Da Northug gråt

Petter Northug gråt etter sitt gull på 3 mila i Holmenkollen. Hele dagen ble han jaget av en samlet sportspresse. Bli med bak kulissene under dobbeltdansen.

Petter Northug og pressetalsmann Otto Ulseth

Pressetalsmann Otto Ulseth vil skjerme Northug og unngå bråk rundt en frittalende skihelt.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Hør dokumentaren: 30 kilometer dobbeldans for media og skiløper

Last ned som podkast: 30 kilometer dobbeldans for media og skiløper


Petter Northug var storfavoritt da det var 30 km med skibytte under Ski-VM i Holmenkollen. Det endte med gull. Men det er kanskje Petters tårer under medaljeseremonien som blir husket best.

Dagens scoop

Petter Northug

Petter Northug tok til tårene under medaljeseremonien etter 3-mila.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

En liten sendemikrofon som NRK har satt på landlagstrener Morten Aa Djupvik skulle vise seg å gi gi dagens scoop, lyden av Petters gråt og hulking blir fanget opp i målområdet.

- Det der skal ikke skje! Og så kringkaster NRK det, sier en opprørt pressetalsmann Otto Ulseth da han ser gråtescenene på direkten utenfor NRKs kveldsstudio.

- Men det er veldig bra tv! sier skihopper Anders Jacobsen som venter på tur inn i studio.

- Der gikk markedsverdien til Petter til himmels, mener Petters langrennskollega Martin Johnsrud Sundby.

Racet begynner

Når løperne er i mål begynner det virkelige racet for journalister og fotografer.

Skiheltene må passere snaut 20 TV -og radiojournalister, før en utålmodig skare av skriftlig presse venter. De er oppgitt over NRK som har brukt mye tid på å intervjue Petter Northug diverse ganger.

- Nå er det nok, Otto. Du må ordne opp. Stopp han der radiofyren fra å stille egne spørsmål. Vi må få 2 minutter med Petter, roper ulike avisjournalister.

Da Petter gråt

Petter Northug og pressetalsmann Otto Ulseth

Petter Northug og pressetalsmann Otto Ulseth.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Otto Ulseth forsøker å ha kontroll på alle mikrofoner, fotografer og avtaler. Han vil skjerme Northug og unngå bråk rundt en frittalende skihelt.

- Petter er som en krokodille. Han ligger i ro til det er tid for å spise, gliser Ulseth.

Tidligere i VM har sølv på sprinten blitt sett på som en liten skuffelse for Petter. Tapet for svenske Marcus Hellner svir. Pressetalsmann Ulset ordner opp i det praktiske i det store mediatrykket på skihelten.

- Min jobb starter når Petter er i mål. Da må han seriekoble sin hjerne mot min og komme igang igjen intellektuelt sett før han møter pressen, sier han med et smil.

"30 km dobbeldans for media og skiløper" - en radiodokumentar av Kjetil Saugestad. Teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Kari Hesthamar.

Dokumentaren er en av tre kortdokumentarer som blir sendt lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Kulturstrøm