Hopp til innhold

En vandrer spiller med sordin

Hamsuns 150 års jubileum har ikke gått upåaktet hen. I oktober kan vi stifte bekjentskap med forfatteren igjen og kanskje forstå hvorfor han har overlevd, til tross for sine politiske utskeielser.

Knut Hamsun
Foto: SCANPIX

Det er Per Bronken som har dramatisert «En vandrer spiller med sordin» for Radioteatret. Boken er den andre i den såkalte vandrer-triologien, som består av «Under høststjærnen» (1906), «En vandrer spiller med sordin» (1909) og «Den siste glede» (1912).

I «Under høststjærnen» har Knut Pedersen flyktet fra byen for å oppsøke et landlig paradis og vende tilbake til ungdommens gleder.

Avblomstring

I «En vandrer spiller med sordin» har det gått seks år siden forrige roman og nå er Pedersen blitt eldre, han er på vei til å avblomstre.

Første gang han var i småbyen Øvrebø forelsket han seg i Fru Lovise Falkenberg. Kaptein Falkenberg og frue lever i et ulykkelig og barnløst ekteskap. Pedersen plages også nå av sin forelskelse, men han er ikke lenger ung.

Drømmen om fruen blir ikke virkelighet. Hun forlater sin mann og knytter seg til en annen.

Boken ble skrevet da Hamsun var femti og uttrykker kanskje noen av hans egne erfaringer av å eldes.

Sendes søndag på P2 kl. 15.03, med reprise mandag kl. 21.00.

Stykket er i tre episoder og ble første gang sendt i 1990.

De som er med

Vandreren - Nils Ole Oftebro
Kaptein - Falkenberg Erik Hivju
Lovise - Marianne Krogh
Nils - Svein Tindberg
Ragnhild - Minken Fosheim
Ingeniør - Lassen Per Frisch
Kaptein - Bror Tor Stokke
En dame - Bab Christensen
Lars - Odd Furøy
En ung gutt - Geir Kvarme
Plogmann - Bjørn Jenseg
Ellers medvirket: Anders Dahlberg, Karen K. Askvig og Anne Nyutstumo

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.