Hopp til innhold

Får 200 e-poster om dagen

«Wordfeud»-gründer Håkon Bertheussen forteller om sterkt språklig engasjement blant spillets brukere. Daglig han blir nedlesset i mail fra publikum som vil legge til eller fjerne ord fra spillet.

Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen

«Wordfeud»-gründer Håkon Bertheussen.

Foto: Jesper Frisk/Dagens industri/ Skjermdump

Det har blitt hevdet at det norske språket er i forfall og at ingen bryr seg om rettskrivning lenger. Her er mannen som får unge og gamle over hele landet til å forsømme både jobb og nattesøvn – fordi de er opptatt med å stave!

Les: 17-åring slår alarm om orddelingsfeil

Les: Her er ordene vi sliter med

Frem til nå har rundt 150.000 nordmenn lastet ned det Scrabble-inspirerte mobilspillet «Wordfeud». Verden over bruker 9,5 millioner mennesker applikasjonen. Den svenske avisen DI Weekend anslår at gründer Håkon Bertheussen tjener rundt 75.000 kroner dagen på spillet som på ett år har oppnådd en popularitet ingen hadde drømt om på forhånd.

Og spillet lokker frem diskusjonene blant folk. For hva betyr egentlig «webba»? Og hvorfor er det ikke lov å skrive «MC»?

Hvilket «Wordfeud»-ord er rarest? Si din mening nederst i artikkelen!

Favorittord

Diskusjonen oppstår både i lunsjen og på fest – hvilke ord mangler i «Wordfeud», og hvilke bør fjernes?

– Vi får en del tilbakemeldinger fra brukerne og det aller meste gjelder ordbøkene. Folk har sine favorittord – og da klager de hvis de ikke får skrevet dem, forklarer mannen bak «Wordfeud», Håkon Bertheussen fra Tromsø.

Han får inn mellom 100 og 200 e-poster fra brukere hver eneste dag, og forteller at han svarer på det aller meste av henvendelser.

Forkortelser fenger

Wordfeud-forkortelser

Enkelte forkortelser forundrer. Her er MM (med mer) og SIC (således) spilt.

Foto: Skjermdump

Den norske ordboken til «Wordfeud» tillater gradsbøyning av adjektiv, noe som gir enkelte rare resultater slik som for eksempel «vågete» og «giftere». Likevel er det én type ord diskuteres mer enn andre.

– Særlig forkortelsene opptar folk. Noen forkortelser er lov, andre ikke, og det får vi mye tilbakemelding på.

Dette har å gjøre med den ordlisten spillet bruker, forklarer Bertheussen.

– Enkelte forkortelser har blitt så vanlige at de har gått inn i språket som normale ord, og derfor er de lov. Men dette er det altså ordlisten som bestemmer.

Basert på Bokmålsordboka

I Norge benytter «Wordfeud» Norsk Ordbank, som er utviklet av IBM Norge, Bokmålsordboka (som igjen er et samarbeid mellom UiO og Norsk Språkråd), og NTNU.

I Sverige har man nettopp inngått et samarbeid med Svenska Akademien om bruk av ordboken SAOL, etter massive klager på den forrige ordboken. Også i Danmark og Nederland har man foretatt oppdateringer og forbedringer av de nåværende ordbøkene.

– Vi har ikke vurdert å skifte den norske ordboken, sier Bertheussen.

I Norge har man heller ikke vært i nærheten av å sende inn så mange klager som i vårt naboland i øst.

– Enkelte ganger må vi inngå nye samarbeid, slik som i Sverige. Jeg hadde ikke sett for meg at debatten skulle bli så stor som den ble der, men det har nok sammenheng med at «Wordfeud» har blitt så voldsomt populært der. Over en million svensker har lastet ned spillet, forklarer han.

Etterlyser «sex»

Wordfeud

CF er blant forkortelsene «Wordfeud» godtar. Det står for cystisk fibrose.

Foto: Skjermdump

I dag finnes «Wordfeud» på norsk, dansk, nederlandsk, amerikansk engelsk, internasjonal engelsk, fransk, spansk og svensk.

Blant engelske brukere er det ordene «Zen», «IQ» og «June», utviklerne får flest mailer om. Alle tre er korte vanlige ord med en «vanskelig» bokstav i seg. De er ikke tillat fordi de er forkortelser («IQ») og egennavn («Zen» og «June»), og dette ikke godtas i den engelske ordboken.

I Nederland derimot, etterlyser mange brukere ordet «sex». Korrekt stavelse på nederlandsk er «seks», men det er det i følge utviklerne mange som ikke har fått med seg.

Bertheussen håper i tillegg å få på plass ordbøker på tysk, italiensk og portugisisk. Han forteller at flere andre endringer også er under utvikling.

– Vi kommer snart med en versjon tilpasset Ipad. Videre jobber vi med å legge til statistikk, slik at du kan gå inn og se hvor ofte du vinner spill, og hvordan du gjør det i forhold til andre personer på vennelista. I tillegg vurderer vi en form for facebookintegrering.

Ikke lei spillet

Bertheussen forteller at han også selv spiller «Wordfeud» på privaten. Favorittordene er de korte ordene som gir høy poengsum.

– Selv liker jeg jo godt de små ordene med C eller W, spesielt hvis man får lagt dem på en triple word/letter og scorer både horisontalt og vertikalt. For eksempel «WC», «CD» og «CA» , forklarer han.

Toppscoren ligger på rundt 600 poeng på det vanlige brettet, og rundt 800 poeng på de såkalte «random»-brettene.

– Det er mange andre der ute som har fått mye høyere summer enn meg. Når vi får inn statistikkfunksjonene vil dette bli lettere å sjekke, legger han til.

Hvilke er dine favorittord?

En rask gjennomgang i NRK.no-redaksjonen ga oss et knippe mer eller mindre merkelige ord som «Wordfeud» godtar. (Se egen faktaboks). Samtidig reagerer flere på at ikke forkortelser som «CT», «MC» og «MR» tillates.

Har du kommet over noen rare ord som blir godkjent i «Wordfeud»? Eller savner du noen? Og hva er din all time highscore? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.