Hopp til innhold
Kommentar

En stor kunstner som vil bli dypt savnet

Kjersti Holmen hadde et sjeldent talent: Å være seriøs skuespiller og genuint morsom med like stor faglig tyngde.

PUPgkMAW5rQ

Kjersti Holmen var ikke bare en stor kunstner på scenen på Nationaltheatret, hun hadde det sjeldne talentet å være seriøs skuespiller og genuint morsom med like stor faglig tyngde.

Foto: Heiko Junge / NTB

«Det er virkelig en av de store kunstnerne som er borte», sier Kjersti Holmens mangeårige teatersjef på Nationaltheatret, Hanne Tømta etter Kjersti Holmens bortgang.

Men Holmen var ikke bare en stor kunstner på scenen på Nationaltheatret. Hun hadde det sjeldne talentet å være seriøs skuespiller og genuint morsom med like stor faglig tyngde.

Og begge sidene av hennes talent hadde publikum glede av gjennom en rekke produksjoner i NRK.

Selv hadde jeg æren av å jobbe nært henne i seriene «Hege & Kjersti» og «Hege & Holmen» – sammen med Hege Schøyen.

Det var en opplevelse å se hvor seriøst og alvorlig hun jobbet med humor. Seriøst, alvorlig – og veldig lekent. Og mer enn villig til å gå ut i flankene.

Det var åpenbart at komedie ikke var noe Kjersti tok lett på. Og her fikk hun utfolde seg i alle ledd av produksjonen – fra manus til karakterutvikling og skuespill.

Det ble fantastisk morsomt. Og svært fortjent hedret med Gullruten for Beste humorprogram i 2003.

Hege og Kjersti

Kjersti Holmen jobbet sammen med Hege Schøyen i flere år.

Foto: Dizzie Showteater

Store NRK-suksesser

For Tv-seerne var hun naturligvis også dramatisk til stede som den i overkant myndige Emma Klinge i stykket «Den spanske flue» som ble sendt på NRK hver nyttårsaften i over 10 år.

Stykket ble noe av en institusjon på årets siste dag for veldig mange. Dette var den seriøse skuespilleren fra en rekke store Ibsen-oppsetninger i en skikkelig folkelig svingdørskomedie.

Det er et stykke fra Rebekka West i «Rosmersholm» til Klinge i «Flua». Holmen fylte begge roller perfekt.

Rød Snø

En av Holmens aller største suksesser i NRK var krimserien «Rød Snø» helt tilbake i 1985. Her under en scene med Sven Nordin.

Foto: Sverre Bergli / Sverre Bergli, NRK

– Utrolig spennvidde

En av Holmens aller største suksesser i NRK var krimserien «Rød Snø» helt tilbake i 1985.

Denne svensk-norske serien fra 2. verdenskrig med Holmen og Tomas von Brömssen var serien alle i Norge fikk med seg. 10 år etter premieren ble serien sendt i reprise – og nesten en million seere så den da også.

Holmen hadde en utrolig spennvidde i sitt kunstnerskap. Hun ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St Olavs orden for sin store innsats for norsk scenekunst i 2009.

Men hun vant også samme året Komiprisen for beste kvinnelig artist. Hun sto like trygt i Strindberg som i Boeing, Boeing.

Kjersti Holmen var en stor kunstner som vil bli dypt savnet.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor