Eksperter: – Popcorn Time-brukerne gjør noe straffbart

Den nye Popcorn Time-tjenesten er like ulovlig som den gamle, mener eksperter. – Brukerne bør vite at de gjør noe som er straffbart, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

Willy Johansen

LIKE BRA: Willy Johansen i Rettighetsalliansen mener tilbudet på de lovlige strømmetjenestene er like bra som på Popcorn Time.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Jon Wessel-Aas

ULOVLIG: Advokat Jon Wessel-Aas var ikke kjent med den nye tjenesten da han ble oppringt av NRK i dag, men sier på generelt grunnlag at den er ulovlig.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Den populære strømmetjenesten Popcorn Time er tilbake, og skyter med kraftigere krutt en noensinne.

Den nye Popcorn Time lar deg se innhold i nettleseren, uten innlogging, helt gratis.

Så da blir spørsmålet: Er den ulovlig?

Ja, sier ekspertene.

– De som bruker det bør vite at de gjør noe som er straffbart. Det er ikke lov til å bruke den. Hvis man er en storbruker av en sånn tjeneste, så kan man bli tatt, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

– Hvis den gamle versjonen var ulovlig, er den nye minst like ulovlig, sier Niklas Plikk, nyhetssjef i Tek.no.

Niklas Plikk

LIKE ULOVLIG: Niklas Plikk i Tek.no kan ikke forstå annet enn at den nye tjenesten er ulovlig.

Foto: Privat

– Når man ser filmer på en slik tjeneste bidrar man også med å dele filer med andre. Dermed er det også en ulovlig tjeneste å bruke, sier medierettsadvokat Jon Wessel-Aas, som legger til at han ikke er kjent med Popcorn Time-tjenesten som ble lansert i dag.

Viser til rettskraftig dom

Førstnevnte kritiker, Willy Johansen, var sterkt involvert på rettighetshavernes side da Popcorn Time-feberen herjet som verst i Norge i fjor.

Han mener ikke den nye tjenesten er noe særlig bedre, rent lovlighetsmessig.

– Det er ikke store forskjellen. Du må jo laste ned en torrent-fil for å se en film, også på nettsiden.

Han viser til dommen i Tønsberg tingrett, der en 21 år gammel mann ble dømt til seks måneders betinget fengsel med en prøvetid på to år, og til å betale 250 000 kroner i erstatning til bransjen.

– Den dommer er ikke anket, så den er rettskraftig, påpeker Johansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Popcorn Time i nettleser

2.0: Nye Popcorn Time lar deg se innhold i nettleseren, uten innlogging, helt gratis. Flere av filmene har ennå ikke kommet ut i Norge.

Foto: Skjermdump

Jakter på Popcorn Time

Johansen forteller at myndigheter over hele verden jakter på skaperne av Popcorn Time.

Men det er ingen enkel jobb.

– Det jobbes internasjonalt med å få tak i bakmennene i dette her. En sånn side kan opereres fra hvor som helst i verden, og det tar tid å finne de ansvarlige, sier han.

Rettighetsalliansen: – Like bra tilbud på lovlige tjenester

– Mange mener at tilbudet på Popcorn Time er vesentlig bedre enn noen av de andre strømmetjenestene. Er ikke dét problemet?

– I utgangspunktet, når man hører sånne kommentarer, lurer jeg på hvor verden befinner seg. Vi har strømmetjenester som er kjempebra. Du kan se alt du vil av film på for eksempel Altibox, Get og SF Anytime. Så det er ikke noe problem å se film, problemet er at vi konkurrerer med gratistjenester som er ulovlige.

Så du mener ikke at tilbudet er bedre på Popcorn Time?

– Nei. Nå har ikke jeg gått inn og sett på absolutt alt som ligger på Popcorn Time, men jeg vet at du har tusenvis av filmer på lovlige strømmetjenester. Du får absolutt alt av de nye filmene på disse strømmetjenestene, så jeg skjønner ikke det argumentet.

Kulturstrøm

  • Regissør Franco Zeffirelli er død

    Den italienske filmregissøren og produsenten Franco Zeffirelli døde i sitt hjem lørdag, 96 år gammel. Zeffirelli hadde blant annet regi på filmen «Troll kan temmes» fra 1967, der Elizabeth Taylor og Richard Burton spilte hovedrollene.

    Franco Zeffirelli på den britiske ambassaden i Roma i 2004
    Foto: Paolo Cocco / AFP