Hopp til innhold

En splittet homokamp

– Et knallhardt fokus på homofile fordommer, skriver VG-journalist Morten Hegseth om programmet «Jævla homo». – Han må ha misforstått prosjektet grundig, svarer programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl.

 Programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl

PERSONLIG PROSJEKT: Jeg har lært at jeg kan være skeiv på min måte, skriver programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl.

«Jævla homo» er en dokumentarserie der programleder Gisle ønsker få svar på hvorfor det fortsatt er vanskelig å være skeiv i Norge i 2017.

Morten Hegseth, journalist i VG.

JÆVLA IRRITERT: Et smaksdømmende og konformt program, mener VG-journalist Morten Hegseth.

Ingen homopioner

I helgen skrev Hegseth en kommentar i VG der han stiller seg kritisk til hvordan programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl fremstiller seg selv og andre homofile. Han mener at programlederen ikke virker interessert i til homo- og likestillingshistorien.

– Hvorfor skal en homofil mann, som viser seg å være så negativ og skeptisk til egen kultur, lage et program om det å være homofil, sier Hegseth til NRK.

Hegseth mener ikke at NRK gjør feil ved å bruke det han kaller en «nedtonet og anonym programleder». Men han mener at programmet er løst for enkelt, og at det mangler gode forklaringer fra programlederen på hans egne holdninger.

Derfor fremstår Agledahl nå overraskende nok som den mest homofobe programlederen på norsk TV om dagen, skriver Hegseth i VG-kommentaren.

Det er nesten så man føler dette er et program for kristenkonservative «Visjon Norge», og ikke for det ellers svært så breiale og liberale P3.

Morten Hegseth

Agledahl sier at han ikke kjenner igjen programmet i kommentaren, og at Hegseth må ha misforstått prosjektet grundig.

– Jeg anerkjenner at han har en annen opplevelse av det å være skeiv enn meg, og kunne ønske han viste samme forståelse for min situasjon og andre som ikke alltid har stått like trygt i seg selv, skriver Agledahl til NRK.

Støtter Hegseth

Hegseths kommentar har fått støtte blant flere i sosiale medier, blant annet fra tidligere leder for LLH/ FRI, Bård Nylund.

– Jeg hadde håpet på mer dybde om hvorfor det er slik at vi skammer oss. Hvorfor er det slik at vi minoriteter skammer oss på andres vegne, livredde for at noen skal tro at vi er slik som de mest outrerte? spør han.

Nylund legger også til at han opplever Agledahl som en dyktig journalist som stiller gode spørsmål, og at han er tøff i møte med det ukomfortable.

Bård Nylund. Tidligere leder for LLH .

SAVNER REFLEKSJON: – Jeg hadde ønsket meg noen grundigere refleksjoner, sier tidligere LLH-leder, Bård Nylund til NRK.

Skeivt og personlig

«TV-serien 'Jævla homo' er et personlig prosjekt som tar utgangspunkt i min opplevelse av å være skeiv. Mer spesifikt, klumpen i magen som kom da kjæresten min, som er en gutt, tok meg i hånda. Hvorfor kjentes det så feil?» skrev Agledahl i et tilsvar til Hegseth og VG i går kveld.

– Mitt ønske er å gjøre Norge til et litt rausere sted ved å ufarliggjøre det å være skeiv. Da måtte vi hente opp alle skamfulle tanker og dumme fordommer, for vise at det ikke er så farlig om noen har en annen legning enn deg selv, sier Agledahl.

Redaksjonssjef i NRK P3 Håkon Moslet sier at de har fått masse tilbakemeldinger fra unge folk som er takknemlige for serien.

Vi opplever at serien har blitt tatt veldig godt i mot av et ungt publikum som er sultefora på rollemodeller og et nytt blikk på det å være skeiv. Serien er en av de mest sette i NRK TV den siste uka.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober