Hopp til innhold

Soulstjerne får kjeft etter opptreden for diktator

Den amerikanske soulartisten Erykah Badu får hard kritikk etter å ha opptrådt i bursdagen til omstridt afrikansk diktator.

Erykah Badu

Erykah Badu, som omtales som «dronningen av neo-soul», har vist et stort engasjement for borgerrettssaker. Men å opptre i selskapet til en diktator er dobbeltmoral, hevder kritikere.

Foto: Jeff McIntosh / Ap

Den suksessrike amerikanske soulartisten Erykah Badu (43) får kjeft etter at hun i forrige uke opptrådte i fødselsdagen til kong Mswati III i det afrikanske landet Swaziland.

Mswati (46) har vært enehersker i Afrikas siste monarki i 28 år, og har høstet kritikk for sin brutale lederstil.

Badu, som oppholdt seg i Sør-Afrika for å spille inn sin sjette soloplate, ble flydd inn til det lille nabolandet, hvor hun sang «Happy Birthday» til kongen i hans palass.

Dobbeltmoral

Menneskerettighetsorganisasjoner omtaler Mswati som en tyrann, og er ikke nådige i kritikken av Badu. Det at artisten har vist engasjement for amerikanske borgerrettsspørsmål gjør ikke saken bedre, mener de.

– For en artist som sier at hun kjemper mot urettferdig politikk er det toppen av dobbeltmoral å hylle Mswati. Til tross for at hun nøye har skapt seg et image som en amerikansk borgerrettsforkjemper, hyllet hun Afrikas siste monark. Han er en brutal leder som fengsler dissidenter, sier talsmann George Ayittey ved den amerikanske ideelle organisasjonen Human Rights Foundation.

Kong Mswati

Kong Mswati III avbildet under den årlige seremonien i Swaziland, som mønstrer titusener av landets ugifte jenter. Han skal selv ha brukt anledningen til å finne seg flere av sine 15 koner.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Mswati beskyldes også for å ha tilegnet seg en enorm personlig formue, og har bygd ett palass til hver av sine 15 koner. Han er også beskyldt for å ha kidnappet kvinner han ønsket å gifte seg med.

Ayittey i Human Rights Foundation legger til at Badu dermed er i et tvilsomt selskap med andre kjendiser som har tjent penger på å opptre for ledere som bryter menneskerettighetene, og ramser opp Mariah Carey, Kanye West, Jennifer Lopez og Hilary Swank.

Også Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights har uttalt seg i sterke ordelag, og anser det som høyst uheldig at noen med Badus status bruker sin stjernestatus til å gi legitimitet til en brutal diktator.

Amnesty International har også en høne å plukke med Mswatis regime.

Visste ikke

Badu har svart på kritikken, blant annet på Twitter, hvor hun har slått fast at hun ikke skylder noen forklaring etter opptredenen i det sørafrikanske landet.

Laster Twitter-innhold

I et intervju med Dallas Morning News sier Badu at hun ikke visste noe om det politiske klimaet i Swaziland.

– I tillegg er jeg ikke så rask til å dømme før jeg selv har skaffet meg informasjon i slike saker, sier hun.

Hun unnskylder seg videre med at hun ikke kan bli holdt ansvarlig for situasjonen i kongeriket, fordi hun tok oppdraget som artist, ikke politisk aktivist.

– Det var harmløst, sier hun, og legger til at hun ga bort alle pengene hun tjente til tjenerne i huset.

Og Badu slår tilbake mot kritikerne:

– Organisasjoner som hevder de er for menneskerettigheter bruker meg som et redskap for å få oppmerksomhet i media.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.