Kommentar

En stor kunstner som vil bli dypt savnet

Kjersti Holmen hadde et sjeldent talent: Å være seriøs skuespiller og genuint morsom med like stor faglig tyngde.

PUPgkMAW5rQ

Kjersti Holmen var ikke bare en stor kunstner på scenen på Nationaltheatret, hun hadde det sjeldne talentet å være seriøs skuespiller og genuint morsom med like stor faglig tyngde.

Foto: Heiko Junge / NTB

«Det er virkelig en av de store kunstnerne som er borte», sier Kjersti Holmens mangeårige teatersjef på Nationaltheatret, Hanne Tømta etter Kjersti Holmens bortgang.

Men Holmen var ikke bare en stor kunstner på scenen på Nationaltheatret. Hun hadde det sjeldne talentet å være seriøs skuespiller og genuint morsom med like stor faglig tyngde.

Og begge sidene av hennes talent hadde publikum glede av gjennom en rekke produksjoner i NRK.

Selv hadde jeg æren av å jobbe nært henne i seriene «Hege & Kjersti» og «Hege & Holmen» – sammen med Hege Schøyen.

Det var en opplevelse å se hvor seriøst og alvorlig hun jobbet med humor. Seriøst, alvorlig – og veldig lekent. Og mer enn villig til å gå ut i flankene.

Det var åpenbart at komedie ikke var noe Kjersti tok lett på. Og her fikk hun utfolde seg i alle ledd av produksjonen – fra manus til karakterutvikling og skuespill.

Det ble fantastisk morsomt. Og svært fortjent hedret med Gullruten for Beste humorprogram i 2003.

Hege og Kjersti

Kjersti Holmen jobbet sammen med Hege Schøyen i flere år.

Foto: Dizzie Showteater

Store NRK-suksesser

For Tv-seerne var hun naturligvis også dramatisk til stede som den i overkant myndige Emma Klinge i stykket «Den spanske flue» som ble sendt på NRK hver nyttårsaften i over 10 år.

Stykket ble noe av en institusjon på årets siste dag for veldig mange. Dette var den seriøse skuespilleren fra en rekke store Ibsen-oppsetninger i en skikkelig folkelig svingdørskomedie.

Det er et stykke fra Rebekka West i «Rosmersholm» til Klinge i «Flua». Holmen fylte begge roller perfekt.

Rød Snø

En av Holmens aller største suksesser i NRK var krimserien «Rød Snø» helt tilbake i 1985. Her under en scene med Sven Nordin.

Foto: Sverre Bergli / Sverre Bergli, NRK

– Utrolig spennvidde

En av Holmens aller største suksesser i NRK var krimserien «Rød Snø» helt tilbake i 1985.

Denne svensk-norske serien fra 2. verdenskrig med Holmen og Tomas von Brömssen var serien alle i Norge fikk med seg. 10 år etter premieren ble serien sendt i reprise – og nesten en million seere så den da også.

Holmen hadde en utrolig spennvidde i sitt kunstnerskap. Hun ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St Olavs orden for sin store innsats for norsk scenekunst i 2009.

Men hun vant også samme året Komiprisen for beste kvinnelig artist. Hun sto like trygt i Strindberg som i Boeing, Boeing.

Kjersti Holmen var en stor kunstner som vil bli dypt savnet.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.