Billig og sunn middagsmat kan være ris og grønnsaker. Bruk de grønnsakene som du liker best og i så store mengder som du ønsker. Vask, rens og skjær grønnsakene i litt store biter og surr dem i litt olivenolje i en wokpanne. For all del- ikke drep grønnsakene ved å steke dem for mye; de skal være litt harde når du trekker pannen fra platen.
En grønnsakgryte kan være utgangspunktet for mat fra hele verden. Det er krydderet du bruker som forteller hvor i verden du er - eller vil være...
Salt, rød pepper, cumin og sumak, da nærmer du deg Tyrkia.
Revet ingefærrot og du får smak av India og Pakistan.
Hel kumin bringer deg til Afghanistan.
En sur-søt saus gir smaken av Thailand og Kina. Bland da i noen ananas en boks hermetiske, hakkede tomater, gjerne med litt sterk ayvar gir en Midt-østenvariant.
Mitt forslag til grønnsakgryte:
Squash, blomkål, brokkolli, purre, løk, hvitløk, tomater, tyrkisk spiss-paprika, pepper, sjampinjong, gulrøtter og noen oliven- og glem ikke bladpersillen!! Vil du ha mer farger putter du i en boks mais.
Farger gjør noe med hodet vårt når vi skal spise. Dessuten skal man ta seg tid til å legge maten pent på fatet. En kvast persille, en ring paprika eller noen tomatbåter, for ikke å snakke om agurk skåret på langs med ostehøvel, gir selv den enkleste hverdagsmaten et festpreg.
Det sies i Tyrkia at det finnes like mange måter å lage ris på som det finnes minareter....
Min variant på tyrkisk pilav:
Varm litt olje i en kjele, ha i risen og surr den blank.
Rør ut kyllingbuljong og salt i varmt vann og hell det over risen, slik at vannet står ca 3 cm over risen. Risen kokes under lokk på svak varme til vannet er nesten borte. Risen skal IKKE kokes til den er myk; den koker fortsatt når den står varm i kjelen.
Spennende variant er å koke med løk hakket i småbiter og rosiner...eller gurkemeie for å få gul ris.
Eller karri til kylling.
Godt følge til denne maten er tyrkisk brød, simit, og et glass iskald ayran(yoghurt blandet med vann og salt).
Tryll frem smak og duft på ditt eget kjøkken fra der i verden du helst vil være akkurat nå.
Mat er kultur- og psykisk helse.