Hopp til innhold

Familiebråk om tegneserien Asterix

Asterix-skaperen Albert Uderzo saksøker sin egen datter og svigersønn. Siden 2007 har familien kranglet om inntektene fra de populære Asterix-albumene, som er blitt solgt i 352 millioner eksemplarer.

Albert Uderzo

Albert Uderzo er en av skaperne av Asterix-serien. Nå har han havnet i konflikt med sin datter om milliardformuen som tegneserien har gitt han.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

En spesiell familietvist har oppstått i Frankrike. Humorserien Asterix lager nå full dramatikk i familien til Albert Uderzo, en av de to skaperne av seriehelten.

FRANCE-LITERATURE-COMICS-FILES

Sylvie Uderzo har stevnet sin far flere ganger siden 2011.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

I flere år har hans datter Sylvie Uderzo kommet med påstander om at faren er manipulert av folk i kretsen rundt han.

Konflikten startet i 2007 da datteren og ektemannen Bernard de Choisy mistet jobbene hos forlegger Les Éditions Albert René, som gir ut Asterix-serien.

Konflikten gjør vondt

Ett år senere solgte faren sin eierandel i selskapet som han eide sammen med datteren til den andre Asterix-skaperen, avdøde René Goscinny.

Eierandelen ble solgt til franske Hachette Livre. Datteren mente at salget kom til å ødelegge Asterix-arven, og siden 2011 har hun tatt ut flere søksmål mot faren.

Men nå saksøker Albert Uderzo datteren for psykisk utpresning.

– Jeg er 86 år, snart 87. Jeg hadde aldri trodd at jeg i min høye alder skulle oppleve dette. Det gjør veldig vondt, Albert Uderzo til den franske TV-kanalen i>Télé.

Konflikt om penger

Stridens kjerne skal være formuen etter Asterix-albumene, som er solgt i 352 millioner eksemplarer, og er oversatt til 111 språk og dialekter.

Uderzo skal være redd for at datteren og hennes mann er ute etter pengene som stammer fra Asterix-serien, en sum på flere titalls millioner euro.

Datteren sier på sin side til franske medier at hun er sjokkert over farens uttalelser den siste tiden.

– Jeg er rystet over å ha sett min egen pappa snakke dårlig om meg på TV. Han er manipulert, sier hun i et radiointervju.

Hun mener hennes egne søksmål ikke handler om penger, men at hun er redd noen utnytter farens på grunn av hans høye alder og svakhet.

– Jeg har hodet på rett plass, har faren svart i franske medier.

Ødelegger ikke for tegneserien

FRANCE-ASTERIX/ A woman displays the new comic book "Asterix chez les Pictes" in a bookstore in Paris

Asterix-albumene er solgt i 352 millioner eksemplarer verden over.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Saken har fått mye omtale i franske medier, men ansvarlig i en av Frankrikes spesialbokhandlere for tegneserier tror ikke at striden vil ødelegge for tegneserien Asterix.

– Familiedrama opptar franskmenn, det er en tragisk historie og vi vet ikke hvem som har rett. Men vil ikke skade Asterix-serien. Asterix er sterkt forankret i den franske folkesjelen og Uderzo tegner ikke serien lenger, sier Morinne til NRK.

Hør radioreportasje om saken i Kulturnytt.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters