Hopp til innhold

Drømmestorband blir virkelighet

Saksofonist Petter Wettre og gitarist Hans Mathisen samler norske toppmusikere til tidenes storbandtreff.

Petter Wettre og Hans Mathisen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Hør storbandet!

Stedet er NRKs Studio 19 på Marienlyst, hvorfra konserten sendes til over 40 land rundt om i Europa. Foranledningen er 75 årsjubileet for komponistforeningen NOPA, som i samarbeid med NRK har gitt de to 45-åringene fra Sandefjord frie hender til å presentere sin musikk i ny drakt.

Wettre & Mathisen NOPA Big Band
Foto: NRK

Musikerne i storbandet er dermed håndplukket fra øverste hylle, noe som vil høres når de spiller det uspillelige. Både Petter Wettre og Hans Mathisen regnes blant jazznorges største virtuoser, og deres fingerbrekkende låter satt ut for storband blir ingen spøk. Med felles bakgrunn fra Sandefjord storband er det allikevel første gang de utfordrer hverandre på denne måten, og begge sier at dette er en drøm som går i oppfyllelse.

Trompet: Frank Brodahl, Marius Haltli, Erik Eilertsen, Eckhard Baur
Trombone: Helge Sunde, Jørgen Gjerde, Lars Erik Gudim, Christian Jaksjø
Saxer: Frode Nymo, Børge Are Halvorsen, Petter Wettre, Atle Nymo, Håvard Fossum

Komp: Erlend Slettevoll, piano Hans Mathisen, gitar Ole Morten Vågan, bass Håkon Mjåset Johansen, trommer

Hans Mathisen

Hans Mathisen med partiturbunken

Foto: NRK

Komponistenes egne ord om musikken:

Petter Wettre: Former Teen Sensation - Denne låta er en hyllest til Britney Spears. Hennes karriere var spådd en snarlig død ta hun rundet 20, og av den grunn skrev jeg låta til henne, med tanke om at royaltyinntektene skulle hjelpe henne ut av den finansielle knipen hun kom til å stå overfor. Vi vet nå at spådommene rundt hennes karrieredød var en smule overdrevne.

Kompositorisk er låta inspirert av Pat Metheny's «Song for Bilbao» fra Michael Breckers album «Tales from the Hudson». Det gjelder særlig rekken av treklanger på saxsoloen mot slutten av låta.

Petter Wettre

Fornøyd Petter Wettre

Foto: Erling Wicklund / NRK

Hans Mathisen: Mountain Flight - For mange år siden hørte jeg pianisten Dave Grusins plate «Mountain Dance».. Den starter akkurat på samme måte, med pianotonene C-G-C. Mitt forsøk er å sette disse tonene inn i alle mulige variasjoner av akkorder. Som deretter går hurtigere og hurtigere i skiftene. Vi går altså fra noe kjent over til noe helt annet. Slik er det i solopartiene også, de starter som en helt vanlig mollblues, men modulerer først en tone opp og deretter videre til et helt annet harmonisk miljø. I tillegg ville jeg gjerne høre dette kompet i en slik låt!

Wettre: The Prestige – Dette er en collage av et bestillingsverk jeg skrev for Toneheim Folkehøgskole i 2011. Tittelen er inspirert av filmen med samme navn, og handlingen går i korte trekk ut på at det perfekte trylletriks består av tre deler: The Pledge, The Turn og The Prestige. The Pledge betyr «et løfte». Med dette menes at tryllekunstneren viser deg noe tilsynelatende helt «vanlig». I annen del av trikset, The Turn, får tryllekunstneren den tilsynelatende «vanlige» tingen til å gjøre noe uvanlig. I den tredje og siste del av trikset, The Prestige, gjenopprettes
orden på en sjokkerende og overraskende måte som ikke lar seg forklare i
virkeligheten. Dette kan være f.eks at damen som ble saget i to på en mirakuløs måte blir hel igjen, eller duen som forsvant under et tørkle på mystisk vis er tilbake i buret. Publikum higer etter å få vite sannheten, men den får de selvfølgelig ikke. Derav ordet The Prestige. Tryllekunstneren presterer sitt glansnummer. Hans prestisje er uovertruffen.

Mathisen: The Next Time - En låt som omhandler ettertenksomheten i kjølvannet av noe som muligens ikke gikk som man hadde tenkt. I alle sammenhenger er det slik, musikalsk, personlig og i arbeidslivet ellers. Men neste gang skal det nok bli bra!!


Wettre: Swagger – Dette er kanskje min mest breiale låt noensinne. Med et slikt eplekjekt tema var også en like kjekk tittel påkrevd. Swagger betyr noe slikt som å«strutte» eller bevege seg på en arrogant måte - oppta plass, rett og slett. Med dette bandet som instrument kan man tillate seg en slik oppførsel.


Mathisen: It Was A Very Good Try - En liten vri på Sinatras «It was A Very Good Year». Jeg ville skrive en swinglåt, med et slags standard jazzkvartett-utgangspunkt og legge til flere instrumenter etter hvert. Tittelen har et utgangspunkt i at man kan gå på trynet, men så lenge man føler at man virkelig prøvde sitt beste, kan man jo si det var et godt forsøk.


Wettre: Strike Up The Band – «Household Name» var navnet på min første utgivelse på eget plateselskap «Household Records» for ganske nøyaktig 10 år siden. Første spor på CD'en var «Strike Up The Band». Med den lånte tittel ville jeg presentere meg selv som komponist og saksofonist med noe
spektakulært og fanfareaktig . En skikkelig åpningslåt med andre ord. Eller som det så fint heter på amerikansk; en «flagwaver».

Mathisen: The View - Utgangspunktet er nordmenns nærmest religiøse forhold til naturen. Som når man har gått opp en lang stigning på ski og hvilken belønning utsikten gir når man kan gli bortover og se utover vidder og fjell. I midten kommer en variant av nedkjøringen som ofte kan bli litt vanskelig - først en lang versjon av temaet som deretter blir kortere og kortere og så videre oppover til en ny strålende utsikt...



Wettre: Fall From Grace – Dette er min versjon av Miles' «Blue in Green». 10 1/2 takt med ingen tilsynelatende konkret start eller slutt. Enkelte ganger dukker bare melodier opp fra intet. Heldigvis hadde jeg notepapir og blyant tilgjengelig.
«Fall from Grace» betyr noe slikt som tap av verdighet. En slik dyster tittel krever en tilsvarende melodi. Det er ofte jeg har tittel klar før jeg komponerer. Dette var et
slikt tilfelle. Jeg har ofte lurt på hvorfor ballader som regel er mollstemte og
melankolske, og har satt meg fore en gang å skrive en positiv ballade. Men inntil videre får vi klare oss med denne.


Mathisen: Always in the Loop - Utgangspunktet er alle varianter av E-durs akkorder, lagt i en loop. En klassisk bevegelse hentet fra Bach, som etter hvert utvider seg harmonisk. Det rytmiske aspektet er hentet fra Latin jazz, tidlige enere hele tiden. En slags kubansk groove med fokus på 2 og 4. Loopen er E-vampen som vi returnerer til stadig. Ellers handler det også om utrykket fra politiserier, «Keep me in the Loop». Et slags ønske om fortsatt å holde kontakten med folk, selv om man ikke ser dem ofte - altså et lite vink til Facebook...

Wettre & Mathisen NOPA Big Band
Foto: NRK
  • Petter Wettre & Hans Mathisen NOPA Big Band
  • NRK P2 Jazzklubben - tirsdag 3/7 kl 19.30
  • NRK Jazz nett og DAB også tirsdag kl 9 og 21, fredag kl 15, søndag kl 9

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP