Hopp til innhold

Emily fikk drømmejobben takket være HELT MED – nå har de vunnet gjev pris

Stiftelsen HELT MED har stått på for at mennesker med utviklingshemming skal ha en jobb å gå til. Emily Riedel med Downs syndrom har fått jobb som hotellmedarbeider.

Emily Riedel, Scandic hotell Stavanger

Emily Riedel har fått drømmejobben på Scandic i Stavanger, takket være stiftelsen HELT MED.

Foto: Ulrika Larsson

Emily Riedel (29) holdt hverken jubelen eller dansingen tilbake da hun, sammen med stiftelsen HELT MED, tok imot prisen for Årets Sosiale Entreprenør 2023 under NHOs Årskonferanse.

– Jeg var så glad den dagen. Loven sier vi skal gå på skole og få jobbe etter skolen. Folk som meg trenger en jobb slik at vi får oppfylt våre drømmer – og jeg har fått drømmejobben, forteller Riedel, som er gjest sammen med stiftelsen HELT MED på Lindmo denne uken.

Emily Riedel, Lindmo 27.01.23

Emily Riedel setter stor pris på å komme ut i arbeidslivet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Ansvarsreformen som raste

Bakhistorien for stiftelsen HELT MED tar oss tilbake til tidlig 90-tallet. HVPU-reformen tilsa at folk med en utviklingshemming skulle flytte ut av institusjoner og få større rettigheter og muligheter for å bli inkludert i samfunnet.

Leder i stiftelsen, Jarle Eknes, opplyser at 95 prosent av de med utviklingshemming hadde en form for dagsenter eller jobb i å gå til.

– Det så skikkelig pent ut den gang, men så raste det sammen. 30 år seinere er det bare halvparten av gruppen som har dagsenter eller jobb, sier han til Lindmo denne uken.

Mulighetene for å få en ordinært arbeidsliv ble borte – og det klarte ikke Eknes å se på. Han var med på å arrangere konferanser der de inviterte kollegaer fra Danmark, som virkelig hadde fått det til.

Jarle Eknes, leder i stiftelsen HELT MED. Lindmo 27.01.23.

Jarle Eknes fra stiftelsen HELT MED.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– På konferansene var det 500 fagfolk i salen. Alle var begeistret – men ingen gjorde noen ting. Vi prøvde igjen, arrangerte konferanser med samme tematikk. Ingen gjorde noe.

Det endte med at de tok saken i egne hender. De satte i gang HELT MED. De hadde store tanker om hva de skulle få til.

Og slik ble det.

Stiftelsen har laget en modell som gjør det lettere å få arbeidsgivere med på laget.

Emily Riedel, Lindmo 27.01.23

Emily Riedel var den første som fikk jobb gjennom HELT MED i Rogaland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Det første vi gjør er å lage en allianse med en kommune som vil være med. Så legger vi plan om å få inn arbeidsgiverne. Og de vil jo være med fordi de ser at modellen er så solid, forklarer Eknes og legger til:

– Det viktigste er god oppfølging fra både arbeidsgiver og arbeidstaker.

Den første som fikk jobb

Riedel er den første som fikk jobbe gjennom denne ordningen i Rogaland. Nå jobber hun som hotellmedarbeider på Scandic hotell i Stavanger.

Scandic er så fornøyde med ordningen at de har ansatt til sammen 24 personer gjennom HELT MED. Nå er de klare for å ta inn fem til ti arbeidere hvert år fremover.

Emily Riedel og Ulrika Larsson på Scandic hotell Stavanger.

Emily Riedel skriver arbeidskontrakt sammen med sjefen, Ulrika Larsson, på Scandic hotell i Stavanger.

– Det første jeg gjør er å gjøre klar kaffen til gjestene. Ellers så steker jeg vafler, kutter opp og gjør klar mat på kjøkkenet. Jeg forholder meg til gjestene hele veien, forklarer hun.

29-åringen hjelper også til med å servere lunsj og middag til forskjellige konferanser.

– Jeg er veldig glad i folk, og det som er så bra med jobben er friheten til å være med folk å servere dem, forteller Riedel.

Emily Riedel, Scandic hotell Stavanger

Emily Riedel er flink til å ta vare på gjestene sine. Her serveres det lussekatter.

Foto: Ulrika Larsson

Det beste med jobben er at hun får prate med gjestene og gi dem en god opplevelse under oppholdet – og hun vet godt hvordan hun skal klare det.

– Først så prater jeg med dem, også tilbyr jeg dem kaffe. Det er det viktigste av alt. Det er det, faktisk. Jeg gi dem en liten pust i bakken.

Stiftelsen har klart å skape 180 arbeidsplasser siden de startet. Nå er målet hundre nye hvert år.

– I 2023 når vi dette målet. Det blir hundre nye arbeidsplasser gjennom HELT MED over hele landet, lover Eknes.

Se intervjuet på Lindmo fredag klokken 21.35 og i NRK TV.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.