Hopp til innhold

Godt og mindre godt i ny Brekke-krim

Jørgen Brekke, som solgte 40 000 eksemplarer av debut-romanen "Nådens omkrets" er ute med ny kriminalbok, "Drømmeløs", med politimannen Odd Singsaker i spissen. Den har mange gode sider, men blir både forutsigelig og litt for lik forgjengeren.

Joergen Brekke
Foto: Elin Iversen / forlaget

Jørgen Brekkes nye bok har utvilsomt sjarm i lange stykker; en sjarm som omfatter beskrivelsene av en riktig fin mellomstor by ved utløpet av Nidelven et stykke inn i Trondheimsfjorden. Den omfatter også de hendelsene i ”Drømmeløs”, som foregår i samme by den gangen folketallet var omtrent 5000, da Adresseavisen var nystartet, Videnskapsselskabet var i sin barndom og året var 1767.

Trubadur

Det har seg nemlig slik at det kom en ung mann til Trondheim det året, en litt loslitt trubadur, en visedikter med lutt som hadde stukket fra krangel og pengesorger i Stockholm. I Trondheim, utpå sommeren, blir han funnet død i strandkanten ute i Ila, naken, gjennomhullet av noe stort og tungt. Byens politimester Bayer vil ha en forklaring. Samme trubadur har også skrevet en vuggevise – i en stil som kan ligne Bellmans.

Mord på Kuhaugen

Samme vuggevise høres knapt igjen før den spilles av en liten spilledåse en vinterkveld i dagens Trondheim, oppe ved Kuhaugen, en spilledåse plassert på et nedsnødd lik av en ung kvinne som mangler strupehode. Den sterkt hjemsøkte politimannen Odd Singsaker får jobben og støyten. Sist var det et flertall lik uten hud og en morder med svært langt historisk perspektiv. Denne gangen er altså en nesten 250 år gammel vise opphav til dramatikken i nåtid. Og Singsaker er fremdeles rekonvalesent etter en hjerneoperasjon – og; nygift med den amerikanske, atskillig yngre drapsetterforskeren Felicia.

Droemmeloes
Foto: forlaget

Kunstige grep

Jørgen Brekkes fortellemåte; stilen og språket hans har også mange gode sider. Han skriver et moderat, nesten konservativt bokmål som er lett å lese. Fortellingen kan være omstendelig, men har i hovedsak god framdrift. Det forhindrer ikke at grep forfatteren gjør kan virke både kunstige og krampaktige. Ett eksempel finnes tidlig i boka, der forfatteren vil presentere leseren for musikkmuseet Ringves historie, og lar den svorne musikkfienden Odd Singsaker tenke på det han vet om dette (ikke lite) mens han sitter i bilen ut til museet for å avhøre et vitne. Tankrekken avsluttes med ”Alt jeg vet”.

Frampek

Jørgen Brekkes bruk av frampek og ”villspor” er både effektiv og gjennomført, men også mer gjenkjennelig enn godt er for lesere som allerede har ”Nådens omkrets” under vesten.

Forutsigelig

Problemet med å velge et så spektakulært historisk utgangspunkt for en kriminalroman som Brekke gjorde i debuten ”Nådens omkrets” er at det neste plottet, det i årets bok Drømmeløs, virker svært søkt når dét også bygges opp i et tilsvarende spenn mellom da og nå. Og; når en ved å lese litt langsomt, etter hvert kan skimte et rammeverk under den løpende fortellingen i ”Drømmeløs” som ligger ”Nådens omkrets” svært nær, er det lett å minnes Dan Brown og hans sjablong-skriving. Visst er det kulturhistorisk mye interessant som følger med et slikt opplegg og jeg har allerede nevnt sjarmfaktoren, men det blir for gjennomskinnelig og forutsigelig. Skal den neste boken i serien om Odd Singsaker holde liv i prosjektet, er jeg redd Jørgen Brekke må finne på noe helt nytt.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.