NRK Meny
Normal

Edderkoppens nett

Hvorfor setter ikke edderkoppen seg fast i sitt eget spindelvev når insekter gjør det?

Edderkoppens kunstverk

GODT JOBBA: Edderkoppen lager garnet sitt av fine tråder dannet av størknet sekret som kommer fra spinnekjertlene på bakkroppen.

Foto: Roar Hansen

Edderkoppen er en luring. Han spinner nemlig to nett for å unngå å bli fanget i sitt eget nett. Det ene nettet er klissete og det andre er det ikke. Det er også viktig hvordan edderkoppen er "skodd".

Solveig gir deg hele svaret i denne videoen.

Se video: Seerspørsmål: om edderkopper

Har du et spørsmål til Solveig? Send det til Newton .

Grådig edderkopp i Klæbu

FLUE TIL MIDDAG: Edderkoppene er rovdyr. De norske edderkoppene spiser for det meste fluer og mindre insekter.

Foto: Per Ole Hagen

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).