES SOM RADIOPROGRAM I NRK P2 LØRDAG 28.juni klokken 10.03

LES! BT: Kriminelt møte på Logen Bar

"Den siste dansen"

Vi møter den populære krimhelten Svend Foyn i 'Den siste dansen' - et hørespill av Jan Mehlum

Foto: Fredrik Arff

Hvorfor lage drama av romaner?

Lyd og tanker fra en institusjon som lever høyt på å tukle med andres kunst.
Temaet deles i to bolker: Hvorfor og hvordan.

Onsdag 28. mai klokken 14.00
Sted: Logen bar

Medvirkende:
Gunnar Staalesen. Forfatter og dramatiker. Rivertonprisvinner. Mest kjent for bøkene om privatdetektiv Varg Veum. Fem av disse er dramatisert for Radioteatret. I tillegg til å skrive egen dramatikk har han dramatisert andres verk for scene, blant annet med Hellemyrsfolket.

Stig Amdam.
Skuespiller og dramatiker. Sist aktuell i Radioteatret med hørespillet Hauk og Due som hadde urpremiere over eteren høsten 2007. I tillegg til egen dramatikk har han dramatisert andres, blant annet Varg Veum for Radioteatret.

Jan H. Landro. Kulturredaktør i Bergens Tidende. Har skrevet kritisk om dramatisering av romaner på norske scener. Om Markens grøde på Nationaltheatret skrev Landro:
«Denne oppsetningen minner mest om en øvelse i å komme lengst mulig bort fra Hamsun - men samtidig bruke beskrivelser og dialog fra «Markens grøde». Resultatet er selsomt og får meg til å lure på om det var nødvendig å trekke inn Hamsun og nobelromanen hans i det hele tatt.»

Fra Radioteatret: Instruktør Else Barratt-Due, leder av krimflaten i P1. Produsent Camilla Liby Clausen

SENDES SOM RADIOPROGRAM I NRK P2 LØRDAG 5. juli klokken 10.03

LES BT: "- Staalesen ville blitt refusert"

Bjørn Wilberg Andersen som Varg Veum

Gunnar Staalesens populære helt Varg Veum, den smått forsofne, men idealistiske privatdetektiven fra Bergen, hvem er han?

Foto: Eirik Brekke

Mer info: Festspillene i Bergen

[Tekst: Camilla Liby Clausen]

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.