NRK Meny
Normal

Et politisk kjærlighetsdrama

Dagens hørespill handler politikk og om kjærlighet. Forfatteren er Bjørnstjerne Bjørnson, og hans stykke vakte voldsom forargelse før det i det hele tatt ble oppført på en scene. «Paul Lange og Tora Parsberg» ble utgitt i 1898, og det tok tre år før noen våget å sette det opp på en scene.

Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson i 1897

Forfatterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson sammen med kona Karoline, utenfor ekteparets hjem Aulestad i 1897.

Foto: Store norske leksikon

Hvorfor ble så folk så forarget? Fordi dette stykket så tydelig brukte levende modeller, hentydet til offentlige begivenheter som var velkjente for datidens publikum og dertil indirekte var ute etter å forsvare forfatterens befatning med disse begivenhetene.

Medvirkende til tragedie

Den norske statsministeren Ole Richters begikk selvmord i Stockholm i 1888. Det ble påstått at Bjørnson var medvirkende til den tragedien, fordi han i en debatt med Johan Sverdrup hadde begått den indiskresjon å gjengi innholdet i en privat korrespondanse fra Richter til Bjørnson.

Stykkets hovedperson Paul Lange er klart bygget over Richters person og liv. Og en annen person, Arne Kraft, har klare likhetstrekk med Bjørnson, selv om dikteren benektet at dette var et slags selvportrett.

Den kvinnelige hovedrollen Tora Parsberg er det derimot vanskelig å finne levende forbilder til.

Intriger, maktspill og kjærlighet

Paul Lange er, som Ole Richter var det i det virkelige liv, norsk statsminister i Stockholm. Tittelen kan misforstås hvis man ikke kjenner det politiske systemet i unionstiden. Han var ikke regjeringens sjef. Den norske regjerings sjef satt i Kristiania. Den norske statsminister i Stockholm var derimot hans representant i Stockholm, der han ledet en egen statsrådsavdeling.

Bjørnson dikter om politiske intriger, maktspill og kjærlighet, ingredienser nok til et spennende drama.Og «Paul Lange og Tora Parsberg» regnes da også som Bjørnsons kanskje mest vellykkede teaterstykke.

Nationaltheatret hadde en spennende oppsetning av det for ti år siden. Da redigerte man teksten noe og strammet det til og brakte det nærmere vår tid. Radioteatrets utgave fra 1958 er nok mer forsiktig i regien. Et rent ord-drama som er tro mot Bjørnsons tekst. Vi har delt stykket i to og sender annen del i neste uke.

2. del. Sendetid er søndag kl. 15.03 i P1, reprise i samme kanal mandag kl. 23.03.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix