Hopp til innhold

Får 200 e-poster om dagen

«Wordfeud»-gründer Håkon Bertheussen forteller om sterkt språklig engasjement blant spillets brukere. Daglig han blir nedlesset i mail fra publikum som vil legge til eller fjerne ord fra spillet.

Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen

«Wordfeud»-gründer Håkon Bertheussen.

Foto: Jesper Frisk/Dagens industri/ Skjermdump

Det har blitt hevdet at det norske språket er i forfall og at ingen bryr seg om rettskrivning lenger. Her er mannen som får unge og gamle over hele landet til å forsømme både jobb og nattesøvn – fordi de er opptatt med å stave!

Les: 17-åring slår alarm om orddelingsfeil

Les: Her er ordene vi sliter med

Frem til nå har rundt 150.000 nordmenn lastet ned det Scrabble-inspirerte mobilspillet «Wordfeud». Verden over bruker 9,5 millioner mennesker applikasjonen. Den svenske avisen DI Weekend anslår at gründer Håkon Bertheussen tjener rundt 75.000 kroner dagen på spillet som på ett år har oppnådd en popularitet ingen hadde drømt om på forhånd.

Og spillet lokker frem diskusjonene blant folk. For hva betyr egentlig «webba»? Og hvorfor er det ikke lov å skrive «MC»?

Hvilket «Wordfeud»-ord er rarest? Si din mening nederst i artikkelen!

Favorittord

Diskusjonen oppstår både i lunsjen og på fest – hvilke ord mangler i «Wordfeud», og hvilke bør fjernes?

– Vi får en del tilbakemeldinger fra brukerne og det aller meste gjelder ordbøkene. Folk har sine favorittord – og da klager de hvis de ikke får skrevet dem, forklarer mannen bak «Wordfeud», Håkon Bertheussen fra Tromsø.

Han får inn mellom 100 og 200 e-poster fra brukere hver eneste dag, og forteller at han svarer på det aller meste av henvendelser.

Forkortelser fenger

Wordfeud-forkortelser

Enkelte forkortelser forundrer. Her er MM (med mer) og SIC (således) spilt.

Foto: Skjermdump

Den norske ordboken til «Wordfeud» tillater gradsbøyning av adjektiv, noe som gir enkelte rare resultater slik som for eksempel «vågete» og «giftere». Likevel er det én type ord diskuteres mer enn andre.

– Særlig forkortelsene opptar folk. Noen forkortelser er lov, andre ikke, og det får vi mye tilbakemelding på.

Dette har å gjøre med den ordlisten spillet bruker, forklarer Bertheussen.

– Enkelte forkortelser har blitt så vanlige at de har gått inn i språket som normale ord, og derfor er de lov. Men dette er det altså ordlisten som bestemmer.

Basert på Bokmålsordboka

I Norge benytter «Wordfeud» Norsk Ordbank, som er utviklet av IBM Norge, Bokmålsordboka (som igjen er et samarbeid mellom UiO og Norsk Språkråd), og NTNU.

I Sverige har man nettopp inngått et samarbeid med Svenska Akademien om bruk av ordboken SAOL, etter massive klager på den forrige ordboken. Også i Danmark og Nederland har man foretatt oppdateringer og forbedringer av de nåværende ordbøkene.

– Vi har ikke vurdert å skifte den norske ordboken, sier Bertheussen.

I Norge har man heller ikke vært i nærheten av å sende inn så mange klager som i vårt naboland i øst.

– Enkelte ganger må vi inngå nye samarbeid, slik som i Sverige. Jeg hadde ikke sett for meg at debatten skulle bli så stor som den ble der, men det har nok sammenheng med at «Wordfeud» har blitt så voldsomt populært der. Over en million svensker har lastet ned spillet, forklarer han.

Etterlyser «sex»

Wordfeud

CF er blant forkortelsene «Wordfeud» godtar. Det står for cystisk fibrose.

Foto: Skjermdump

I dag finnes «Wordfeud» på norsk, dansk, nederlandsk, amerikansk engelsk, internasjonal engelsk, fransk, spansk og svensk.

Blant engelske brukere er det ordene «Zen», «IQ» og «June», utviklerne får flest mailer om. Alle tre er korte vanlige ord med en «vanskelig» bokstav i seg. De er ikke tillat fordi de er forkortelser («IQ») og egennavn («Zen» og «June»), og dette ikke godtas i den engelske ordboken.

I Nederland derimot, etterlyser mange brukere ordet «sex». Korrekt stavelse på nederlandsk er «seks», men det er det i følge utviklerne mange som ikke har fått med seg.

Bertheussen håper i tillegg å få på plass ordbøker på tysk, italiensk og portugisisk. Han forteller at flere andre endringer også er under utvikling.

– Vi kommer snart med en versjon tilpasset Ipad. Videre jobber vi med å legge til statistikk, slik at du kan gå inn og se hvor ofte du vinner spill, og hvordan du gjør det i forhold til andre personer på vennelista. I tillegg vurderer vi en form for facebookintegrering.

Ikke lei spillet

Bertheussen forteller at han også selv spiller «Wordfeud» på privaten. Favorittordene er de korte ordene som gir høy poengsum.

– Selv liker jeg jo godt de små ordene med C eller W, spesielt hvis man får lagt dem på en triple word/letter og scorer både horisontalt og vertikalt. For eksempel «WC», «CD» og «CA» , forklarer han.

Toppscoren ligger på rundt 600 poeng på det vanlige brettet, og rundt 800 poeng på de såkalte «random»-brettene.

– Det er mange andre der ute som har fått mye høyere summer enn meg. Når vi får inn statistikkfunksjonene vil dette bli lettere å sjekke, legger han til.

Hvilke er dine favorittord?

En rask gjennomgang i NRK.no-redaksjonen ga oss et knippe mer eller mindre merkelige ord som «Wordfeud» godtar. (Se egen faktaboks). Samtidig reagerer flere på at ikke forkortelser som «CT», «MC» og «MR» tillates.

Har du kommet over noen rare ord som blir godkjent i «Wordfeud»? Eller savner du noen? Og hva er din all time highscore? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

    Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

    15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

    Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

    Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

    Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

    «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

    Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

    Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

    Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

    Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.