Hopp til innhold

Solvår i kennelen

I Norge Rundt fredag 8. mai blir det skikkelig hundeliv. Solvår er så heldig å få være med en familie som er og ser på valpen de snart skal få hjem.

Solvår og valpene i Norge Rundt
Foto: Trond Baustad / NRK

Solvår vokste opp med hundeoppdrett og salg av valper, derfor er det naturlig for henne å ta med Norge Rundt-seerne ut i hundegården.

Hun besøker Fingerprints kennel på Sotra sammen med familien Smørdal, som alltid har ønsket seg valp. Hverken mor Edle eller far Yngve vokste opp med hund i huset, men allerede fra de var kjærester og barnløse begynte de å ønske seg en valp.

Årene gikk, Edle og Yngve fikk fire flotte barn. Nå er yngstebarnet seks år og familien er moden for en ny familieforøkelse.

Pirri Pirri blir Mia

Neste uke skal de hente hjem lille Mia, eller Fingerprints Pirri Pirri, som valpen heter så lenge den fortsatt er i kennelen på Sotra. Norge Rundt kommer til å følge familien Smørdal en liten tid fremover.

Fredag 8. mai viser vi familien som er på Sotra for å se på valpen. Senere håper vi å vise seerne at valpen blir henta. Kanskje vi også blir med familien på valpekurs litt senere på våren/forsommeren.

Solvårs første sending

Sendinga fra kennelen til Lise Basmo og Heine Kleppe blir første gang Solvår Flatås er programleder i Norge Rundt. Solvår vokste selv opp omgitt av hunder og valper, av rasen norsk elghund, sort.

Badenymfer

Valpene som blir født i Kennel Fingerprint på Sotra er av rasen Golden retriever.
Disse hundene er kjent for å være svært glade i å bade.

– De bader alltid når de ser vann. Uansett om vannet er varmt eller kaldt, skittent eller reint, sier oppdretter Heine.

Regnet stoppet da opptakene begynte

I omgivelsene rundt kennelen på Sotra er det rene idyllen. De ni valpene er ute hele tiden mens Norge Rundt gjør opptak.

En halv time før opptakene skal begynne høljer plutselig regnet ned. TV-teamet er redd valpene ikke kan filmes utendørs på gresset, men heldigvis er værgudene på Norge Rundt sin side.

Akkurat like før filmingen skal til å begynne, slutter det å regne. Valpene blir båret ut og opptakene kan komme i gang.

Sier nei til kjøpere


– Å kjøpe hund bør være en veloverveid handling fra en familie sin side, sier oppdretter Lise Basmo. Selv foretar hun en nøye vurdering av hver potensiell valpekjøper.

– Jeg får raskt en følelse av om familien virkelig vet hva det vil si å få en hund i huset, eller om de bare ønsker det fordi det er stas og barna maser om å få. Dersom kjøperne ikke oppfyller kriteriene vi har satt, avslår vi å selge hund til dem, sier Lise.

– Vi har råd til å være nøye med hvem vi selger til. Uansett har det aldri vært noe problem å få solgt valpene. Det viktigste er at valpene blir godt tatt vare på når de kommer til sin nye familie, sier oppdretterne Lise og Heine.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.