NRK Meny
Normal

Du kan bygge Rockheim!

Opplevelsessenteret for pop- og rock i Trondheim har fått arbeidstittelen Rockheim. Det blir det første norske virtuelle museet, og det er publikum som sjøl skal bygge det.

kulturminister Trond Giske
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Stacey Spiegel
Foto: Australasian Conference on Interactive Entertainment

NB: Du kan høre mer om virtuelle verdener og det nye rocksenteret i Kurer på NRK P2, søndag klokka 12!

Video: Her kan du se hva Stacey Spiegel og hans kollega Rodney Hoinkes tenker rundt virtuelle verdener!

Under en pressekonferanse fredag ettermiddag på Ringve Museum i Trondheim startet kulturminister Trond Giske anbudsrunden for hvem som skal få bygge det nye opplevelsessenteret for pop og rock.

- Spennende tilbud

– Det nasjonale senteret skal være et spennende tilbud til musikkinteresserte i alle aldre, over hele landet, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske. Selve bygget har fått en økonomisk ramme på omkring 90 millioner kroner og skal stå klart i 2009. Det samme beløpet skal brukes på innhold.

Det nye senteret har fått arbeidstittelen Rockheim og vil starte et helt annet sted enn i det fysiske huset først.

I første omgang blir ”museet” et virtuelt opplevelsessenter. Dette skal bygges opp av blant andre den Canadiske kunstneren Stacey Spiegels fra Toronto.

Ble for populært

Han har tidligere blant annet laget Virtual Canada til Expo 2005. Canadiske myndigheter måtte etter en stund ta det ned fordi det ble for populært til at serverne klarte å ta imot all trafikken.

I programmet Kurer på NRK P2 søndag handler det om virtuelle verdener på nettet, og der forteller Arvid Esperød, prosjektleder for det nye senteret, blant annet om hvordan de kom opp med navnet.

Ny dimensjon

- Visjonen vår er å gjøre det som mange har snakket om at vi burde gjøre. Nemlig å ta museumsopplevelsen over i en helt ny dimensjon, en helt ny verden. Hvor nettopp ord som ”parallelle verdener”, utvidet bruk av internett, påvirkning av innhold og en stor bruk av ny visualiseringsteknologi, for å gi folk den opplevelsen vi ønsker at de skal få, forteller en ivrig prosjektleder.

- Folk får komme med idéer

- Våre planer er at "Rockheim" allerede i månedskiftet april-mai skal være på nett. Da skal det både være en todimensjonal, vanlig nettside – men også en tredimensjonal verden hvor folk kan komme inn og være med på å påvirke selve utformingen – altså den fysiske bygningen. Vi har jo nettopp åpnet en konkurranse om hvem som skal få bygge dette senteret. Samtidig kan folk, ved hjelp av tredimensjonale verktøy, få komme med ideer om hvordan dette faktisk skal komme til å se ut.

- Innholdsmessig vil museet bli bygget på nettet først, og da kan folk gå rundt og se på det etter hvert som vi får ting på plass. Og da vil de også kunne reagerer på det. Enten ved at de møter likesinnede i denne parallelle verdenen og diskuterer med dem, eller ved at de legger igjen beskjeder til oss om hva de likte og hva de ikke likte.

I tillegg avslører Esperød at museet planlegger et samarbeid med NRK som vil gi konserter i "Rockheim".

- Senteret vil ha en rockescene, om vi er smarte og planlegger godt, kan dette bli en scene for hele landet – ikke bare Trondheim, ved at vi hele tiden kan streame konsertene live på nettet.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.