Hopp til innhold

Elvis lever for mange

Fredag ville Elvis kunne feiret sin 75-årsdag. Men selv om han er død, hevder svært mange at han lever.

Elvis Presley

60-TALLETS ELVIS: Elvis Presley fotografert i 1968.

Foto: ullstein bild / AP

Elvis Presley

DEN UNGE ELVIS: Her er Elvis Presley med i Ed Sullivans fjernsynsshow i september 1956, som ble sett av 72 millioner amerikanere. Riktignok filmet kamera ham tett på når han danset, men publikum i salen reagerte med de obligatoriske skrikene når Elvis hoftevrikket og vred seg.

Foto: AP
Elvis i svart skinndress under TV-showet som senere har fått navnet «68 Comeback Special».

COMEBACK-ELVIS: Elvis i svart skinndress under TV-showet som senere har fått navnet «68 Comeback Special». Det ble filmet i juni, og var Elvis' første sceneopptreden på over syv år.

Foto: Handout
 Elvis under en konsert i Providence, Rhode Island, i mai 1977 – tre måneder før han døde.

SISTE ELVIS: Elvis under en konsert i Providence, Rhode Island, i mai 1977 – tre måneder før han døde.

Foto: Scanpix/AP
Paal Flaata står på scenen og synger blant annet Elvis-låter fredag 8. januar

ROCKER PÅ TURNÉ: Paal Flaata står på scenen og synger blant annet Elvis-låter fredag 8. januar, sammen med resten av «Let It Rock»-gjengen, blant dem Frode Alnæs og El Cuero. 16. januar er det nypremiere på suksessforestillingen i Namsos, og et tyvetalls nye steder får besøk.

Foto: L-P Lorentz/Handout

Noen tror det bokstavelig talt, for myten om at «Elvis lever» er blitt en av de største vandrehistoriene i popkulturen – med utallige observasjoner.

Men andre, som den kjente amerikanske Elvis-imitatoren Michael Romeo, hevder overfor DPA at det er sjelen til Elvis som lever videre:

– Folk som meg holder ånden hans i live.

Synger for Kongen

På selve Elvis-bursdagen står Paal Flaata på scenen i en lukket forestilling av «Let It Rock», rockeshowet som Riksteatret og Rikskonsertene snart sender ut på veien igjen for andre halvdel av suksessturneen. Fredag skal Flaata gjøre som han har gjort på mange andre Elvis-merkedager: Synge Kongens låter.

– Det er alltid moro. Jeg tror aldri folk vil gå lei, interessen for de viktigste tiårene i rocken vil aldri ta slutt – så bra og så viktig var denne tiden, sier Flaata til NTB.
Flaata, som har sunget med Elvis’ gamle band fra 1969, TCB Band, og har hatt med James Burton som gjest på sin siste plate, fastslår at selv om Elvis ikke skrev sine egne sanger gjorde han dem fullt ut til sine.

– Han kunne ta en hvilken som helst låt og gjøre den sin. Han var så karakteristisk, og ga enhver låt sin farge, sier Flaata, som liker både de gamle rockerne til Elvis – men også de tidlige balladene.

Rett inn i hjertene

I salen for å høre Flaata gjøre blant annet «Jailhouse Rock» vil veteranrockeren Eigil Berg fra New Jordal Swingers sitte – som invitert gjest. Berg, som også har vært «Kvitt eller dobbelt»-fagdommer på fagfeltet Elvis, har også stor sans for den tidlige Elvis.

– Den tidlige perioden, da Elvis revolusjonerte rocken, er min favoritt – årene 1954-62. Da synes jeg han har det største særpreget, selv om det kom gullkorn senere også. På denne tiden er han helt oppe der med Chuck Berry. Elvis hadde 20 år der han gjorde mye bra og tok seg bra ut, derfor er det urettferdig bare å huske de siste to-tre årene i Las Vegas, sier Berg.

Også Eigil Berg tror på evig liv for musikken som Elvis laget i rockens barndom, og som har dannet skole for så mange artister senere.

– Han hadde energien, og var en gudbenådet formidler som sang med så mye følelse at det fremdeles går rett inn i folks hjerter.

Fansen valfarter

Mens det blir en rekke markeringer her på berget av merkedagen, vil den aller mest dedikerte Elvis-fansen legge ut på samlet valfart til Graceland. For fanklubben Flaming Star arrangerer nemlig gruppereisen «Elvis 75 år», og tar med seg 70 nordmenn i alderen 10 til 75 år til markeringene i Memphis og Elvis’ fødeby Tupelo.

Fanklubbsjef Arne Metzner er en av reiselederne, og regner med at mange samler seg for å minnes – og feire – Elvis på fødselsdagen hans.

– Riktignok pleier det å være flest i august for å markere hans bortgang 16. august 1977. Det er en mye tristere dag, sier Metzner som tror Elvis ville vært like stor som artist i dag – om han hadde overlevd.

– Han hadde et enormt talent, og ingen kunne fremføre en låt som ham. Bob Dylan sa at Elvis som synger «Tomorrow Is A Long Time» er hans favoritt av alle coverversjoner av hans låter. Det talentet vil aldri bli glemt. Hadde han levd, ville han kunnet synge hva som helst – akkurat som han gjorde den gang, sier Metzner, og legger ettertenksomt til:

– Det er så utrolig at Elvis ikke skulle klare seg, når selv Jerry Lee Lewis overlevde.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.