Hopp til innhold

En vanlig dag på jobben

Stein Winge henger høyt, men sur er han ikke. Og det til tross for at det er iskaldt ute, han er kun iført dress og slips, kunstig blod renner nedover ansiktet, og han er i ferd med å bli korsfestet.

Stein Winge
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Vi er på innspilling av Koselig med peis. En TV-serie i seks deler, som produksjonsselskapet Tordenfilm lager for NRK. Winge spiller den fallerte advokaten og eks-familiefaren Frank Broch Hansen, en schizofren alkoholiker. I denne scenen har han mareritt og drømmer om sin egen korsfestelse.

NETT-TV: Dagsrevyens reportasje fra innspillingen

Nagler i hendene

- Frank er klar over alt det jævlige han gjør, men han kan ikke la være. Som instruktør har jeg ofte sagt at de slemme karakterene er de mest interessante, og det erfarer jeg nå, smiler Winge. Han sitter i et varmetelt og får et par nagler limt fast i hendene, med tornekrone på hodet og blodflekker overalt.

Stein Winge

Stein Winge er til vanlig regissør, men gjør comeback som skuespiller i Koselig med peis.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Og hva er mest interessant med å spille Frank?

- Det er alle forsøkene hans på å motvirke de negative sidene ved seg selv, sier Winge. Og legger til med et smil:

- Jeg må si jeg synes synd på’n.

Kjente skuespillere

Anders Baasmo Christiansen

Anders Baasmo Christiansen spiller Georg, og dukker også opp i drømmen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

I den vonde drømmen som blir spilt inn på jordet dukker mange av de andre rollefigurene opp. Franks sønner Georg (Anders Baasmo Christiansen) og Frank (Anders Danielsen Lie), ekskona Bente (Tone Danielsen), hennes nye kjæreste Liv (Kristin Kajander), legen Gro (Ellen Horn), og ungjenta Jenny (spilt av datteren Viktoria Winge).

Sitt eget Andeby

Seriens manusforfatter og hovedregissør Thomas Seeberg Torjussen er glad for dem strålende rekken av skuespillere som er med i Koselig med peis, men også for at Koselig med peis nå faktisk blir produsert.

Thomas Seerberg Torjussen

Thomas Seeberg Torjussen er manusforfatter.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Jeg hadde veldig lyst til å skrive en TV-serie. Nå har jeg på en måte laget mitt eget Andeby, og skapt en plass for alle de historiene jeg hadde, men som jeg ikke har fått brukt før, smiler manusforfatteren, som også har filmer som Den siste revejakta (2008), og Sønner (2006) på samvittigheten.

Amerikanske forbilder

”Andeby” er i dette tilfellet blitt en liten, norsk småby, der familien Broch Hansen lever i et lettere anstrengt forhold til hverandre og verden for øvrig. Det er en dramaserie inspirert av amerikanske forbilder som Sopranos og Six feet under, og med en absurd og underfundig humor i bunn.

Serien blir ferdig i høst og skal vises på NRK til neste år. Produsent i Tordenfilm er Kari Moen Kristiansen og regi på de sist tre episodene er det Anne Sewitsky som har.

Innspilling av Koselig med peis

Sminke og nagler er på plass, og Winge må til pers igjen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK