Hopp til innhold

Få en sniktitt på «Forbrytelsen 2»

– Danmark har gått amok, sier skuespiller Sofie Gråbøl om «Forbrydelsen». Du se første avsnitt i serien eksklusivt på nrk.no allerede nå!

Forbrytelsen 2
Foto: Tine Harden / NRK

Sofie Gråbøl er tilbake i Forbrytelsen

– Dette er en mørk serie, sier Sofie Gråbøl til nrk.no

Foto: Danmarks Radio

Sofie Gråbøl er igjen tilbake som den noe avstumpede visekriminaletterforskeren Sarah Lund på NRK 1 i kveld. Serien har allerede gått i litt over en uke i Danmark, og har skapt tilnærmelsesvis like store overskrifter denne gangen.

Den første «Forbrytelsen»-serien skapte store overskrifter i Danmark da den gikk i 2007. Dramaturgien fulgte en vanlig krimserie, en klassisk «Who-dunnit» med et blodig drap og en haug potensielle drapsmenn, men det var likevel store forskjeller.

Skuespillerne visste ikke hvem morderen var

Først og fremst fordi skuespillerne ikke ble fortalt hvem som var drapsmannen. Hver episode styrket eller svekket gjeldende teorier, lansert i aviser eller på diskusjonsfora på nettet.

Det gikk så langt som til at danske bookmakere satte odds på hvem som var morderen.

Det er to år siden sist, men serien er åpenbart friskt i minne hos danskene.

Bookmakerne er tilbake, politikerne engasjerer seg, og igjen er diskusjonen i gang. Denne gangen males historien på et større lerret: Forbrytelsen er fortsatt drap, men denne gangen trekkes linjene til spørsmål av nasjonal interesse, til politikere og til det danske militæret.

Gråbøl: – Danmark har gått amok

Sofie Gråbøl er også kjent for nordmenn fra serien «Nikolaj og Julie». Her med Nikolaj (Peter Mygind

Sofie Gråbøl er også kjent for nordmenn fra serien «Nikolaj og Julie». Her med Nikolaj (Peter Mygind)

Foto: Danmarks Radio

– Det er fortsatt krimplottet som spiller hovedrollen, og i Danmark har det allerede etter ett avsnitt gått amok med betting og diskusjoner. Forskjellen er at det denne gang er ti avsnitt, og at det er en større historie. Det er mer fortettet, den har mange forgreninger og den er komplisert, sier hovedrolleinnehaveren Sofie Gråbøl til nrk.no.

I 2007 hadde serien tjue avsnitt. Denne gangen er antallet episoder halvert. Første avsnitt gikk i Danmark 28. September, i Norge kommer episodene halvannen uke senere.

– Denne gangen er alle skruene strammet, og historien er løftet til et høyere plan, med nasjonale anliggende og politikk. Den krever mer av publikum, men det er en utfordring folk vil være med på. Det er fortsatt en mørk historie som ligger under, sier hun.

Får fremdeles ikke vite morderen

Denne gangen, som forrige, blir ikke skuespillerne fortalt hvem som er morderen.

Det er ifølge Gråbøl en krevende måte å arbeide på, men svært kreativt givende. Avsnittene blir til hovedsakelig i manusforfatter Søren Sveistrups hode, men han får rikelig med innspill og inspirasjon fra skuespillerne.

– Søren lager et manuskript som er nesten ferdig, så arrangeres en leseprøve, og deretter er det møte med skuespillerne. Denne gangen er det tre hovedgrupper: politi, som jeg tilhører, politikerne og de militære. Sammen diskuterer vi handling og ideer, sier hun.

Det betyr at Sveistrup kan snu på historien om han føler for det.

– Det gir en større mulighet for endring. Han er unik på den måte at han insisterer på å være så bevegelig på å levere manuskriptet sent, fordi han får gode ideer hele tiden. Det er en svært intelligent måte å jobbe på. Alle må være svært bevegelige, det er krevende, men veldig spennende, sier hun.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters