Hopp til innhold

Elden: Hun håper PST finner den skyldige

Forsvarer John Christian Elden sier at justisministerens samboer nekter kjennskap til forholdet hun er siktet for, og at hun har vært sterk og klar i sine uttalelser i til PST. – Hun håper PST jobber videre og finner rett gjerningsperson.

Laila Bertheussen

Forsvarer John Christian Elden har lørdag snakket med Laila Anita Bertheussen for første gang siden hun ble siktet.

Foto: PRIVAT

Lørdag snakket Elden med Laila Anita Bertheussen for første gang siden hun ble siktet.

Han mener mistanken mot henne har blitt svekket etter at hun har avgitt sin forklaring.

– De har kommet med indisier mot henne som de har unnlatt å forklare seg om. Etter min oppfatning medfører det da at bevisene er svekket fordi de nettopp har fått hennes forklaring inn, i tillegg til det de satt med i utgangspunktet, sier advokat John Christian Elden til NRK.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

Politiet tror samboeren til Tor Mikkel Wara har tent på parets bil. Hun ble pågrepet og avhørt av PST torsdag.

– Var ikke et hemmelig kamera

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden mener PSTs siktelse er basert på indisier.

Foto: NRK

Flere medier har de siste dagene skrevet at PST installerte et hemmelig kamera ved boligen til Wara og Bertheussen som de ikke visste om.

Det sier Elden er feil.

– PST har presisert til meg at det er feil, det er ikke noe hemmelig kamera, i hvert fall for de det gjelder.

– Dette er et kamera som både Wara og samboeren er fullt ut klar over. Det er ikke materialer fra dette kameraet som er påberopt som noe bevis i denne saken. Det som er påberopt rundt det, er at det ikke har vist opplysninger rundt hvem som kan være gjerningsmann i den siste brannen. Det er fullt ut kjente kameraer, oppsatt med samtykke fra Wara, utdyper Elden.

Håper gjerningspersonen blir funnet

– Hun har vært i avhør, hun har svart på alle spørsmål. De har forelagt henne alt de har av bevismateriale, og hun har vært gjennom dette. De sier at dette er indisier som peker mot henne. Hun er uenig og gitt sin forklaring på disse punktene. Så hennes håp nå er at PST jobber videre og finner rett gjerningsmann.

Elden sier at Bertheussen er preget av situasjonen.

– Det er en vanskelig situasjon når du har hele presse-Norge løpende etter deg, hun føler seg litt overkjørt. Men hun er ikke så redd for saken, for hun har svar til PST, og de har hun gitt, sier Elden.

Elden sier at hun på det personlige plan har full støtte fra samboeren Tor Mikkel Wara.

– Hun er samboeren hans. Han legger seg ikke opp i etterforskningen, men legger seg opp i sin samboer, sier Elden.

Bitter konflikt

I november havnet Laila Anita Bertheussen, i en offentlig og bitter konflikt med et teatermiljø i Oslo. Hun anklaget dem for å ha framprovosert truende hendelser mot hennes familie.

Søndag ble hun selv siktet for å ha satt fyr på familiens bil 10. mars, for deretter å ha diktet opp at det hadde skjedd en straffbar handling.

Bilbrannen var den siste av minst fem truende hendelser som har skjedd på eiendommen til justisministerparet siden desember i fjor.

Etterforskere fra PST ble fredag denne uken ferdige med undersøkelser av Wara og Bertheussens bolig, og samboerparet kan dermed flytte hjem igjen.

PST vil i helgen gjennomgå analyser av beslaglagt materiale i etterforskningen, skriver NTB.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters