Hopp til innhold

Facebook trekker video av halshugging

Facebook måtte trekke video av halshugging fra nettstedet sitt, etter sterke reaksjoner fra brukere verden over. Det under et døgn etter at de hadde tillatt dem.

Smarttelefon med Facebook app

(Illustrasjonsfoto): Facebook vil nå revurdere reglementet for innhold som publiseres.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

I går skrev NRK.no om at Facebook igjen tillater videoer av halshugging hvis det er ment å fordømme vold. Det skapte så sterke reaksjoner verden over at Facebook nå har trukket tilbake flere videoklipp fra nettsamfunnet.

«Vi har revurdert de siste rapportene vi har fått på støtende innhold på siden, og har konkludert med at dette innholdet upassende og at det er uansvarlig og forherliger vold. Av den grunn har vi fjernet det», skrev Facebook på sine sider i natt.

Ifølge Facebooks talsperson i Norden kommer reglementet nå til å bli strengere.

– Det har lenge vært forbudt å publisere innhold som oppmuntrer til vold. Spesielt i sommer florerte videoer som hadde veldig ubehagelig innhold. Da tok vi dem bort, og gjorde en revurdering av reglementet. Nå kommer innhold som publiseres på Facebook til å vurderes strengere enn tidligere, og vi kommer til å vurdere innholdet grundigere, sier Frida Löwengren til NRK.no.

Cameron har snudd

Storbritannias statsminister, David Cameron, gikk i går ut på Twitter og kritiserte at Facebook tillater videoer av halshugging.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

Men etter nattens oppdatering fra nettsamfunnet har Cameron senket skuldrene. Nå er han spent på om Facebooks styrking av reglementet vil være godt nok.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

Löwengren bekrefter at videoer som tidligere har legget tilgjengelige på Facebook nå er tatt bort. Hun forteller at innhold som publiseres på siden kommer til å bedømmes og reguleres annerledes enn tidligere.

– Det må være enda tydeligere når man publiserer, hvem som er avsender og hvorfor det legges ut. Hvis meningen med innholdet er uklar, så kommer det til å tas bort. Et annet aspekt er hvilken målgruppe det deles til, så hensynet til mottakernes alder kan spille inn, sier hun.

Tabbe på BBC

I går omtalte BBC David Camerons første utspill om Facebook som uansvarlige. Da nyhetsoppleseren Clive Myrie leste feil i Twitter-innlegget til Cameron og sa pasienter istedenfor foreldre, (patients/parents) gjorde han en håndbevegelse som var noe uheldig og upassende.

  • Se innslaget her

(Saken fortsetter etter bildet)

Fra BBC-sending - halshugging-tabbe

Clive Myrie tabbet seg ut på direkten, da han leste feil i David Camerons tweet om Facebook.

Foto: BBC

Mens Myrie trodde bildet av Twitter-meldingen til Cameron fortsatt var på skjermen, gjorde han kuttebevegelser som reaksjon på at han leste feil. Blunderen ble kjapt fanget opp på Twitter.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

Bedømmes ulikt

Jan Fredriksson, også Facebooks talsperson i Norden, mener det er viktig å vurdere i hvilken sammenheng innhold publiseres.

– Et bilde eller en video kan bedømmes ulikt, men brukerne skal ha rett til å speile det som skjer i verden. Det kan hende innholdet er voldelig eller kontroversielt, men det kan likevel være viktig at det kommer frem, sa Jan Fredriksson til NRK.no i går.

Per nå forbyr Facebook brukerne å legge ut informasjon som virker truende mot andre, i tillegg til innhold med hatefulle ytringer eller som har seksuelt innhold.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.