Hopp til innhold

Fam Irvoll lanserer russekolleksjon

Designer Fam Irvoll har sett seg lei av ensformige og kjedelige russeklær, nå tar hun opp kampen med gigantene.

Designer Fam Irvoll lanserer russekolleksjon

Designer Fam Irvoll lanserer russekolleksjon med både turban og hijab.

Foto: Kristoffer Myhre

Det monopolliknende russeutstyrsmarkedet får nå konkurranse fra en av Norges mest anerkjente klesdesignere.

Designer Fam Irvoll kaster seg inn i russeutstyrsmarkedet når hun nå lanserer hun egen russekolleksjon under merket «russplussruss».

Russeturban- og hijab er på gang

– Det er jo ingen grunn til at alle skal gå med det samme i russetiden. I tillegg er vi opptatt av mangfold og kommer derfor til å lansere russeturban- og russehijab, sier Fam Irvoll.

Hun er lei av russeklær i rødt, hvitt og blått, med grove tekster og sitater, derfor tar hun opp kampen med merkene «Russedress» og «Russeservice», og lanserer sitt eget merke.

Har du en kommersiell interesse her?

– Ja, det er alltid en kommersiell interesse, men jeg er ikke så kapitalistisk av meg, jeg er mest opptatt kvalitet og av å gi, sier Irvoll.

Fam Irvolls russekolleksjon

Fam Irvoll ønsker større variasjon i russeklærne.

– Spisset konkurranse er skjerpende

«Russedress» og «Russeservice» har så godt som monopol i dagens marked, og selskapene, som også har samme eier, og omsatte for mer enn 90 millioner kroner i 2015. De ønsker konkurransen velkommen.

– Vi synes det er veldig gøy. Vi tror at når det kommer nye konkurrenter, kommer det nytt utvalg og da spisser det konkurransen om kunden. Da må man heve seg og tilby det kundene ønsker, Knut Lyngstad, designer i «Russedress».

Russ ute

De tradisjonelle russedressene har sett ganske like ut i flere tiår.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lyngstad er ikke enig i at dagens tilbud og utvalg er for dårlig, og sier at russen ofte ønsker å designe klærne selv.

Russen selv mener variasjonen i klestilbudet er for lite, og er glad flere kommer på banen.

– Det er veldig høye priser fra de leverandørene som finnes nå, så jeg tror det er bra med flere i markedet, sier russepresident i Oslo og Akershus, Anneli Systad Aune.

Kulturstrøm

 • Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

  Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017.

  I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten.

  – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

  Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet. Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

  Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

  Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

  I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.

  (NTB)

  En kvinne med to barn flykter over elven Nef fra Myanmar til Bangladesh.
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Rapperen Coolio er død

  Den amerikanske rapperen Coolio døde i Los Angeles, muligens av hjerteinfarkt, opplyser manageren hans til nettstedet TMZ. Han forteller at 59 år gamle Coolio var på besøk hos en venn og ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Ingen offisiell dødsårsak er kjent.

  Coolio, med døpenavnet Artis Leon Ivey jr., gjorde stor suksess med låten «Gangsta's Paradise» på 90-tallet, skriver NTB.

  Coolio fotografert 7. august 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP