Enda mer overvåkning?

Datateknologien gjør at Staten allerede vet mye om hva vi gjør og hvor vi er. Snart kan alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på telefon og e-post bli lagret i inntil to år og brukes ved mistanke om noe kriminelt. Men har lovlydige borgere grunn til å være bekymret?

Overvåkning
Foto: Manipulasjon (Orginalfoto: Scanpix)

Hør: Kurer 90: Datalagringsdirektivet

For to år siden vedtok Europaparlamentet det såkalte datalagringsdirektivet. Det innebærer at all tele-og datatrafikk blir lagret hos teleselskapene i to år, og kan utleveres til politiet ved mistanke om lovbrudd.

Hva som blir sagt eller skrevet, blir ikke lagret, men det meste ellers: Hvem du snakker med på telefon, sender tekstmeldinger til og er i kontakt med på e-post.

Bakgrunnen for direktivet er terrorbombene i Madrid og London. EU mener sjansen øker både for å forhindre slike handlinger og å finne de skyldige dersom myndighetene får større kontroll med tele-og datatrafikken.

Norge er medlem av EØS og kan bli straffet av EU dersom vi sier nei til direktivet.

Advarer mot følgene

Både Datatilsynet, presseorganisasjonene og mange privatpersoner advarer mot følgene av å vedta direktivet. Å la teleselskapene lagre opplysningene i to år er uansett for lenge, mener Datatilsynet, som mener et halvt års lagringstid bør være nok.

Georg Apenes.

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Pressen mener direktivet vil gjøre det mye vanskeligere å bruke hemmelige kilder. Og alle kritikerne advarer mot at personvernet står i fare.

I løpet av året skal Stortinget behandle saken, men foreløpig har det vært lite politisk debatt om følgene av å godta direktivet.

I Kurer 26.januar møter du blant annet direktøren i Datatilsynet Georg Apenes, som kaller direktivet "Totalitært svermeri".

Programmet er laget av Kari Sørbø.

Du kan lese mer om direktivet, slik Datatilsynet ser på det, her:

http://www.datatilsynet.no/templates/Page____1657.aspx

Kurer NRK P2

 

Kulturstrøm

  • Frithjof Jacobsen i ny jobb

    Tidligere VG-kommentator Frithjof Jacobsen har fått ny jobb i produksjonsselskapet Monster, melder Medier24. I januar i år måtte Jacobsen slutte som politisk kommentator i VG, for å innlede et forhold til AP-politiker Jette Christensen.