NRK Meny
Normal

Engasjerer ikke

Thomas Bernhards stykke Himmlers fødselsdag har et større potensiale enn regissøren på Det Norske Teatret har klart å ta ut.

Karen Frøsland Nystøyl NY

Problemet er at stykket aldri våger seg ut på dypt vann eller trenger inn i og forbi karikaturene.

Pensjonert nazisme

Vor dem Ruhestand (før pensjonen) ble skrevet i 1979, og brakte en dagsaktuell politisk skandale i Tyskland til teaterscenen.

Hans Filbinger, statsminister i delstaten Baden-Württemberg, ble brått pensjonist da det ble avslørt at han hadde en fortid som dommer i Nazi-Tyskland.

Også i Himmlers fødselsdag er det en nazisympatisør som er i ferd med å pensjonere seg. Det er som om nazismen i fortidsform gjøres om til en karakter, ja til to, i Bernhards stykke.

Fest

Himmlers fødselsdag handler om tre søsken som hvert år samles for å feire Heinrich Himmlers fødselsdag. De trekker for gardinene, pynter seg og dekker til fest i all hemmelighet.

De koser seg denne dagen – i alle fall to av dem: Rudolph, som er pensjonisten. Han var SS-offiser under krigen, og ved hjelp av Himmler fikk han et pass og gikk i skjul i en tiårsperiode etter at krigen var slutt. Etter det har han gjort karriere som dommer i Vest-Tyskland. Nazihilsenen gjør han kun bak mørke gardiner.

Iskaldt

Rudolph har to søstre, Vera og Clara. Vera er hans elskerinne. Clara hater de to andre – men hun slipper ikke unna (og forsøker heller ikke) – hun ble kvestet kun dager før freden kom, og sitter i rullestol, avhengig av søsteren.

Clara står på venstresiden politisk, og det glimter iskaldt mellom søstrene. I det hele er det hat som preger søskenforholdene. Hat, sjalusi, incest, et forkvaklet menneskesyn.

Reisevei

Men rommene er for store, avstanden for lang til at stykket noen gang klarer å engasjere.

Det er som om replikkene har lang reisevei, at de er innhyllet i tomrom på en måte som gjør at stykket aldri blir tett nok. Aldri tett på. Aldri forbi karikaturene, aldri fylt av vågemot. Aldri aktuelt – selv om forutsetningene for at det skal kunne bli det, er til stede.

Det finnes nok av referanser til polert utside og sprengende innside – det er bare å se seg om i verden – men dette har ikke blitt tatt tak i av regien. Derfor lykkes ikke forestillingen.

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.