Hopp til innhold

Er romanserier en billig løsning?

Stadig flere skjønnlitterære forfattere velger å gi ut romanserier. Får leserne «mer av det gode» eller er det et kommersielt grep som svekker den litterære kvaliteten?

Romanserier
Foto: NRK/Scanpix/Aschehoug/Oktober

I sin torsdagssending denne uken diskuterte Bok i P2 det som ser ut til å ha blitt en skjønnlitterær trend: romanprosjekter som eser ut, fra ett til to, tre og fire bindsverk.

Men hvorfor velger stadig flere forfattere å skrive flerbindsromaner? Kan fenomenet ha noe med krim- og underholdningssjangerens salgssuksess å gjøre? Blir det bedre litteratur av at forfattere velger å skrive flere bøker i stedet for én?

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume diskuterte disse og andre spørsmål på live-chat under og etter sendingen. Hele nettpraten kan du se her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kaster seg på trenden

De siste årene har en rekke norske forfattere begitt seg ut på flerbindsprosjekter. Tidligere i år kom Toril Brekke med siste bind i sin store beretning om den norske utvandringen til USA på 1800-tallet, «Det lovede landet».

Berlinerpoplene

Anne B. Ragdes bokserie «Berlinerpoplene» ble også en stor tv-suksess.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Under årets Kapittelfestival i Stavanger, kom det også frem at Carl Frode Tillers roman «Innsirkling» kommer til å få ikke bare én oppfølger, men to.

Forfatter Anne B. Ragde opplevde stor kommersiell suksess med sin kritikerroste roman fra 2004, «Berlinerpoplene», og oppfølgerne «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger». Salget av trilogien om familien Neshov passerte en million, og bøkene ble TV-serien Berlinerpoplene, en av NRKs mest sette dramaserier etter årtusenskiftet.

Gammel tradisjon

Serietrenden i skjønnlitteraturen er riktig nok ikke et moderne fenomen. Den franske forfatteren Marcel Prousts mest kjente verk, «På sporet av den tapte tid», kom for eksempel ut i form av syv bøker mellom 1913 og 1927.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters