«Burma VJ» i eksklusiv nettvisning

NRK og nrk.no bidrar til trippelvisning av folkeopprør på norske skjermer. Det er første gang en film vises på nett, tv og kino samtidig.

Burma VJ vises på NRK.no

Se «Burma VJ» i nett-tv nå.

Foto: Mediamente /montasje: NRK.no

«Burma VJ» blir den første som vil vises på tre forskjellige plattformer på en og samme dag.

1. Fra kl 16 kan du se fllmen her på nrk.no (og til og med 15. november)
2. Samtidig vises filmen på Ringen Kino i Oslo.
3. Deretter går den på NRK2 kl. 20.10 i kveld.

Burma VJ - Reportasjer fra et lukket land

Rundt 2000 nordmenn har løst billett på norske kinoer. I tillegg har om lag 1000 sett den på filmfestivaler. Men i dag kan du altså se «Burma VJ» i nett-tv.

Foto: Foto/Copyright: Tour de Force

– Det er det ingen som har gjort før. Tradisjonelt har det vært slik at film har gått på TV lenge etter at den har vært på kino, men jeg er opptatt av at alle skal få muligheten til å se den mens den er dagsaktuell, uansett hvordan de velger å se den, sier produsent Torstein Nybø til nrk.no.

Han beskriver filmen slik:

«Det største øyeblikket i filmen er når du kan føle den elektriske stemningen i gatene når det ser ut som demonstrasjonene skal velte regimet.»

Krangel endte i opprør

Fra filmen Burma VJ

Scene fra filmen som du kan se i nett-tv til og med 15. november.

Foto: Mediamente

Filmen maler et dramatisk bilde av svært dramatiske dager i 2007.

Militærregimet i Burma fikk store problemer med sin egen befolkning, da store folkemengder demonstrerte i gatene med krav om demokrati.

Det startet som en krangel om bensinpriser, men endte i massedemonstrasjoner, hardhendt maktbruk fra juntaen og minst fem drept av opprørspoliti.

Myndighetene la ned forbud mot rapportering fra demonstrasjonene, men det var likevel noen få, modige journalister som gikk ut i folkemengdene med kameraer. Det er disse klippene som nå er samlet i en film, produsert av norske Mediamente.

Velregissert tankevekker

Birger Vestmo, Filmpolitiet NRK P3

- Rivende godt fortalt

Fra filmen Burma VJ
Foto: Mediamente

P3s filmpoliti trillet terningen til en femmer da de anmeldte den, og den har vunnet en rekke priser, samt fått internasjonal anerkjennelse.

– De filmatiske kvalitetene gjør at den er verdt å se. Vestmo mente det var en rivende godt fortalt film, og at det er sjelden vi ser noe fra et så lukket samfunn som Burma. Det som virkelig er unikt med filmen er at burmesiske videojournalister begikk seg ut i folkemassene for å fortelle historien. Det gir deg en voldsom følelse av å være med på det som skjer, sier Nybø.

Modige VJer

Filmen er regissert av danske Anders Østergaard, og klippene er samlet inn via radiokanalen Democratic Voice of Burma i Oslo. Ofte har klippene vært lastet opp bare minutter etter at de er tatt opp.

– Dette er en film om ytringsfrihetens kår, og om kampen for å oppnå den, i et av de strengeste regimene i verden. Med den enormt stramme kontrollen de har klarer journalistene likevel å rapportere fritt og uavhengig, sier han.

Den harde og farlige jobben ble gjort av en rekke ikke navngitte journalister. Mange av disse ble arrestert og tatt inn til avhør.

– Vi har samarbeidet med disse VJene, som er organisert i Democratic Voice of Burma. Mens de gjorde sin jobb med å rapportere time for time under opprøret, har vi tatt bildene og satt det inn i en større kontekst, vise hva som skjedde og hvorfor, slik at man forstår sammenhengen, sier han.

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB