Hopp til innhold

En vanlig dag på jobben

Stein Winge henger høyt, men sur er han ikke. Og det til tross for at det er iskaldt ute, han er kun iført dress og slips, kunstig blod renner nedover ansiktet, og han er i ferd med å bli korsfestet.

Stein Winge
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Vi er på innspilling av Koselig med peis. En TV-serie i seks deler, som produksjonsselskapet Tordenfilm lager for NRK. Winge spiller den fallerte advokaten og eks-familiefaren Frank Broch Hansen, en schizofren alkoholiker. I denne scenen har han mareritt og drømmer om sin egen korsfestelse.

NETT-TV: Dagsrevyens reportasje fra innspillingen

Nagler i hendene

- Frank er klar over alt det jævlige han gjør, men han kan ikke la være. Som instruktør har jeg ofte sagt at de slemme karakterene er de mest interessante, og det erfarer jeg nå, smiler Winge. Han sitter i et varmetelt og får et par nagler limt fast i hendene, med tornekrone på hodet og blodflekker overalt.

Stein Winge

Stein Winge er til vanlig regissør, men gjør comeback som skuespiller i Koselig med peis.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Og hva er mest interessant med å spille Frank?

- Det er alle forsøkene hans på å motvirke de negative sidene ved seg selv, sier Winge. Og legger til med et smil:

- Jeg må si jeg synes synd på’n.

Kjente skuespillere

Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen spiller Georg, og dukker også opp i drømmen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

I den vonde drømmen som blir spilt inn på jordet dukker mange av de andre rollefigurene opp. Franks sønner Georg (Anders Baasmo Christiansen) og Frank (Anders Danielsen Lie), ekskona Bente (Tone Danielsen), hennes nye kjæreste Liv (Kristin Kajander), legen Gro (Ellen Horn), og ungjenta Jenny (spilt av datteren Viktoria Winge).

Sitt eget Andeby

Seriens manusforfatter og hovedregissør Thomas Seeberg Torjussen er glad for dem strålende rekken av skuespillere som er med i Koselig med peis, men også for at Koselig med peis nå faktisk blir produsert.

Thomas Seerberg Torjussen

Thomas Seeberg Torjussen er manusforfatter.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Jeg hadde veldig lyst til å skrive en TV-serie. Nå har jeg på en måte laget mitt eget Andeby, og skapt en plass for alle de historiene jeg hadde, men som jeg ikke har fått brukt før, smiler manusforfatteren, som også har filmer som Den siste revejakta (2008), og Sønner (2006) på samvittigheten.

Amerikanske forbilder

”Andeby” er i dette tilfellet blitt en liten, norsk småby, der familien Broch Hansen lever i et lettere anstrengt forhold til hverandre og verden for øvrig. Det er en dramaserie inspirert av amerikanske forbilder som Sopranos og Six feet under, og med en absurd og underfundig humor i bunn.

Serien blir ferdig i høst og skal vises på NRK til neste år. Produsent i Tordenfilm er Kari Moen Kristiansen og regi på de sist tre episodene er det Anne Sewitsky som har.

Innspilling av Koselig med peis

Sminke og nagler er på plass, og Winge må til pers igjen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober