NRK Meny
Normal

En vandrer spiller med sordin

Hamsuns 150 års jubileum har ikke gått upåaktet hen. I oktober kan vi stifte bekjentskap med forfatteren igjen og kanskje forstå hvorfor han har overlevd, til tross for sine politiske utskeielser.

Knut Hamsun
Foto: SCANPIX

Det er Per Bronken som har dramatisert «En vandrer spiller med sordin» for Radioteatret. Boken er den andre i den såkalte vandrer-triologien, som består av «Under høststjærnen» (1906), «En vandrer spiller med sordin» (1909) og «Den siste glede» (1912).

I «Under høststjærnen» har Knut Pedersen flyktet fra byen for å oppsøke et landlig paradis og vende tilbake til ungdommens gleder.

Avblomstring

I «En vandrer spiller med sordin» har det gått seks år siden forrige roman og nå er Pedersen blitt eldre, han er på vei til å avblomstre.

Første gang han var i småbyen Øvrebø forelsket han seg i Fru Lovise Falkenberg. Kaptein Falkenberg og frue lever i et ulykkelig og barnløst ekteskap. Pedersen plages også nå av sin forelskelse, men han er ikke lenger ung.

Drømmen om fruen blir ikke virkelighet. Hun forlater sin mann og knytter seg til en annen.

Boken ble skrevet da Hamsun var femti og uttrykker kanskje noen av hans egne erfaringer av å eldes.

Sendes søndag på P2 kl. 15.03, med reprise mandag kl. 21.00.

Stykket er i tre episoder og ble første gang sendt i 1990.

De som er med

Vandreren - Nils Ole Oftebro
Kaptein - Falkenberg Erik Hivju
Lovise - Marianne Krogh
Nils - Svein Tindberg
Ragnhild - Minken Fosheim
Ingeniør - Lassen Per Frisch
Kaptein - Bror Tor Stokke
En dame - Bab Christensen
Lars - Odd Furøy
En ung gutt - Geir Kvarme
Plogmann - Bjørn Jenseg
Ellers medvirket: Anders Dahlberg, Karen K. Askvig og Anne Nyutstumo

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren