Hopp til innhold

Et politisk kjærlighetsdrama

Dagens hørespill handler politikk og om kjærlighet. Forfatteren er Bjørnstjerne Bjørnson, og hans stykke vakte voldsom forargelse før det i det hele tatt ble oppført på en scene. «Paul Lange og Tora Parsberg» ble utgitt i 1898, og det tok tre år før noen våget å sette det opp på en scene.

Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson i 1897

Forfatterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson sammen med kona Karoline, utenfor ekteparets hjem Aulestad i 1897.

Foto: Store norske leksikon

Hvorfor ble så folk så forarget? Fordi dette stykket så tydelig brukte levende modeller, hentydet til offentlige begivenheter som var velkjente for datidens publikum og dertil indirekte var ute etter å forsvare forfatterens befatning med disse begivenhetene.

Medvirkende til tragedie

Den norske statsministeren Ole Richters begikk selvmord i Stockholm i 1888. Det ble påstått at Bjørnson var medvirkende til den tragedien, fordi han i en debatt med Johan Sverdrup hadde begått den indiskresjon å gjengi innholdet i en privat korrespondanse fra Richter til Bjørnson.

Stykkets hovedperson Paul Lange er klart bygget over Richters person og liv. Og en annen person, Arne Kraft, har klare likhetstrekk med Bjørnson, selv om dikteren benektet at dette var et slags selvportrett.

Den kvinnelige hovedrollen Tora Parsberg er det derimot vanskelig å finne levende forbilder til.

Intriger, maktspill og kjærlighet

Paul Lange er, som Ole Richter var det i det virkelige liv, norsk statsminister i Stockholm. Tittelen kan misforstås hvis man ikke kjenner det politiske systemet i unionstiden. Han var ikke regjeringens sjef. Den norske regjerings sjef satt i Kristiania. Den norske statsminister i Stockholm var derimot hans representant i Stockholm, der han ledet en egen statsrådsavdeling.

Bjørnson dikter om politiske intriger, maktspill og kjærlighet, ingredienser nok til et spennende drama.Og «Paul Lange og Tora Parsberg» regnes da også som Bjørnsons kanskje mest vellykkede teaterstykke.

Nationaltheatret hadde en spennende oppsetning av det for ti år siden. Da redigerte man teksten noe og strammet det til og brakte det nærmere vår tid. Radioteatrets utgave fra 1958 er nok mer forsiktig i regien. Et rent ord-drama som er tro mot Bjørnsons tekst. Vi har delt stykket i to og sender annen del i neste uke.

2. del. Sendetid er søndag kl. 15.03 i P1, reprise i samme kanal mandag kl. 23.03.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.