En blodig historietime

17. mai sang de fleste av oss nasjonalsangen, men vet vi egentlig hva vi synger om?

17. mai 2010

Vet vi hva vi egentlig synger om i nasjonalsangen på 17. mai?

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ja, vi elsker!

Hva betyr det egentlig når vi synger ««furet, værbitt over vannet»?

Foto: Stein Schinstad
Arne Torp

Språkprofessor Arne Torp forteller villig vekk om meningen bak den norske nasjonalsangen.

Vi har alle sunget «Ja, vi elsker dette landet» siden vi var en neve store. Som regel er det bare første og siste av de totalt åtte versene som blir framført.

Les alt om 17. mai!

Men hva betyr egentlig alt det synges om?

«Furet, værbitt over landet»?

Hva betyr for eksempel «furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem»? Mange tror at man skal synge «furet, værbitt over landet», men det stemmer jo ikke.

I programmet Norsk på Norsk på NRK P1 forklarer språkprofessor Arne Torp:

- Furet er jo omtrent som et gammelt ansikt. Og det er jo Norge sett fra sjøen, som stiger frem. Det er derfor det er «over vannet». Så ser man dette skrukkete, gamle «fjeset», som det er bitt av været («værbittۚ»). Det er erosjonen som har gjort at Norge har et slikt «ansikt», forklarer Arne Torp til NRK.

Ellers mener Torp den litt over 150 år gamle teksten til nasjonalsangen er relativt innvikla og inneholder mye god historieundervisning.

- Folk vet ikke meningen

Bjørnstjerne Bjørnsons tekst ble i sin første utforming trykket i Aftenbladet til Stortingets åpning 1. oktober 1859 og tilegnet kong Karl.

- Det mest ugreie er jo at folk ikke kjenner til hva teksten referer til, mener Torp.

For eksempel i andre vers, der det heter:

Dette landet Harald berget
med sin kjemperad,
dette landet Håkon verget
medens Øyvind kvad;
Olav på det landet malte
korset med sitt blod,
fra dets høye Sverre talte
Roma midt imot.

- «Harald berget» er jo ikke ikke dagens Kong Harald, selvfølgelig. Dette er Harald Hårfagre på 800-tallet. «Dette landet Håkon verget» var Håkon den Gode, mens «Øyvind kvad» var Øyvind Skaldespiller som var hans «hoffpoet». Og så kommer Olav som malte korset med sitt blod – det skjønner kanskje mange må være Olav Haraldsson, eller Olav Den Hellige.

- Det mest kryptiske

- Men så kommer det mest kryptiske - «fra dets høye Sverre talte Roma midt imot». Dette er Sverre Sigurdsson, eller Kong Sverre – den eneste Sverre i kongerekka. Han hadde en strid med kirka i Roma og forsøkte å avgrense dens makt. Og han vant på en måte. Han talte Roma midt i mot.

- Når det gjelder «dets høye Sverre» handler det ikke om at han var så høy, men at han talte fra landets høye, eller landets hauger. Nasjonalsangen, som det meste som ble skrevet midt på 1800-tallet, ble jo skrevet på dansk. Og det danske høy betyr en haug.

Massakrerte skotter

«Ja, vi elsker dette landet» er altså rett og slett en historietime som forteller mye om Norges til tider blodige historie.

- Det fortsetter jo med «Bønder sine økser brynte hvor en hær drog frem». Den hæren som dro frem var skottehæren, en hær med skotske leiesoldater som skulle til Sverige. Det norsk-danske riket lå jo i København og det var på ingen måte greit å reise tvers gjennom Øresund, for der ville de antagelig blitt stoppet.

- Derfor valgte de bakveien gjennom Romsdalen til fots. De havnet etter hvert i Gudbrandsdalen, og der lå bøndene og lurte med sine økser. De overfalt skottehæren og rett og slett massakrerte dem. Og det var i 1612, forteller Arne Torp.

Hør hele intervjuet med Arne Torp her:

(Arne Torp intervjuet i Norsk på Norsk på NRK P1 av Elin Aandal-Herseth)

Hør også:

(Monica Angell, Sebastian Emmanuel og Magnus Ravnå intervjuet i Norgesglassets på NRK P1 i 2007. Reporter: Bjørn Vang).

Kulturstrøm

 • Fikk prestisjefylt litteraturpris

  Nordirske Anna Burns er vinner av årets Man Booker International Prize i London. Burns fikk prisen for sin fiksjonsroman «Milkman», som ble tildelt tirsdag kveld. Prisen er en av de mest prestisjefylte internasjonale bokprisene i verden.

  Anna Burns
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash