Hopp til innhold

Enda mer overvåkning?

Datateknologien gjør at Staten allerede vet mye om hva vi gjør og hvor vi er. Snart kan alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på telefon og e-post bli lagret i inntil to år og brukes ved mistanke om noe kriminelt. Men har lovlydige borgere grunn til å være bekymret?

Overvåkning
Foto: Manipulasjon (Orginalfoto: Scanpix)

Hør: Kurer 90: Datalagringsdirektivet

For to år siden vedtok Europaparlamentet det såkalte datalagringsdirektivet. Det innebærer at all tele-og datatrafikk blir lagret hos teleselskapene i to år, og kan utleveres til politiet ved mistanke om lovbrudd.

Hva som blir sagt eller skrevet, blir ikke lagret, men det meste ellers: Hvem du snakker med på telefon, sender tekstmeldinger til og er i kontakt med på e-post.

Bakgrunnen for direktivet er terrorbombene i Madrid og London. EU mener sjansen øker både for å forhindre slike handlinger og å finne de skyldige dersom myndighetene får større kontroll med tele-og datatrafikken.

Norge er medlem av EØS og kan bli straffet av EU dersom vi sier nei til direktivet.

Advarer mot følgene

Både Datatilsynet, presseorganisasjonene og mange privatpersoner advarer mot følgene av å vedta direktivet. Å la teleselskapene lagre opplysningene i to år er uansett for lenge, mener Datatilsynet, som mener et halvt års lagringstid bør være nok.

Georg Apenes.

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Pressen mener direktivet vil gjøre det mye vanskeligere å bruke hemmelige kilder. Og alle kritikerne advarer mot at personvernet står i fare.

I løpet av året skal Stortinget behandle saken, men foreløpig har det vært lite politisk debatt om følgene av å godta direktivet.

I Kurer 26.januar møter du blant annet direktøren i Datatilsynet Georg Apenes, som kaller direktivet "Totalitært svermeri".

Programmet er laget av Kari Sørbø.

Du kan lese mer om direktivet, slik Datatilsynet ser på det, her:

http://www.datatilsynet.no/templates/Page____1657.aspx

Kurer NRK P2

 

Kulturstrøm

  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.